Házirendet készít Kövér László (1)

2012. március 1. 15:05 – Ténytár | Forrás: Kövér László interjúja
|

A házelnök egy olyan szabályrendszert szeretne kidolgozni, „amellyel senki nem fog visszaélni, mégis visszatartó ereje lesz azokra a képviselőkre nézve, akik hajlamosak megfeledkezni magukról" – mondta Kövér László egy MTI-nek adott interjúban, 2012. februárjában.

Kövér László szerint a parlamenti képviselők gyakran teljesen megfeledkeznek magukról, és tiszteletlenül viselkednek a Tisztelt Házban. Ez a véleménye a házelnöknek az elmúlt két évről. Emiatt jött hát az ötlet, hogy a frakciókkal egyeztetve, elkészüljön és tavasszal a parlament elé kerüljön egy szabálytervezet.

A szabályok érintenék a képviselők jogköreit, kötelezettségeit és javadalmazását, de a parlamenti ülésrendet is. A házelnök véleménye szerint, a jogi bizonytalanságok tisztázásával könnyebb lenne megregulázni a szabályellenesen viselkedő képviselőket, és sürgős esetekben azonnal és megfelelően tudna fellépni az új házőrség.

Kövér nagy rendszabályozási kezdeményezésének fontos eleme lett volna, hogy a kormány sürgősségi rendeletek alapján is hozhasson döntéseket. Ez azt jelentené, hogy a kormány határozatokat és törvényeket hozhat parlamenti szavazás nélkül is. Ráér majd később felhatalmazást kérni a Parlament egészétől.

Az interjúban a Tisztelt Ház elnöke azt is elmondta, hogy a köztársasági őrezred jelenlegi intézményét átalakítaná, mondhatni házőrséget szervezne. Az Országházat védő leendő szervezet nagyobb és jogilag tisztázott hatáskörrel rendelkezne.

Ami még a házelnök szemét szúrja, az maga a Demokratikus Koalíció. Mert szerinte a választók nem arra adtak felhatalmazást, hogy egy általuk megválasztott pártból egy másik kiváljon és a képviselők oda átvándoroljanak, ezért a frakcióalakítási szabályokat is rendbe kéne szedni.

Kövér a témáról egyeztetni akar a frakciókkal. Ezt a kormány részéről hatalmas előrelépésnek vehetjük, és reméljük, meg is tartja jó szokását, netán tovább is adja képviselőtársainak. 

FRISSÍTÉS (2012. március 20.)

Időközben az Országgyűlés működését szabályozó törvény a parlament elé került. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ötpárti egyeztetést kezdeményezett a törvény kapcsán. Ezeken az egyeztetéseken sem az MSZP sem az LMP nem kíván részt venni.

Az új törvényben valóban ellehetetlenítik a Demokratikus Koalíció megalakulását. A törvény kitér az összeférhetetlenségre, illetve bevezet egy új tisztségviselőt, a háznagyot. A kisebbségek parlamenti képviselőket is kaphatnak majd 2014-től, s ezen túl felállítják az országgyűlési őrséget. 

Kíváncsian várjuk, hogy az egyeztetések során miként módosul a törvény, és részletesen beszámolunk az új változásokról is.

Status of !node_type

Kövér László új szabályokat tervez, amelyek alapján az Országház működése minden tekintetben rendezettebb lesz. Várjuk a végeredményt.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA