Elkészül-e a fiatal diplomás nők gyermekvállalását segítő kormányzati program? (5)

2013. március 28. 08:50 – Ténytár | Forrás: Balog Zoltán a témában rendezett konferencián
|

"A fiatalok gyerekvállalását ösztönző intézkedésekre készül a kormányzat, a "komoly szociálpolitikai akcióban" a diplomás nők gyermek- és munkavállalását kívánják segíteni" – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a témában rendezett konferencián 2013. március 22-én.

Balog Zoltán a tervezett intézkedések részleteiről a kormánydöntés előtt nem kívánt nyilatkozni. Azt azonban elmondta, hogy a segítségükre voltak a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatai. A kormány és a két szervezet célja a középosztály megerősítése, ezért van a diplomás nők gyermek- és munkavállalásának segítése a célpontban. A miniszter szerint ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyerekek 22 százaléka mély szegénységbe születik, és hogy az egyik legnagyobb szegénységi kockázat ma a gyermekvállalás.

Székely András, a mozgalom vezetője arról beszélt, hogy azért elsősorban a középosztálybelieket célozták meg programjaikkal, mert ők azok, akiknél nem születnek meg a várt és tervezett gyerekek, a szegényebbeknél és a gazdagabbaknál jobb ez az arány. 

Az  alábbi grafikonon látható módon a női foglalkoztatottság és termékenység között relatíve szoros kapcsolat van Európai Unióban. 

Soltész Miklós, a tárca szociális államtitkára a miniszter által jelzett várható intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, a kormányzat azoknak az egyetemista korosztályba tartozóknak kíván segítséget nyújtani, akik gyereket szeretnének vállalni akár már az egyetemi éveik alatt is. Ez, mint mondta, részben érintheti a diákhitelt is.

A tervezett döntés okaként emlékeztetett arra, hogy a fiatalok házasságának és gyerekvállalásának az ideje az elmúlt két évtizedben fokozatosan kitolódott. A házasság és a gyermekvállalás között azonban nincs egyértelmű összefüggés az uniós statisztikák alapján. Sőt. Európában azokban az országokban magasabb a termékenységi ráta, ahol magasabb a házasságon kívül született gyermekek aránya. (Erről a témáról itt írtunk részletesen.)

FRISSÍTÉS (2013. június 3.)

Az országgyűlés elnöke elkerülhetetlennek tartja, hogy a kormány elindítsa a miniszterelnök által korábban bejelentett demográfiai programot. Kövér László a városligeti gyermeknapon azt mondta: a fiatalok nagy része egyedül él, és egyre kevesebb gyerek születik, a kormánynak ezért segítenie kell a családoknak a gyerekvállalásban.

A statisztika szerint Magyarországon a fiatalok átlagosan 2,4 gyermeket terveznek, de csak - szintén átlagosan - 1,3 születik meg. "A kormány a következő nagy léptékű programjai között egy demográfiai programot fog letenni" - fogalmazott Kövér László hozzátéve, a népszámlálási adatok alapján itt az idő, hogy úgy beszéljenek ezekről a kérdésekről, hogy minél többen oda tudjanak figyelni rá. 

A demográfiai helyzettel és a családtámogatási rendszerrel itt foglalkoztunk részletesebben.

FRISSÍTÉS (2013. június 20.)

Az emberi erőforrások minisztere szerint a családok gyerekvállalását ösztönző radikális kormányzati intézkedésekre lenne szükség. Balog Zoltán az országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának ülésén arról beszélt, hamarosan a kormány elé kerülhet egy ezt célzó "demográfiai intézkedéscsomag".

A miniszter utalt arra, hogy a "Ratkó-unokákként" emlegetett generáció még éppen szülőképes korban van, ezért lenne szükség mielőbbi, a gyermekvállalást világosan és célzottan segítő kormányzati döntésekre. Balog Zoltán az említett "demográfiai csomagról" csak annyit árult el, hogy azzal az első gyermekek mielőbbi vállalását kívánnák ösztönözni, valamint a harmadik gyermek megszületését.

A miniszter a bizottság előtti meghallgatásán a kormány eddigi családbarát intézkedéseit sorolva elmondta, 2011-ben és 2012-ben évente a családi adópolitikának köszönhetően mintegy 180 milliárd forint támogatás maradt mintegy egymillió családnál. Közölte, a gyermekes családoknál a nettó reáljövedelem 6,7 százalékkal nőtt az elmúlt két évben.

A családbarát politikának némiképp ellentmond, hogy továbbra is folyamatosan csökken a születésszám. (Az erről szóló írásunkat itt találjátok.)

Egyszeri, nagy összegű támogatás az első gyerek születése után, a gyed feltételeinek rugalmassá tétele, a szülő nők foglalkoztatásának támogatása - az Origo információi szerint ezekkel a lépésekkel ösztönözné a kormány a gyerekvállalást.

FRISSÍTÉS (2013. június 28.)

Megérkeztek az elsőként kiszivárgott információk a diplomás nők munkavállalását segítő programról. A mostani 64 ezer helyett 228 ezer forinttal támogatnák az első gyermek megszületését, ha a nő betöltötte 18. életévét. Rugalmas lehet a gyed, és kétszeresére nőhet a szocpol összege.

Ezenkívül két év járulékmentesség járna azoknak a kismamáknak, akik a gyed után visszamennek dolgozni. A gyed szempontjából az egyetemen töltött időt is munkaviszonynak tekintenék, valamint az egyetemet, főiskolát végzetteknél ezt az időszakot diplomás minimálbérrel vennék figyelembe. A gyermekes egyetemisták számára pedig kollégiumi és lakástámogatási kedvezményeket kellene adni.

Jelenleg a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munkáltatók mentesülhetnek két évig a járulékfizetés alól, ha kismamát vesznek fel, a harmadik évben pedig csak a fele járulékot kell fizetniük.

Ezenfelül a jelenlegi 800 ezer forint helyett 1,6 millió forint lenne a kezdő összeg, s a gyermekek számától függően a támogatás az 5,6 millió forintot is elérhetné.

FRISSÍTÉS (2013. november 28.)

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár szerint várhatóan több ezer hallgatót érinthet a diplomás gyed bevezetése jövő januártól.

Az a hallgató vagy frissen diplomázott szülő is jogosult lesz a gyed folyósítására, aki a szülést megelőző két éven belül felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, és a nappali tagozatos hallgatói jogviszony fennállása alatt ad életet gyermekének, akit saját háztartásában nevel.

További kedvezmény, hogy az a kismama is jogosult lesz gyermekgondozási díjra, aki a fentiekben felsorolt hallgatói jogviszony szüneteltetését, illetve megszűnését követő 1 éven belül szüli meg gyermekét. A gyermekgondozási díjra az édesapa is jogosult, amennyiben így kedvezőbb a gyermekes párnak. Az új szabályozás a 2014. január 1. után született gyermekek esetében érvényes, azok egy éves koráig.

FRISSÍTÉS (2014. október 27.)

Bár Klinghammer István felsőoktatási államtitkár tavaly úgy fogalmazott, hogy várhatóan több ezer hallgatót érinthet a diplomás gyed bevezetése jövő januártól, az idei első félévében mindössze közel 150-en vették igénybe a Diplomás gyedet

Januártól az anya, aki a szülést megelőző 2 évben felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a gyermek egyéves koráig gyedre lesz jogosult, ezt követően pedig gyest vehet igénybe tanulmányai folytatása mellett.

Ráadásul egy olyan közleményt is sikerült kiadni, amely szerint a januárban bevezetett gyed-extra okozta a születésszám-növekedést, amit a minisztérium az év első 8 hónapjára alapoz. A várva várt demográfiai fordulat feletti korai örömködés nem újkeletű a kormánypárt soraiban, emlékezhetünk a Matolcsy "egykulcsos" gyerekeire is. 

Status of !node_type

2014 első félévében közel 150-en vették igénybe a Diplomás gyedet.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA