Az MSZP együttműködést kezdeményez a demokratikus ellenzéki szervezetekkel (4)

2012. november 30. 08:45 – Ténytár | Forrás: Mesterházy Attila sajtótájékoztató
|

"Olyan folyamat elindítását kezdeményezzük, amely világos ütemezéssel a programok egyeztetésétől elvezethet egy választási szövetség létrehozásáig" - nyilatkozta Mesterházy Attila 2012. november 28-án. 

A legnagyobb ellenzéki párt először szakpolitikai egyeztetéseket indítana a megkeresett szervezetekkel, amelyekkel együtt készülnének fel a regisztrációra. A terveik szerint jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig is eljutnának. 

A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomagot a szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak - a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak -, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és az Árok Kornél elnökölte Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak küldték el a bejelentéssel egyidőben.

A javaslat szerint a szocialisták januártól csaknem húsz témában kezdeményeznének szakpolitikai egyeztetéseket a demokratikus ellenzéki oldalon. Először a gazdaság- és költségvetési politikáról, valamint a jogállamiságról és a demokráciáról, majd egymás után a foglalkoztatás- és az oktatáspolitikáról, a szociálpolitikáról és az esélyegyenlőségről, a vidékfejlesztésről, a közbiztonságról, az önkormányzatokról és az állami szerepvállalásról, a külügyekről és a nemzetpolitikáról, a környezetvédelemről, végül pedig a regionális stratégiákról.

A szocialisták elnöksége minden témában 3-4 tagú tárgyalódelegációt jelölt ki.

Mesterházy szerint legfőképpen programalapú együttműködésre van szükség, ez a feltétele a választási együttműködésnek. Azonban a regisztrációs kampányra való felkészülésbe és a regisztrációs kampányba azok is bekapcsolódhatnak, akik a programegyeztetésben nem vettek részt, a szavazói aktivitás növelése ugyanis minden demokratikus elkötelezettségű szervezet közös érdeke.

FRISSÍTÉS (2013. január 4.)

A szocialisták már karácsony után jelezték, hogy felkészülten várják a még novemberben bejelentett ellenzéki tárgyalásokat.  Az első fordulóban a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről folytattak egyeztetéseket, amelyet az új Alaptörvény hatálybalépése ellen tiltakozó Operaház előtti tüntetés évfordulóján tartottak meg. Az egyeztetésen a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 Választói Mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt képviselői vettek részt. Az LMP és a 4K! azonban nem jelent meg.

A szocialistákkal szemben az Együtt 2014 Mozgalom szerint addig nincs értelme szakpolitikai kérdésekkel foglalkozni, amíg nincs megállapodás a közjogi kérdésekről. Ezért az Együtt 2014 egy alkotmánytervezetet mutatott be. A tárgyalási javaslatban azt kezdeményezik, hogy a szociális biztonsághoz, a lakhatáshoz és az egészséghez való jogot alapjogként határozzák meg. Indítványozzák a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, a médiatanács megszüntetését és egy kiegyensúlyozottabb választási rendszer kidolgozását.

Szigetvári Viktor szerint a közjogi kérdésekről  3-4 héten belül megállapodhatnak. Első lépésként egy közös nyilatkozatot rögzítettek, ez lesz az alapja a további egyeztetéseknek.

FRISSÍTÉS (2013. január 9.)

Folytatódik az ellenzéki szervezetek MSZP által vezetett tárgyalási sorozata. Igaz - ha egyelőre csak ideiglenesen is - már az Együtt 2014-et is nélkülöznie kell a szocialistáknak, mert a Bajnai vezette formáció a közjogi kérdések tisztázásáig nem hajlandó folytatni a tárgyalásokat a szakpolitikákról.

Ezért az Együtt 2014 egy alkotmánytervezetet mutatott be. A tárgyalási javaslatban azt kezdeményezik, hogy a szociális biztonsághoz, a lakhatáshoz és az egészséghez való jogot alapjogként határozzák meg. A szocialisták ennek ellenére folytatják a megindult tárgyalásokat, de nyitva hagyják a lehetőséget bármikor a csatlakozásra az Együtt 2014 előtt.

Az LMP pedig Országos Választmányának 2013. január 5-ei ülésén határozatban erősítette meg újra, hogy nem kíván részt venni az MSZP által indított “Szövetség a változásért” kezdeményezésben. Ennek oka, hogy a tárgyalások célja egy választási szövetség megalkotása, ami ellenkezik a párt novemberben elfogadott stratégiájával.

Az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok (DK, MSZDP és SZEM) képviselői megerősítették, hogy az együttműködésre továbbra is nyitott programalkotási folyamatként tekintenek, illetve hogy még januárban elindul a gazdaságpolitikai, a foglalkoztatáspolitikai, az oktatáspolitikai, valamint az EU-ügyek és a nemzetpolitika területén kialakított programok és javaslatcsomagok egyeztetése.

FRISSÍTÉS (2013. február 15.)

Tovább folytatódik a szocialisták által kezdeményezett Szövetség a Változásért ellenzéki tárgyalási sorozat, amelynek keretében második alkalommal kerültek terítékre a foglalkoztatáspolitikát érintő kérdések.

A résztvevők a gazdasági és a foglalkoztatási válságból való kivezető utakat, lehetőségeket, valamint a közfoglalkoztatás szükségszerű átalakítására adandó válaszokat keresték. A tárgyalássorozaton résztvevőként megjelentek a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM), Magyarországi Munkáspárt 2006, HÍD a Demokráciáért Egyesület, a Vállalkozók Szövetsége (VSZ) képviselői.

A gazdasági konzultáció résztvevői a fenntartható fejlődést szolgáló energiapolitika, a gazdaság és az életminőség javítását szolgáló közlekedéspolitika, valamint az innovatív gazdaság megteremtése érdekében közös álláspontotot alakítottak ki.

FRISSÍTÉS (2013. március 12.)

Bárándy Gergely az MSZP tárgyalódelegációjának vezetője bejelentette, hogy a demokratikus ellenzék közjogi egyeztetéseinek első fordulója sikeresen lezárult. Ennek eredményeként a résztvevők által közösen kiadott záródokumentumot hét párt és társadalmi szervezete írta alá, köztük az MSZP, a DK, az MSZDP és az Együtt 2014 is.

A tagok megállapodtak abban, hogy új alkotmányra van szükség, amelynek megalkotásához elengedhetetlen a széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés. A munka emiatt még korántsem állhat le, hiszen a következő feladat az, hogy ez a párbeszéd létrejöjjön és a különböző szervezetek fórumaikon keresztül vitassák meg a főbb gondolatokat. Emellett szintén kiemelkedő fontosságú cél az állami intézményrendszerek demokratikus és jogállami működésének helyreállítása, amelyhez több sarkalatos törvény módosítása szükséges. A nyilatkozat az ezzel kapcsolatos kérdésekre ad választ, megfogalmazva a lehetséges megoldásokat. 

Status of !node_type

A demokratikus ellenzék közjogi egyeztetéseinek első fordulója sikeresen lezárult.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA