Januártól emelkedhet az adjunktusok és a tanársegédek bére (3)

2015. október 16. 06:55 – Ténytár | Forrás: Januártól emelkedhet az adjunktusok és a tanársegédek bére
|

„Januártól az adjunktusok bére 32 százalékkal, a tanársegédeké 25 százalékkal növekedhet” – jelentette be Palkovics László felsőoktatási államtitkár.

Januártól az adjunktusok bére 32 százalékkal, a tanársegédeké 25 százalékkal növekedhet  – jelentette be sajtótájékoztatóján Palkovics László felsőoktatási államtitkár. A béremelés költsége 13 milliárd forint, ebből 6 milliárdot a központi költségvetésen belüli átrendezéssel teremtenek elő, további 5 milliárd az intézményeknél felszabaduló belső forrásokból áll majd rendelkezésre.
 
 
A javaslatcsomag, amely tartalmazza a felsőoktatási törvény módosítását és a doktori képzés átalakítását is, október 20-án kerül a kormány elé. A mostani előterjesztés egy komplex javaslat első eleme, a bérrendezés 2018-tól a teljes felsőoktatási rendszert érintené  – közölte az államtitkár.
 
Az ígéretek szerint növekedhet a doktori ösztöndíj összege is (ami jelenleg 102 ezer forint). Az első két évben ennek az összegnek 150 ezer, a második két évben 200 ezer forintra való emelését javasolják.
 
FRISSÍTÉS (2015. október 29.)
Sok a bizonytalanság a tanársegédeknek és az adjunktusoknak ígért fizetésemelés körül. Bő két hónap múlva elviekben már a megemelt béreket kellene fizetni, ennek ellenére azonban nagy a tanácstalanság a Népszabadság által megkeresett felsőoktatási intézményeknél. A probléma az, hogy a fizetésemelésre szánt 13 milliárdból 5-öt az intézményeknek kell állniuk, és egyelőre egyáltalán nem tudják, hogyan teremtik elő az emelés költségeinek rájuk eső részét.
 
Az aggodalmakra válaszul Palkovics László felsőoktatási államtitkár azt nyílatkozta, hogy „időben vagyunk”, illetve, hogy egyáltalán nincs veszélyben az adjunktusok és tanársegédek januári béremelése. Annyi történt csak, hogy néhány módosítást tartott szükségesnek a kormány, amikor október 20-án első olvasatban tárgyalt az illetményemelésről. A módosításokon már dolgoznak, s várhatóan még november közepén elfogadhatja a kabinet a tervezetet.
FRISSÍTÉS (2015. november 9.)
Három lépcsőben, és a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói kör bére nőni fog, első lépésként jövő januártól 15 százalékkal – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője a kormány döntését ismertetve elmondta: a 2016. januári 15 százalékos növelést 2017-ben és 2018-ban is 5-5 százalékos béremelés követi. Összességében - a korábbi emelést alapul véve - így 27 százalékos növekedésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók.
 
Palkovics László felsőoktatási államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a bértábla rendezésének költsége három évre 15,2 milliárd forint, ezt teljes egészében költségvetés állja. 2015. októberi adatok szerint közel 15 ezer oktatót és ezen belül 1800 kutatót érint a bérek rendezése.
 
Az egyetemi tanárok bére 2015-ben 437 ezer 300 forint, ami jövő januárban 503 ezer forintra, 2017 januárjában 528 ezerre nő, és a 2018-as emeléssel eléri az 554 ezer forintot. Adjunktusok esetében a mostani 218 ezer forintos bér, 251 ezerre, majd 257 ezerre nő. A tanársegédeknél a 174 ezer 900 forint 201 ezerre majd 221 ezer forintra emelkedik. Hozzátette: a nem oktatói kör számára 150 ezer forintos bérminimumot határoztak meg, amelyet az intézmények gazdálkodnak ki.
FRISSÍTÉS (2016. január 15.)
Tiltakozó levelet írtak a Szegedi Tudományegyetem Oktatói Hálózatának tagjai Balog Zoltánhoz. A levélben méltatlan munkakörülményeikről és arról számolnak be, hogy a doktori ösztöndíjak emelésével a diák néhol többet kereshet, mint oktatója.  Mint írják, az egyetemen oktató tanársegédek és adjunktusok már 10 éve várnak a béremelésre, és ezért végtelenül méltánytalannak tartják, hogy a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között égbekiáltó aránytalanság jöhet létre.
 
Az oktatók azt akarják, hogy 2016 januárjától az adjunktusok és tanársegédek is megkapnák minimum azt a bért, ami a bértábla szerint jár a doktori fokozattal rendelkező pedagógusoknak a közoktatásban, és ezért „álláspontunk érvényre juttatásához minden fórumot és minden törvényes eszközt igénybe fogunk venni” – írják.
Status of !node_type

Jelentős béremelkedések lehetnek a felsőoktatásban.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA