Bekeményítő ÁSZ?

2011. június 4. 08:06 – Ténytár | Forrás: Rogán Antal
|

Rogán Antal május 23-ai bejelentése „szerint az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló sarkalatos törvény véget vet a következmények nélküli ellenőrzés gyakorlatának, és súlyos szankcióval sújtja, ha az ellenőrzött szervezet megtagadja az együttműködést vagy semmibe veszi a számvevőszék megállapításait”.

Egy erősebb Állami Számvevőszék mindenkinek érdeke. Az ÁSZ eddig is komoly szakmai munkát végzett a közpénzek elherdálásának feltárásában, de a mindenkori ellenzéket, illetve időnként a sajtón kívül ez senkit nem érdekel, különösképpen nem a kormányzatot. Pedig joggal feltételezhető, hogy a helyén kezelt ÁSZ vizsgálatok és jelentések nem csak az elburjánzó korrupciót csökkenthették volna, hanem mind a központi költségvetés, mind pedig az önkormányzatok drámai eladósodására pozitív hatással lettek volna.

Ennek fényében jó, hogy Rogán „egyszemélyes törvénygyár” Antal szigorítani kíván a fennálló gyakorlaton annak érdekében, hogy ne lehessen figyelmen kívül hagyni az ÁSZ megállapításait.

Azonban éppen azért, mert a teljes következetlenségből a drákói büntetésbe megyünk át – hiszen immár börtön is járhat, ha egy szervezet vezetője nem működik együtt az ÁSZ-szel, illetve ha nem veszi figyelembe annak döntését – még nagyobb szerepe lesz az ÁSZ független és pártatlan működésének. A felelős gazdálkodásnak ugyan vannak objektív kritériumai, de egyúttal van számos szubjektív műfaj is: ami egy választott politikus szerint a jövőbe történő beruházás lehet, azt adott esetben foghatja fel felelőtlen eladósodásnak az ÁSZ. Rossz esetben az ÁSZ lehet egy alternatív, a választott testületek preferenciáihoz képest eltérő költségvetési politika eszköze.

Ezért minél fontosabb, hogy a működésében ne merülhessen fel annak gyanúja, hogy nem elsősorban a jelenlegi kormány politikájához kapcsolódó, politikai célokkal vegyített szakmai szempontokat érvényesít. Itt a probléma megint egy olyan politikus kinevezése a szervezet élére, akinek karrierje sokkal erősebben indikálja a politikai lojalitást, mint a szakmai érdekek érvényesítését. Ha már kormánypárti politikusok is úgy értesültek, hogy az elvileg független ÁSZ-t politikai fegyverként lehet bevetni az ellenzék ellen, akkor a kívülállók fenntartásai indokoltak.

Mindeddig nem derült ki, hogy Domokos László szakmailag mit tudott hozzá adni a szervezethez, ami egy pártonkívüli szakember nem tudott volna és amiért megérte kockáztatni az ÁSZ függetlenségének látszatát.

Azért bír mindez kisebb gyakorlati jelentőséggel ebben a pillanatban, mert a kormányzat minden szintje a Fidesz kezében van: többé-kevésbé bárhol csap le most az ÁSZ ökle, szinte biztos, hogy kormánypárti kormányzatot ér. Ha azonban egyszer kevésbé egyoldalú lesz a hatalom eloszlása, akkor ezek a kérdések újra előtérbe kerülhetnek az ÁSZ izmos felhatalmazása miatt.

Status of !node_type

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA