Jávor: népszavazást tartana az Együtt-PM a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről (4)

2014. január 16. 14:50 – Ténytár | Forrás: Együtt 2014 honlapja
|

"Népszavazást tartana az Együtt-PM a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről" - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, az Együtt-PM pártszövetség társelnöke 2014. január 15-én .

Jávor Benedek elmondta, hogy négy népszavazási kérdést nyújtanak be az Országos Választási Bizottságnak, valamint parlamenti vitanapot is kezdeményeznek az ügyben. A kérdések többek között arra irányulnak, egyetértenek-e a polgárok azzal, hogy ne épüljön orosz hitelből új atomerőműblokk, Magyarország ne vegyen fel hitelt a beruházáshoz, a kivitelezőt nyílt közbeszerzésen válasszák ki, illetve ne szülessen végleges döntés a bővítésről 2020-ig.

A pártszövetség nyílt levélben szólította fel a kormányt a szerződés részleteinek nyilvánosságra hozatalára. Az Együtt-PM szerint a kormánynak nem volt felhatalmazása annak a megállapodásnak a megkötésére, amely évtizedekre eladósítja és tartós energetikai függésbe helyezi Magyarországot Oroszországgal szemben

A kormányzat által hivatkozott 2009-es országgyűlési határozat csak a bővítés előkészítését hagyta jóvá, nem pedig egy tender nélküli, fű alatt, stikában megkötött megállapodást. A szerződés körülbelül háromezer milliárd forintos adóssághegyet helyez a magyar költségvetés nyakába úgy, hogy éppen a jelenlegi kormány rögzítette az alaptörvényben az államadósság plafonját – mondta Jávor.

Az Együtt-PM-hez tartozó képviselők kezdeményezik, hogy az országgyűlés rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormányt arról, hogy pontosan milyen megállapodást kötött Moszkvában.

FRISSÍTÉS (2014. február 21.)

Az Együtt-PM nem fogadja el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azon döntését, amelyben a testület elutasította az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kérdésük hitelesítését, ezért a választási szövetség a Kúriához fordul jogorvoslatért – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az NVB döntésében az aláírásgyűjtő-ív hitelesítését az alaptörvényre hivatkozva tagadta meg, amelynek rendelkezése szerint nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről.

A politikus abszurdnak nevezte az NVB indoklását, véleménye szerint kérdésükkel nem a nemzetközi szerződést bocsátották volna népszavazásra. Hangsúlyozta, az állampolgárok véleményét arról akarták kikérni, hogy szeretnék-e az államadósságot 15 százalékkal növelni és látni, hogy a következő években hogyan bővül a nukleáris kapacitás Magyarországon.

FRISSÍTÉS (2014. április 4.)

Az Együtt-PM azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a paksi hitelmegállapodás magyar nyelvű szövegét. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke elképesztőnek nevezte, hogy az orosz sajtóból kellett megtudni a fejleményeket, elfogadhatatlannak és precedens nélkülinek tartotta, hogy egy kormány öt nappal a választás előtt ír alá egy háromezer milliárd forintos, három évtizedre nyúló hitelmegállapodást.

A politikus szerint külön probléma, hogy a szerződés hiteles magyar szövegét eddig nem lehetett megismerni, ezért azt követelte a kormánytól, hogy azt hozzák nyilvánosságra. A Vedomosztyi című orosz napilap kedden számolt be arról, hogy Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást. A lap Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettesnek az Interfax orosz hírügynökség számára hétfőn adott tájékoztatására hivatkozott.

FRISSÍTÉS (2014. május 9.)

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, így nem lehet a paksi bővítésről népszavazást tartani, mert a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségek teljesítése tiltott népszavazási tárgy.

Kúria honlapján olvasható közlemény szerint a testület azért utasította el a kérelmet, mert – egyetértve az NVB-vel – úgy találta, hogy az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

A közlemény szerint a Kúria rögzítette, hogy az alaptörvény alapján nem bocsátható népszavazásra olyan kérdés, amely hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségre, illetve az e kötelezettséget is tartalmazó törvények tartalmára vonatkozik. 

FRISSÍTÉS (2014. május 12.)

Az Együtt-PM Szövetség az Alkotmánybírósághoz és Székely László ombudsmanhoz fordul, és a továbbiakban is mindent megtesz, hogy kikényszerítse a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló referendumot. A pártszövetség nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormányzat jogi trükközéssel meg tudja akadályozni a népszavazás megtartását.

A Kúria döntésében megjelenő jogértelmezés - a korábbi alkotmánybírósági esetjoggal szemben - lényegében általános népszavazási tilalmat érvényesít minden olyan kérdésben, amely akár érintőlegesen is bármely nemzetközi szerződést érint.

Az Együtt-PM a beruházás előkészítése során megszülető döntéseket a továbbiakban is figyelemmel kíséri, hogy az energiafüggetlenségi és környezetvédelmi szempontok, valamint a társadalmi részvételi lehetőségek csorbítására irányuló törekvéseknek gátat szabjon - olvasható a pártszövetség közleményében. 

Status of !node_type

Az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul az Együtt-PM.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA