Elrugaszkodás helyett gazdasági visszaesés

1 hozzászólás | 2012. augusztus 21. 07:45 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor országértékelő beszéde
|

2012 az elrugaszkodás éve lesz, amikor Magyarország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét. 2013 az emelkedés éve lesz, amikor mindannyian látni fogjuk, hogy Magyarország megindult fölfelé" – mondta Orbán Viktor 2011. február 7-én országértékelő beszédében.

2012. augusztus 14-én a KSH és az Eurostat is nyilvánosságra hozta a második negyedévre vonatkozó gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos összefoglalóit. A Központi Statisztikai Hivatal gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. II. negyedévében 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nemzetgazdasági ágak mintegy fele stagnált. Az információs és a kommunikációs nemzetgazdasági ágak teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett.

Persze semmi meglepő nincs ebben: már az első negyedév végén is látni lehetett, hogy egyre nagyobb a baj. Az elmúlt két évben mindig sikerült alulteljesíteni az elvárásokat: 2011-ben a hőn áhított három százalékos növekedésnek a felét elértük, mára pedig hivatalosan is recesszióban vagyunk.

Matolcsy mágiaügyi minisztériuma pedig már be is rántotta a bullshit-generátort, minden létező külső tényezőre hárítva a csalódást keltő adatokat. A józanul gondolkodók számára világos, hogy radikális fordulatra lenne szükség a gazdaságpolitikában, nem pedig a csökönyös "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter-féle" hozzáállásra.

A fenti táblázatból látható, hogy kissé beragadtunk a régiós versenytársakhoz képest: hazánknál már csak Szlovénia teljesít rosszabbul.  A növekedési kilátások pedig továbbra sem kecsegtetnek sok jóval a jövőben. Magyarország változatlanul az uniós szégyenpadon ücsörög. Az MTA egy friss tanulmánya szerint már a régiós társaktól való leszakadás elkerüléséért kell harcolnunk.

Mindenképpen jó hír azonban, hogy államadósságunk tovább csökkent (ez már a harmadik egymást követő negyedévi csökkenés), ami főleg a forint erősödésének tudható be. Az MNB adatai szerint, az idei második negyedévben az államadósságot 253 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése. Hosszú távon azonban a gazdaság lassulásával az államháztartási hiányt és az államadósságot nehéz lesz kordában tartani, ha már a magánnyugdíj-megtakarítások sem állnak a kormány rendelkezésére.

Bár jövőre már egy százalékos gazdasági növekedést várhatunk, a beruházások mennyisége az előrejelzések alapján ennek ellenére csökkeni fog, ami nem sok jót sejtet a jövőben.

A fenti táblázatból látható, hogy a beruházáasokban amúgy is sereghajtók vagyunk, de a legtöbb országgal szemben, a GDP-hez képest jövőre még tovább csökkenhet azok aránya. Beruházások nélkül pedig nehezen lehet elképzelni a gazdaság bővülését.

Status of !node_type

2012. II. negyedévében 1,2 százalékkal csökkent a GDP az előző év ugyanezen időszakához képest.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Írjon kommentárt!
Összes komment(1)
Matolcsi már a józan észtől teljesen elrugaszkodott!
#53
nagyontamas
39.2   
4  
2  
0  
0  

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA