Házat a bedőlt lakáshiteleseknek? (11)

2011. augusztus 14. 14:54 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor interjú
|

A harmadik megoldás, hogy elhelyezzük őket állami tulajdonú lakásokban, ahol bérlők lesznek. Ezeket a lakásokat most kezdjük felépíteninyilatkozta Orbán Viktor a Blikknek 2011. június 3-án.

A miniszterelnök azokról a bedőlt lakáshitelesekről beszélt, akik még az államilag rögzített 180 forintos svájci frankárfolyamon sem lesznek képesek törleszteni a tartozásukat. A kormány ugyanis végül - bár volt némi kommunikációs zavar - belevette ezt a pontot is a Bankszövetséggel kötött 5 pontosra csökkent megállapodás szövegébe. (A további pontok: az árverezési moratórium megszüntetése, mégis lesz Nemzeti Eszközkezelő, a devizaalapú lakáshitelezés visszaállítása, az otthonvédelmi kamattámogatás bevezetése.) 

Becslések szerint kb. 100 ezer olyan családról beszélhetünk, akik a kilakoltatási moratórium lejártával (kevesebb mint 1 hónap van hátra július 1-ig) kénytelenek lesznek elhagyni otthonukat. A miniszterelnök azonban most azt ígéri, hogy a kilakoltatások elsőként a 30 millió fölötti ingatlanok esetében, és 20 milliónál nagyobb hitelnél indulhatnak csak el. Így a szegények lesznek azok, akikre legkésőbb kerül majd sor. Addigra pedig 3 megoldás is kínálkozik majd a számukra:
 
- bérlőkké válhatnak lakásukban, amelyet az állam megvásárol a banktól
- ha kisebb lakást választanak, akkor a bank kisebb törlesztőrészletet állapít meg
- végül pedig (és ez az új elem) az állami lakásokban történő elhelyezés, amit majd most kezdenek el építeni. 
 
A kormány tervei szerint Budapest környéki (itt él a legtöbb fizetésképtelen hiteles), állami földterületen kezdődik majd meg a munka, amelynek minél jelentősebb részét közmunkából kívánják megoldani, hogy még olcsóbb legyen. Családi házakban gondolkoznak, amelyeknek kis előkertje, hátsó veteményese is lesz, így a családok meg is termelhetik majd fogyasztásuk egy részét. A házaspárok 40-, az egygyerekes családok 50-, a kétgyermekesek 60-, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres házat kapnak majd, legalábbis a jelenlegi tervek szerint.
 
Kérdés persze, hogy mennyi idő alatt épülhetnek meg ezek a könnyűszerkezetes, amerikai technológiával épülő otthonok, illetve hogy mégis miből kívánja őket finanszírozni a kormány. Rogán Antal - aki a Gazdasági Bizottság elnökeként a témakör egyik fő gazdája a Fideszben - márciusban a Portfolionak adott interjúban világossá tette, hogy üres államkassza mellett ekkora problémahalmazt nem lehet megoldani. Az állam nem tud a hitelesek helyébe lépni.

 

FRISSÍTÉS (2011. augusztus 9.)

Tekintettel arra, hogy a svájci frank árfolyama gyakorlatilag naponta rekordot dönt. Jó hír, hogy a kormányzat kiválasztotta a bedőlt lakáshiteleseknek építendő házak helyszínét. A Belügyminisztérium közleménye szerint Ócsán valósul majd meg a szociális családi ház építési program I. üteme. 

Nem szabad elfeledkezni azonban azokról az aggályokról, amelyek a tervvel kapcsolatban továbbra is fennállnak. Így például kérdéses, hogy honnan kívánják majd ide költöztetni az érintetteket, illetve miből élnek majd meg. A konyhakert ugyanis biztos, hogy nem fogja fedezni a családok megélhetését, akinek pedig van munkája, nem biztos, hogy fel akarja rúgni az életét egy ócsai ház miatt. Azt sem tudni, hogy miből kívánja finanszírozni a projektet a kormány. Ócsán pedig a szociális ellátórendszer 100 százalékosan kihasznált, annak bővítésére a településnek nincsenek forrásai. Ezekre a kérdésekre csak a kormány döntése után kaphatunk választ, további tájékoztatást ugyanis csak ekkorra ígér a minisztérium.

FRISSÍTÉS (2012. december 14.)

Jó másfél éves késéssel ugyan, de elindult az ócsai lakópark felépítése. A hvg.hu tudósítója ellátogatott a helyszínre, és nem sok jóról tudott beszámolni. 

Jelenleg úgy néz ki, hogy a kezdeti nagyívű tervekből (50-60-80 négyzetméteres házak) egyelőre a minimál verzió valósul meg. Ötven négyzetméteres házak fognak felépülni, amelyekben még vezetékes gáz sem lesz. A környéken élők elmondása alapján a közművesítés sincs megoldva, miként még egy bolt sincs a településen, egy kiló kenyérért is az 5 kilométerre lévő Ócsára kell bejárni. Ami ennél is nagyobb baj: munkalehetőség sincs

Így továbbra is kérdéses marad, hogy mégis miből élnek majd az ide költözők. Azt ugyanis senki nem gondolhatja, hogy majd a  konyhakert fogja fedezni a családok megélhetését.

(Az elszomorító felvételeket itt lehet megnézni.)

FRISSÍTÉS (2013. január 11.)

2013. február 15-ig pályázhatnak az arra jogosultak, hogy bérlői legyenek az ócsai szociális lakópark egy-egy lakásának. A döntést március 25-én hozza meg az arra jogosult bizottság - olvasható a 2013. január 4-én megjelent Magyar Közlönyben

A pályázatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak címezve egy elektronikus és egy papíralapú példányban kell benyújtani. Az pályázhat, akinek lakását 2011. október 1. és 2012. november 30. között kényszer-értékesítésre jelölték ki. Az ingatlan értéke, a hitelszerződésben meghatározott forgalmi értéke nem lehetett több Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió, más településen pedig 20 millió forintnál.

A pályázó háztartásában kell lennie legalább egy olyan személynek, aki nem idősebb 25 évesnél, és családi pótlékra jogosult, vagy még tanuló. Előnyt élvez a listán az, aki kereső tevékenységet folytat, vagy az állását 2008. szeptember 30. után veszítette el.  A pályázatkezelő környezettanulmányt készít minden pályázóról, akinek  feltárja jövedelmi-vagyoni viszonyait, képzettségét, és azt, hogy hajlandó-e a közfoglalkoztatásban részt venni.

A  kijelölt bizottság március 25-én 50 négytagú, 20 öttagú és 10 hattagú háztartást jelöl ki bérlőnek. A döntés ellen nincs jogorvoslati lehetőség. A havi bérleti díj az első évben a háztartások előbbi sorrendjében: 16 ezer 800, 19 ezer 500, illetve 21 ezer 100 forint lesz házanként.

FRISSÍTÉS (2013. február 25.)

Könnyen elképzelhető, hogy az eddig felépült nyolcvan ház lesz összesen a kormány eredetileg ötszáz házas "adóslakótelepéről" szőtt álmából. A Blikk az építkezés alvállalkozóitól úgy értesült, hogy a beruházás második ütemét leállították, nem épül több ház a telepen.

Az építkezés leállítása a hétvégén lezárult pályázatra tekintettel logikusnak tűnik, mivel mindössze 588-an pályáztak, sőt a  Népszabadság szerint közülük sokan eleve nem feleltek meg a feltételeknek. Több olyan pályázó van, aki nemhogy nem lakáshitelét nem képes törleszteni, de még csak nem is devizában adósodott el. Sokan pedig annak a feltételnek nem felelnek meg, hogy az Ócsára költözésük ne szakítsa ki őket eredeti közösségükből.

A javasolt bérlők listáját március 20-ra állítják össze. Közülük választja ki a lakóparkba beköltöző nyolcvan családot a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., az ócsai önkormányzat és a szeretetszolgálat delegáltjaiból álló bizottság március 25-re.

A bizottság 50 négyfős, 20 öttagú és tíz, legfeljebb négy gyereket nevelő családot jelölhet meg. Velük köt határozatlan idejű bérleti szerződést az eszközkezelő. Lapunknak adott tájékoztatása szerint a lakókat állagmegőrzési és bérleti díj fizetési kötelezettség terheli. Utóbbi összege a beköltözéskor az 50 négyzetméteres ház esetében 16 ezer 800 forint, 60 négyzetméteres otthonok esetében 19 ezer 500 forint, míg a 80 négyzetméteres ingatlanok bérlőinek 21 ezer 100 forint lesz.

A Belügyminisztérium a Blikk megkeresésére annyit reagált, hogy a telep bővítéséhez újabb kormányhatározatot kell hozni. "A kabinet elemző jelentést kért a megépült lakóházakba beköltöző családok beilleszkedéséről, és előterjesztést a házépítések folytathatóságáról" - válaszolta a feltett kérdésre egy illetékes. Azaz, ha lesz is döntés a folytatásról, az az első lakók március végi beköltözése után hónapokkal születhet csak meg.

FRISSÍTÉS (2013. március 25.)

Első körben nem sikerült benépesíteni az ócsai szociális lakópark nyitányaként épült nyolcvan házat. A lakókat kiválasztó döntőbizottság meglehetősen szűk körből válogathatott, lévén a vártnál lényegesen kevesebben jelentkeztek (a jelenleg futó bérlői pályázat február 15-i beadási határidejére – a 170 ezer devizahitel-adósból – alig 588 jelentkezett.), ráadásul nagy részük nem felelt meg a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek.

A bérlőkiválasztással megbízott bizottság ezért a múlt héten úgy döntött: új pályázatot kell kiírni. Az eljárást ismét a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra bízzák. Az ütemezés azonban sokkal feszítettebb lesz. A nyár végéig le szeretnék futtatni a második kört, hogy az új lakók lehetőség szerint még az őszi iskolakezdés előtt beköltözhessenek. 

 
FRISSÍTÉS (2013. május 30.)

2013. június elejétől húsz devizahitel-tartozása miatt otthontalanná vált család költözik az ócsai lakóparkba. A bérlakásokat tizenöt kétgyermekes, három háromgyermekes és két négygyermekes családnak utalták ki, a családok zöme a fővárosból és Pest megyéből érkezik, vannak közöttük ócsaiak is.

A beruházás első ütemében ugyanakkor összesen nyolcvan bérlakás épült, amelyek összesen ötven négyfős, húsz ötfős, valamint tíz hatfős családnak tudnának lakhatási lehetőséget biztosítani. Azonban első körben nem sikerült benépesíteni a lakóparkot. 

A május 10-i határidővel kiírt második pályázaton így már azok is indulhattak, akiket közmű- vagy közös költség tartozás miatt lakoltattak ki (ha banki jelzálogjog is volt a lakásukon), és egységesen 25 millió forintban határozták meg az elárverezett ingatlan értékhatárát. A második körben mindössze 23 család jelentkezett.

A szociális családi ház építési program eddig 2,36 milliárd forintba került. Ez az összeg a nyolcvan ház felépítésének árát, a teljes infrastruktúrát és a közfoglalkoztatottak bérét is magában foglalta. Az elkészült közművezetékek ugyanakkor már az eredetileg tervezett 500 lakásra méretezettek.

FRISSÍTÉS (2013. november 8.)

Mostanáig 35 deviza károsult családnak sikerült segítséget nyújtani a szociális családi ház építési program keretében. Erre az eredményre bizonyosan nem lehet büszke a Fidesz, tekintve, hogy már két esztendő is eltelt a projekt megkezdése óta. Ez idő alatt (az egyéb felmerülő költségeket is beleszámolva) közel két és fél milliárd forintból sikerült 80 lakóházat felépíteni. Az elkészült lakóotthonok több mint fele pedig üresen áll. 

Az eddig elért eredmények összképét tovább ronthatja az a tény, ha összevetjük, hogy mi is valósult meg az eredeti tervekből. Az előzetes számítások alapján 420 lakóházat, 80 üzletet, két óvodát, körzeti orvosi rendelőket, illetve egy-egy iskolát, postát, szupermarketet, klubkönyvtárat és ökumenikus templomot kellett volna megépíteni.

Az is bebizonyosodott, hogy az ócsai projekt immáron más pályát fog befutni, mint amit eredetileg terveztek. Már szó sincs arról, hogy csak a devizahitelesek vehetnek részt a programban, mivel mostanra szinte bárki pályázhat, aki valamilyen ok miatt fedél nélkül maradt.

Talán a Fidesz is elkezdte már érezni, hogy nem éppen az ócsai projekt a jelenleg is regnáló kormányzat legsikeresebb programja. Az október 28-i parlamenti ülésen Fónagy János államtitkár (Fidesz), aki a mellett, hogy egy mszp-s interpellációra válaszul a védelmébe vette a devizaadósokat segítő kormányzati programot, a mondanivalójához azt fűzte hozzá, hogy: "Az ócsai programról és annak hatásáról korai még ítéletet alkotni."

FRISSÍTÉS (2013. december 11.)

Összesen 2,7 milliárd forintba került a 80 házas ócsai szociális lakópark - derítette ki az Átlátszó közérdekű adatigénylésekkel. Ez házanként 34 millió forintot jelent. Eddig mindössze 39-ben laknak a 80 házból.

Mint azt mi is nyomon követtük, a lakópark benépesítése korán sem volt zökkenőmentes, és most is csak 50 százalékos kihasználtsággal működik. A 39 család „megmentésére” tehát elköltöttek az adófizetők pénzéből 2,72 milliárd forintot, azaz 70 millió forintot családonként.

Az MTVA öt részes tévésorozatot is rendelt a projektről, a korábban Adolf Hitler születésnapjára is tisztelettel emlékező alvállalkozójától.

Egy új törvénymódosítás szerint az ócsai lakópark üresen maradt házai pedig „az állam tartalékát képezhetik”, ahová veszélyhelyzetben átmenetileg be lehet költöztetni a rászorulókat.

FRISSÍTÉS (2014. január 20.)

Végleg kijelenthetjük, hogy megbukott az ócsai lakópark koncepciója. Mindössze a megépült házak felét sikerült használatba helyezni. Az utolsó pályázati határidő december végén járt le. A bérlőkereséssel megbízott Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem kapott felkérést a folytatásra, így munkája immáron a lakók segítésére korlátozódik - írja a Népszabadság.

Az ingatlanok a Nemzeti Eszközkezelő tartalékalapjába kerülhetnek és katasztrófák idején rászorulóknak utalhatják ki. A gázt nem vezették ki a telepre, így fával fűtik a házakat. A munkakeresést gátolja, hogy a központtól távol fekvő telepre csak napi kétszer jár a busz.  

Az ócsai lakópark építését 2011 nyarán jelentette be a kormány, de annak ellenére, hogy kiemelt projektként elvileg zöld utat kapott volna az engedélyezések terén csak 2013 márciusára lett kész az első 80 ház, ami aztán a végét is jelentette az ócsai kísérletnek. 
FRISSÍTÉS (2014. június 3.)

Nagy nehezen, de teljesen megtelhet  az ócsai adósmentő-lakópark: újabb öt ócsai lakóházba költözhetnek be rövidesen  a bérlők, és június közepéig további 20 pályázatot bírál el a Nemzeti Eszközkezelő. Amennyiben sikeresek lesznek a pályázatok kitehetik a megtelt táblát 2 és fel milliárd forintból épített 80 házból álló lakóparkra, mivel már csak 25 ingatlan vár gazdára.

Az áprilisi kiírásra beérkezett pályázatokat most bírálják el, ennek az eredménye június közepére várható. Az érdeklődés, illetve a benyújtott pályázatok száma alapján június végére nagy eséllyel nem marad üresen lakóház az ócsai lakóparkban. 

Az egy éve üresen álló ingatlanok kifogástalan állapotúak és azonnal költözhetőek. Építőjük, a Veszprémber Zrt. 36 hónapos garanciát vállalt, amelynek lejártáig még két év van hátra. Ha lenne is garanciális hiba, azt a kivitelezőnek kell kijavítania, a javítás költsége nem terheli sem a bérbeadót, sem a bérlőt - közölte a napi.hu-val a NET Zrt.

FRISSÍTÉS (2016. október 24.)
A Magyar Közlönyben megjelent határozat hatályon kívül helyezte a devizahitelesek megsegítését célzó szociális családiház-építési programról szóló 2011-es kormány kormányhatározatotírja a napi.hu.
 
Ez pedig azt jelenti, hogy nem épül több lakóház az ócsai lakóparkban. Ennek csupán az október 13-i Magyar Közlönyben van nyoma, egyéb bejelentés erről nem történt a kormány részéről.
 
Nehezen népesült be a kormány által megálmodott lakópark - egészen 2015 januárjáig nem telt be az elkészült 80 lakóház (amit kezdetben több ütemben 500-ra tervezett a kormány). A házak egyenként 34 millió forintból épültek fel - nincs bennük gáz, a fűtésről és a meleg vízről fatüzeléses kályhák gondoskodnak. A lakópark egy elkülönülő, infrastruktúrától, munkahelyektől távoli helyen épült, így kitörést aligha jelent az ócsai projekt a bedőlt devizahiteleseknek.
 
A szakértők szerint a lakóházak megépítésére költött közel 2,7 milliárd forintból 80 helyett sok száz család problémáján segíthettek volna, ha azt a mintalakópark helyett meglévő, szociális bérlakássá alakítható lakások, családi házak felújításra költik. Míg így egyenként 34 millió forintot költött a kormány ezekre a lakásokra, addig vidéken 7-8 millióért családi házat, de még a fővárosban is 10 millióért lehetett lakást venni. Összehasonlításképpen: egy 13. kerületi 100 lakásos önkormányzati bérház ugyanebben az időben 2,2 milliárd forintból épült fel, míg az ócsai lakópark 80 házára az említett körülmények közepette 2,7 milliárd forintot költött a kormány.
Status of !node_type

Nagy nehezen végre megtelhet az adósmentő-lakópark. 

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA