Bár megígérték, idén már biztosan nem vezetik ki a letelepedési kötvényt (2)

2016. december 21. 09:10 – Ténytár | Forrás: Még idén kivezethetik a letelepedési kötvényt
|

„Még idén kivezethetik a letelepedési kötvényt” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter novemberben.

Úgy tűnik, csak a kvótanépszavazást követő politikai csatározás hevében tett üres ígéret volt Lázártól, hogy még az idén kivezethetik a letelepedési kötvényt. Emlékezhetünk, hogy a kvótanépszavazás utáni alaptörvény-módosításhoz nem volt meg a fideszes többség a parlamentben, így szükség lett volna jobbikos szavazatokra is. A Jobbik azonban a letelepedési kötvény eltörléséhez kötötte a frakció támogatását. Ezt követően még Orbán is azt mondta, lehet, hogy megszüntetik a letelepedési kötvényt, de ha meg is szüntetik, akkor sem azért, mert a Jobbik ezt a feltételt szabta, hanem azért, mert a Fidesz maga így dönt valami más miatt , például arra, hogy megváltozott az ország pénzügyi helyzete, így felvetődik a kérdés, hogyan kell finanszírozni Magyarország pénzügyi szükségleteit, ezért a letelepedési kötvényre sem biztos, hogy szükség van a továbbiakban.

A Fidesz röviddel ezután bejelentette a letelepedési kötvény visszavonását, ám az ügyben azóta sem történt előrelépés. Az országgyűlés idei utolsó ülésnapján sem került napirendre a letelepedésikötvény-program visszavonása. Technikailag van rá lehetőség, hogy az ünnepek alatt is összehívják az országgyűlést, ez azonban vélhetően nem fog megtörténni. Rogán Antal kabinetminiszter és a program kitalálója december elején a Hír TV kérdésére már utalt arra, hogy csak jövőre szűnhet meg a konstrukció. Az is arra utal, hogy még nem szűnik meg a program, hogy kínai ügyfelekre specializált Hungarian State Special Debt Fund és partnerei úgy reklámozzák a programot, hogy 2017 első negyedévében még biztosan lehet majd letelepedési kötvényt vásárolni.

A kormány nem váltotta be ígéretét, sőt úgy tűnik, nemhogy kivezetik, hanem a kormány az utóbbi időben még jobban megnyomja a letelepedési kötvények értékesítését a nagyvilágban. Sőt, mióta  a kormány belengette a program leállítását,négyszer annyi letelepedési kötvényt adnak el, mint korábban.

FRISSÍTÉS (2017. január 5.)

Egy darabig még biztos marad a letelepedési államkötvény, a kormány ugyanis továbbra is számít erre a forrásra az államadósság finanszírozásában, legalábbis márciusig.  Az, hogy ezt követően megszüntetik vagy csak szüneteltetik az értékesítést, még nem dőlt el. Varga Mihály szerint a kamatok csökkentése is elképzelhető. A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint a program első két évében megérte a magyar államnak a kötvényértékesítés. Elismerte ugyanakkor, hogy az elmúlt két évben már a piaci finanszírozás olcsóbb lett volna, ennek ellenére a miniszter szerint az összkép pozitív.

Az tehát még mindig nem világos, mikor vezeti ki a kormány a letelepedési államkötvényeket, mindenesetre a szaktárcánál készült kimutatás a haszonról, ugyanakkor ezt még nem hozták nyilvánosságra. A Népszava megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium arra sem válaszolt, hogy melyik közvetítőcég hány kötvényt adott el, kinek, s mennyiért - ezeket a kérdéseket az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) is elküldték, ám eddig ők sem válaszoltak. Ugyanakkor Tállai András, adóügyi államtitkár azt közölte a múlt héten, hogy a tárcának semmiféle nyilvántartása, adata nincs a kötvényprogram hasznáról.

FRISSÍTÉS (2017. február 1.)

„Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények értékesítését” – írja az ÁKK január 12-i közleményében. Aki 2017. március 31-ig benyújtja a kérelmet, az még vásárolhat letelepedési kötvényt, de utána megszűnik ez a lehetőség.

A kivezetés indoklásaként azt írják, az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt. Ennek következtében pedig az ÁKK szerint az értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági prémium euró magyar kötvénnyel biztosítható.

Eszerint úgy tűnik, idén tavasszal végleg megszűnik a Fidesz-kormány 2013-ban indult letelepedésikötvény-program projektje, amely olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára, ami leginkább gyanús hátterű offshore-cégeknek érte meg az állam helyett. Mostanáig összesen egymilliárd eurónyi kötvényt értékesítettek a központ adatai szerint, a Magyar Nemzet úgy számolt, a tranzakciókon mindent összevetve 8,7 milliárd forintot bukott az állam.

Status of !node_type

Nagyon úgy tűnik, idén már nem fogják kivezetni a letelepedési kötvényt.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA