Három százalékos gazdasági növekedés 2011-ben?

2011. november 28. 15:09 – Ténytár | Forrás: Magyarország Konvergencia Programja 2011 – 2015, A Széll Kálmán Terv alapján
|

"A konzervatív makrogazdasági forgatókönyv mérsékelt foglalkoztatás-növekedést, valamint visszafogottabb beruházási tevékenységet feltételez. Mindezek alapján, középtávon 3-3,5 százalékos GDP növekedés számszerűsíthető" – írja a konvergencia program 2011 áprilisában.

Már áprilisban is irigylésre méltó volt ez a kincstári optimizmus a kormányzat részéről, mostanra pedig a miniszterelnök is bevallotta, hogy nem lesz tartható a 3 százalékos növekedés. Bár mi még azt is kissé túlzónak érezzük, hogy a másfél és három környéki összejöhet. Ez abban az esetben volna lehetséges, ha az utolsó negyedévben megtáltosodna a magyar gazdaság, amit – valljuk be – igen nehéz elképzelni. Már kormányzati körökben is inkább csak 2 százalékos növekedésről beszélnek, ami még így is derülátónak mondható.

A KSH jelentése szerint az eddigi háromnegyed évben 1,8 százalékkal nőtt a gazdaság, az utolsó negyedévben pedig 1,4 százalékkal. Az Európai Bizottság adatai szerint idén 1,4 százalékkal nő az ország GDP-je, míg a Világbank 1,7 százalékot jósol. Azonban úgy tűnik, jövőre még tovább lassul a gazdaság 0,5 százalék körülire, de egyes a hazai és külföldi elemzők recesszióval is számolnak. Az elképzelés, hogy az egykulcsos adó miatt az emberek (az átlagnál nagyobb jövedelműek) zsebében több marad, így növelve a belső fogyasztást,  beindítva ezzel a gazdaságot - – nem jött be. Ezzel viszont lyukat ütöttek a költségvetésen. amit a az áfa növelésével próbáltak betömni. Így aztán az európai mértékben egyedülállóan magas áfa sem tett jót a gazdaságnak – hiába is próbálják a negatív külső gazdasági környezetre fogni a kudarcot.

Mára már biztosan kijelenthetjük, hogy a még idén áprilisban ismertetett konvergencia program 3,1 százalékos gazdasági növekedése biztosan nem fog összejönni. Igaz, hogy az eurózóna válságát ekkor még Orbánék sem láthatták előre, de az általa meghirdetett gazdasági szabadságharc mára oda vezette az országot, hogy a Fidesz által sokszor elátkozott IMF-től kell segítséget kérnünk, ráadásul az ország bóvli kategóriába sorolását sem úsztuk meg. Hiába tett a miniszterelnök olyan megjegyzést, hogy Európában a gazdasági növekedés példa nélküli, de Magyarországon ezt meg fogjuk valósítani, a valóság ennek teljes mértékben ellentmond. A balti államok, vagy akár Lengyelország (hogy csak a volt keleti blokk országait említsük) gazdasága nagyobb mértékben bővült 2011-ben. A  Fideszen belül most már azt is eredménynek könyvelik el, hogy legalább nem romlott az ország helyzete, és Görögországnál még mindig jobbak vagyunk. Kérdés, hogy meddig.

Status of !node_type

A Konvergencia Programban tervezett 3%-os GDP növekedésnek jó, ha a fele meglesz

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA