Gyurcsány Ferenc nem indul a miniszterelnökségért (2)

2012. szeptember 17. 14:14 – Ténytár | Forrás: atv.hu
|

Én nem leszek miniszterelnök-jelölt, a demokratikus oldalt egészen más fogja vezetni 2014-ben, és ez így van rendjén" - mondta Gyurcsány Ferenc a Kossuth téren előben az ATV műsorában 2014. szeptember 14-én.

A volt miniszterelnök az új parlamenti szezonra egy nagy comeback-kel készült. Egy hetes éhségsztrájkjával talán utolsó szalmaszálként ragadta meg a lehetőséget arra, hogy elhasznált politikai karakterét az Orbán-ellenes ellenzéki összefogás egyik fő szorgalmazójaként fogalmazza újra. 

A média figyelmét mindenesetre sikeresen magára vonta. Először Hajdú Péternél vendégeskedett a Frizbiben, majd az elmúlt héten rendszeresen szerepelt a különböző médiumokban. Az egyik ilyen alkalommal az ATV elő adásában jelentette be, hogy nem indul 2014-ben a miniszterelnökségért. (Azt már korábban jelezte, hogy kész támogatni Mesterházy Attilát, még ha szerinte a Demokratikus Koalícióhoz a Bajnai Gordon-féle vonal áll is közelebb.)

Bár a volt kormányfő nagylelkűen félreállt az útból, mondván, tőle senkinek sem kell tartani a a demokratikus ellenzéken belül, de nem valószínű, hogy ettől félnének a demokratikus ellenzék pártjai és civil szervezetei. Sokkal inkább attól a gyurcsányi örökségtől, ami elriaszthatja a szavazók azon táborát, akik nem kérnek sem a Fideszből, de az azt megelőző balliberális időszakból sem.

Gyurcsány politikai showja mindenesetre tovább folytatódik. Élőláncot szervez a Parlament épülete köré, arra a napra, amikor az országgyűlés a választási feliratkozás bevezetéséről dönt. Október 23-ára pedig - Kónya Péterrel együtt - a demokratikus ellenzék összeborulását javasolja

FRISSÍTÉS (2013. január 2.)

Annál többet nem tudok tenni az összefogásért, hogy világossá tettem: nincs kormányzati ambícióm” - nyilatkozta újból Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak. A volt miniszterelnök szerint az elemzések többsége is azt mutatja, hogy az MSZP, az Együtt 2014, de még az LMP szavazóinak többsége is a DK-val való együttműködés pártján áll.

A Demokratikus Koalíció részt vesz az MSZP vezette ellenzéki tárgyalásokon, így próbálva az MSZP farvizén beevickélni 2014-ben is a parlamentbe.

A DK  január végén tart kongresszust, amelyen elfogadhatják a bemutatásra váró pártprogramot, amellyel nekivágnak következő választásnak. A volt kormányfő szerint ebből egyértelműbbé válik majd az erősen nyugatos, polgári karakter. Gyurcsány Ferenc ezt bemutatva folytatja az országjárást.

A DK főbb céljai továbbra is: a 2010 májusáig hatályban volt alkotmány helyreállítása, egy különadók nélküli, befektetőbarát és EU-konform gazdaságpolitikai pálya kijelölése, illetve az oktatás és a művészet hatékonyabb támogatása.  

FRISSÍTÉS (2013. február 1.)

"Én nem leszek ennek a pártnak a frakcióvezetője, ha kormányra kerülünk, nem leszek kormánytag, végképp nem miniszterelnök"- erősítette meg szándékát a volt kormányfő. Elmondása szerint szerint csak parlamenti képviselő és pártelnök szeretne lenne 2014 után is.  

Pártja a Demokratikus Koalíció január végén tartott kongresszust, ahol elfogadták a párt választásokra felkészülő programját. A DK versenybarát, az inflációt leszorító politikát tart szükségesnek, illetve az új kormánynak célul kell kitűznie a mielőbbi csatlakozást az euróövezethez - olvasható a programban, amely menetrendet sürget a különadók kivezetésére és a bankadó csökkentésére is.

A Demokratikus Koalíció a személyi jövedelemadó és a társasági adó alapkulcsát 16 és 20 százalék között határozná meg. A DK az áfa csökkentését később, a gazdasági növekedés beindulása után tűzné napirendre. A gyermekvállalást minden családot elérő juttatásokkal - például családi pótlékkal - támogatnák. 
A programjavaslat egységes, a központi költségvetésbe befolyó ingatlanadót tart szükségesnek a nagyobb értékű ingatlanokra, a kisebbek után pedig helyi adó beszedését szorgalmazza.

A nagyobb örökségekre visszahoznák az örökösödési illetéket. Az oktatási fejezet óvodaépítési programot, a pedagógusbérek fokozatos emelését és a kötelező hit- és erkölcstanoktatás megszüntetését ígéri, és visszaállítaná a korábbi Nemzeti alaptantervet, valamint a 18 éves korig tartó tankötelezettséget.

A felsőoktatásban semmissé nyilvánítaná a hallgatói szerződéseket, igazságos és esélyteremtő tandíj- és ösztöndíjrendszert vezetne be a DK. 

Status of !node_type

Gyurcsány Ferenc nem indul 2014-ben a miniszterelnökségért, és ellenzéki összefogást sürget.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA