Február 3-án indult az internetről szóló nemzeti konzultáció (5)

2015. január 26. 08:50 – Ténytár | Forrás: Deutsch Tamás
|

„Február 3-án indul az internetről szóló nemzeti konzultáció, és várhatóan szeptemberben dönt a kormány arról, hogy a beérkező válaszok alapján, milyen intézkedéseket hoznak meg” – mondta Deutsch Tamás, a konzultációt vezető miniszterelnöki biztos 2015. január 22-én a témában újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

Deutsch Tamás szerint február elején indul az internetkon.hu című oldal, amelyen két hónapon keresztül bárki javaslatot tehet hét témakörben arra, hogy mely kérdéseket vitassák meg a konzultáció során. A beérkezett javaslatokat áprilisban összesítik, majd a kormány 15-20 kérdést hagy jóvá, amelyeket május és július között lehet megválaszolni. Végül a kormány szeptemberben dönt arról, hogy milyen intézkedések lesznek.

Orbán Viktor miniszterelnök október 31-én a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről. Deutsch Tamás ezt követően azt mondta, internetszolgáltatók, nagy multicégek, közepes és kisvállalatok, internetfelhasználók, szakmai és társadalmi szervezetek, valamint a közélet politikán kívüli szereplőinek bevonásával szeretné megvitatni, milyen kérdésekben kérjék ki az emberek véleményét.

Orbán Viktor 2010 szeptembere óta előszeretettel levelezget népével: eddig 14 alkalommal választotta a konzultáció ezen formáját. Legutóbb tavaly júliusban értesített minket arról, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Csak ennek a költsége (mint az a Miniszterelnökség közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából kiderült) 755 millió forintra rúg, de ha az összes eddigi levelet nézzük, akkor kb. 4,2 milliárd forint közpénz ment el eddig erre.

FRISSÍTÉS (2015. február 4.)

A www.internetkon.hu oldal keddi elindulásával kezdetét vette az internetről szóló nemzeti konzultáció – jelentette be Deutsch Tamás, a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos Budapesten. Március 26-áig minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár tehet fel kérdést az oldalon; a felvetéseket bő egy hónap alatt rendszerezik egy 15-20 pontból álló kérdőívbe, amelyet május eleje és június vége között lehet majd kitölteni.

„A célja ennek a konzultációnak nem szépészeti, hanem érdemi” – jegyezte meg a miniszterelnöki biztos, jelezve, hogy szeptemberre készít előterjesztést a válaszokból körvonalazódó kép alapján szükségesnek látszó kormányzati és törvényalkotási lépésekről. 

A technikai feltételek megteremtésére - a honlappal és a hardverrel kapcsolatos szolgáltatásokra - 12,7 millió forint értékben kötöttek szerződéseket.

FRISSÍTÉS (2015. március 10.)

A február elején kezdődött konzultáció honlapjának, az internetkon.hu-nak eddig 50 ezernél is több látogatója volt. A több mint négyezer beérkezett bejegyzés többsége olyan konkrét kérdésjavaslat, amelyekből kiválasztják majd azt a mintegy 20 kérdést, amelyre minden 14 évnél idősebb magyar polgár válaszolhat májustól júliusig.

Deutsch Tamás elmondta: március 6-tól – a közszféra internetes felületei közül harmadikként – integrált módon akadálymentesített honlapként működik az internetkon.hu. Mint mondta, ilyen integrált megoldással a budapest.hu és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapja használható.

A miniszterelnöki biztos hozzátette, hogy rendkívül izgalmas időpontban zajlik a magyar internet jövőjéről szóló konzultáció, hiszen a következő hónapokban kell elkészülnie mintegy féltucat uniós előterjesztésnek, és a jelen európai parlamenti ciklus egyik fő témája is az egységes digitális piac kialakítása.

Deutsch továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg zajlik annak az uniós programnak a végrehajtása, amelynek célja, hogy 2020-ig a közösség valamennyi háztartása hozzáférhessen a szélessávú internethez, A miniszterelnöki biztos hozzátette: Magyarország 2018 végére kívánja elérni ezt.

FRISSÍTÉS (2015. április 2.)
Lezárult az internetről szóló nemzeti konzultáció első szakasza. Február 3. és március 26. között 68 ezren látogattak el a konzultáció honlapjára, az internetkon.hu-ra. A 4618 bejegyzésből 2770 tartalmazott kérdés- vagy témajavaslatot, ezek 1152 konkrét kérdést jelentettek.
 
A projektért felelős Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos elmondta: rövid időn belül összeállítja azt a 20 pontból álló kérdéssor-javaslatot, amelyről az azt követő két hétben egyeztet még az érintettekkel. A végleges kérdéssorról április végén dönthet a kormány.
 
Nemzeti konzultációra egyébként eddig kb. 4.2 milliárd forint közpénz ment el 2010 óta. Az általánosan megfigyelhető, hogy tendenciózus kérdésekkel gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy a kormánnyal ellentétes álláspontot foglaljon el a válaszadó. Kíváncsian várjuk, hogy ez így lesz-e az internetről szóló konzultációnál is.
FRISSÍTÉS (2015. július 28.)
A konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás azt mondta: eddig 18 ezer 500-an válaszoltak az internetről szóló nemzeti konzultáció kérdéseire, és reményei szerint a július végi zárásig még rendelkezésre álló két hétben tovább emelkedik a válaszadók száma.
 
A projekt komolyan-vehetőségéről mindent elárul, hogy a netkonzultáció kérdőívét háromféleképpen – ügyfélkapu-azonosítóval, facebook-profillal vagy az InternetKon honlap saját regisztrációjával – is ki lehetett tölteni, vagyis a többes válaszadás sem volt kizárható.
 
Októberben kerülhet a kormány elé a digitális fejlesztésekről, illetve az internetről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) alapján készülő döntés-előkészítő anyag. 
FRISSÍTÉS (2015. október 5.)
Konkrét javaslatokat fog letenni a kormány asztalára november közepéig az Internetkon20 nemzeti konzultáció eredményeire támaszkodva Deutsch Tamás. Többek között azt, hogy az internet használatot terhelő áfa 27 százalékról 18 százalékra csökkenjen, és hogy legyen a rászorulóknak kedvezményes internetes alapcsomagja. 
 
Deutsch azt ígéri, gyakorlatias, konkrét javaslatokat fog november közepéig a kormány asztalára letenni, hozzátéve, hogy persze a kérdést „pénzügyileg és politikailag a kormánynak kell eldöntenie”. A Fidesz ezzel a konzultációval tehát gyakorlatilag eljutott az internet megadóztatásától egészen az „internetes rezsicsökkentésig”. 
Status of !node_type

Február 3-án elindult az internetről szóló nemzeti konzultáció. Szeptemberre készít előterjesztést a válaszokból körvonalazódó kép alapján Deutsch.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA