Balog: önálló tényállás lesz a párkapcsolati erőszak (4)

2012. szeptember 25. 07:45 – Ténytár | Forrás: Balog Zoltán az MTV Ma reggel című műsorában
|

De meg kell hallanunk annak a százezer embernek a hangját, akik aláírást gyűjtöttek, ahogy Halász Pálma mondta - aki összegyűjtötte ezeket - hatalmas mennyiségű könnyet hoznak az országgyűlés elé, mert valóban nagyon mély kiszolgáltatott helyzetek vannak" - mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az MTV Ma reggel című műsorában 2012. szeptember 18-án.

A népi kezdeményezés és az aláírások asztalról való lesöprése után mégis önálló tényállás lesz a családon belüli erőszak, igaz, párkapcsolati erőszak néven. A kormány tervei szerint még az idén benyújtják a javaslatot.

Balog Zoltán azután beszélt erről, hogy szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével Halász Pálmával, a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel. A tárcavezető elmondta, bíznak abban, hogy az országgyűlés megszavazza a kapcsolati erőszakot önálló büntetőjogi tényállássá minősítő javaslatot.

A javaslat elfogadása most már borítékolható, hiszen a társadalmi felháborodás miatt a Fidesz kénytelen volt hátraarcot csinálni az ügyben.

Közben pedig megalakult a javaslat előkészítéséért felelős munkacsoport az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI), amelynek első ülésén a belügyi és az igazságügyi tárca, az EMMI, az Országgyűlési Biztos Hivatala, a rendőrség, az alapvető jogok biztosának képviselői, valamint Halász Pálma, a népi kezdeményezés elindítója vett részt.

Megegyeztek abban, hogy a törvényalkotó munkacsoport egy-másfél hónapon belül leteszi az asztalra konkrét szöveges javaslatát az önálló büntetőjogi tényállás meghatározására. Halász Pálma kérésére pedig a Parlamentben közmeghallgatást, nyílt napot szerveznek majd, ahol minden szakmai és civil szervezet kifejtheti álláspontját, és azt a törvényhozás során figyelembe veszik.

FRISSÍTÉS (2013. január 24.)

„Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére létrejött egy kodifikációs munkacsoport, amelynek tagjai az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Belügyminisztérium (BM), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint a Halász Pálma által felkért civil szervezetek javaslattevői körének képviselői. A tárcavezető ígéretének megfelelően pedig az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi, valamint alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága 2012. november 29-én nyílt napot szervezett a kodifikációs munkában részt vevők és civil szakértők meghívásával a kapcsolati erőszak témában.

A kodifikációs munkacsoport 2012 decemberében már elkészített egy normaszöveg-javaslatot. A civilek képviselői jelezték, hogy még egy alkalommal szeretnének egyeztetni a törvénymódosítás beterjesztését megelőzően. Így a tervezet a civil szervezetekkel hamarosan létrejövő egyeztetést követően kerül előbb a kormány, majd a parlament elé" - áll az EMMI 2013. január 15-i közleményében.

Kincses István (a munkacsoport civil delegáltja) szerint viszont utoljára novemberben találkoztak a szaktárcák képviselőivel. Azóta a minisztérium nem volt kíváncsi a civilek véleményére. Így ha létezik is törvényjavaslat (amelyet egyébként már tavaly el kellett volna készíteni), arról ők biztosan nem tudnak.

FRISSÍTÉS (2013. május 13.)

A nyári szünet előtti törvényhozási hajrá egyik salátatörvényében önálló büntetőjogi tényállás lesz a családon belüli erőszak „hozzátartozó bántalmazása” néven. Az új tényállás a volt házastársra, volt élettársra, gondnokra, gondnokoltra, gyámra és a gyámság alatt lévőre is vonatkozhat majd

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 2013. május 10-én terjesztette a parlament elé az új büntető törvénykönyv módosításáról szóló javaslatát

A módosító szerint könnyű testi sértés és becsületsértés esetén három évig terjedhetne a szabadságvesztés. Súlyos testi sértésnél, továbbá az aljas indokból, védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen, illetve idős vagy fogyatékossággal élő ember sérelmére elkövetett könnyű testi sértésnél, valamint személyi szabadság megsértése vagy kényszerítés miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető az elkövető.

Emellett a javaslat a bűncselekmény megvalósulásához feltételként határozza meg az együttélést, illetve a büntethetőség kiterjed arra az esetre is, ha a sértett nem az elkövetéskor, hanem korábban élt egy háztartásban vagy egy lakásban az elkövetővel. A javaslat lehetőséget biztosít ahhoz, hogy az elkövetőt a bántalmazott hozzátartozóval való kapcsolattartástól eltiltsák .

FRISSÍTÉS (2013. június 5.)

A kormány eredeti előterjesztése egyébként hozzátartozó bántalmazásának nevezte volna az új Btk.-tényállást, amit fideszes képviselőnők javaslatára háztartáson belüli erőszakra változtattak. Navracsics Tibor zárószavazás előtti indítványának elfogadásával azonban végül kapcsolati erőszak lesz majd az elnevezés. 

A parlament döntésével a testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést a jövőben súlyosabban bünteti majd a Btk., ha az elkövető és az áldozat együtt él vagy élt, illetve ha kapcsolatukból közös gyermek született.

Az új tényállás nemcsak a hozzátartozókra, hanem a volt házastársakra, volt élettársakra, gondnokra, gondnokoltra, gyámra és gyámoltra is vonatkozik. Emellett a jogszabály a bűncselekmény megvalósulásának feltételeként határozza meg az együttélést, ám a büntethetőség kiterjed arra az esetre, ha a sértett és az elkövető korábban élt egy háztartásban. A jogszabály lehetőséget biztosít arra is, hogy az elkövetőt eltiltsák a bántalmazott hozzátartozóval való kapcsolattartástól.

Fideszes kezdeményezésre azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját, illetve ha az emberi méltóságát súlyosan sértő magatartást tanúsít. Ezt két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja majd a Btk., az eljárás azonban ilyen esetben csak a sértett indítványára indulhat el.

FRISSÍTÉS (2014. április 18.)

Az első Facebook-poszt megosztásával vette kezdetét az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) kapcsolati erőszak elleni figyelemfelhívó kampánya csütörtökön. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával megvalósuló kezdeményezést Balog Zoltán miniszter és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója indította el a budapesti sajtótájékoztatón.

A szemléletformáló kampány célja felhívni a figyelmet a kapcsolati erőszak jelenségére elgondolkodtató plakátokkal, újsághirdetésekkel, tévé- és rádió szpotokkal, valamint továbbítani az üzenetet: vedd észre, ha valami nincs rendben, ne félj szólni, segítséget kérni, ha a környezetedben kapcsolati erőszakot tapasztalsz - mondta el Balog Zoltán. A miniszter hozzátette: az ÖS komoly szakmai és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a bántalmazottak segítésében.

A szervezet évek óta több helyen biztosít védett elhelyezést családok átmeneti otthonában a kapcsolati erőszak áldozatai számára, a krízishelyzetből való kilábaláshoz pedig segítséget nyújtó központot, 2012 októbere óra pedig titkos menedékházat is működtet. Emellett vezető koordinációs szerepet töltött be a hasonló központok működési rendjének kialakításában, a vonatkozó jogszabályok előkészítésében.

Status of !node_type

Kampány indul a kapcsolati erőszak ellen.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA