Jávor: tárgyalni kell az Együtt 2014-gyel (1)

2012. november 8. 16:30 – Ténytár | Forrás: Jávor Benedek interjú
|

"Az LMP-nek el kellene kezdeni a tárgyalásokat az együttműködés lehetőségeiről az Együtt 2014 képviselőivel" – jelentette ki az MTI-nek adott interjújában Jávor Benedek 2012. november 7-én.

A zöld párt frakcióvezetője az Együtt 2014 mozgalommal való együttműködés lehetőségeiről beszélt az MTI-nek. Szavai szerint feltétlen meg kell vizsgálniuk az összefogás lehetőségét, amelyről a párt novemberi kongresszusán tárgyalhatnak. 

Az ökopártnak lassan el kell döntenie, hogy hányadán is áll a demokratikus ellenzék pártjaival és mozgalmaival. Korábban a párt két vezető személyisége, Jávor Benedek és elődje Schiffer András is kizárta a lehetőségét annak, hogy Gyurcsány Ferenccel és a DK-val együttműködjön.

Bajnai Gordonnal kapcsolatban azonban nem volt ilyen egyetértés közöttük: Schiffer vele sem szándékozna szövetségre lépni. Szerinte ugyanis ahhoz, hogy az LMP-ből egy sikeres párt legyen, nemcsak az orbáni kétharmados ámokfutásnak kell véget vetni, hanem az ennek megágyazó, elhibázott rendszerváltás utáni társadalom- és gazdaságpolitikának is.

Jávor hibának tartaná, ha a párt feladná stratégiai céljait és olyan kompromisszumokat kötne, ami az LMP saját indentitásának feladását jelentené. Hangsúlyozta: nem kívánnak egy olyan együttműködés részesei lenni, amely kritikátlanul elfogadja a 2010 előtti erőket. Ezért ezt szem előtt tartva kell kialakítani az Együtt 2014-hez való viszonyukat.

Az LMP-nek lassan azonban tényleg dönteni kell, mert úgy tűnik, aki kimarad, az lemarad: a három szervezet által létrehozott Együtt 2014 lett a Medián friss kutatása alapján a legnagyobb ellenzéki erő. 

Bajnaiék zászlóbontásával az eddiginél is több kérdés merül fel az ellenzéki összefogással és esetleges választási győzelmével kapcsolatban. Ezeket már mi is megpróbáltuk felvázolni

FRISSÍTÉS (2012. november 19.)

Bár a kongresszus engedélyt adott az Együtt 2014-gyel való tárgyalásra,  gyakorlatilag kizárták az ellenzéki mozgalommal való együttműködés lehetőségét. A hétvégi kongresszuson két javaslat közül választhattak a küldöttek. Az egyik kizárja a csatlakozást, de felhatalmazást ad a tárgyalásra Bajnaiékkal, ha tisztázzák a múlthoz való viszonyukat. Emellett érvelt Schiffer András is, és végül ez az irány győzött a hétvégi kongresszuson. 

 A csatlakozás párti Jávor a döntés után azonnal lemondott frakcióvezetői posztjáról. Az elfogadott stratégiát értelmetlennek, morálisan vállalhatatlannak és az LMP számára végzetesnek tartja. Karácsony Gergely hasonlóképpen értékelte az eseményeket, hamarosan követte a frakcióvezetőt: ő is lemondott tisztségéről. Jó kérdés, hogy ki/kik lesznek a párt új tisztségviselői az országgyűlésben, mivel Schiffer András már jelezte: nem kíván visszaülni a frakcióvezetői székbe.

A zöld párt tehát továbbra is a maga útját járja: lényegében úgy ad felhatalmazást a tárgyalások megkezdésére, hogy valójában tét nélkülivé teszi azokat, mert ha nem lehet csatlakozni a kormányváltó mozgalomhoz, akkor tárgyalni se nagyon van vele miről.  

Status of !node_type

Az LMP nem csatlakozik az Együtt 2014-hez.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA