Az LMP panaszt tesz az ombudsmannál a paksi bővítés miatt (1)

2014. február 3. 14:50 – Ténytár | Forrás: Szél Bernadett
|

"Az LMP panaszt tesz az alapvető jogok biztosánál, mert a párt szerint “kormányzati visszásságok” történtek a tervezett paksi bővítés során" – jelentette be sajtótájékoztatóján Szél Bernadett 2014. január 28-án.

Az ellenzéki párt társelnöke ezt megelőzően Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes meghívására az ombudsmani hivatalban járt, ahol a kormány és a szervezet paksi bővítéséről folytatott kommunikációjáról kért ki dokumentumokat. A politikus elmondta, a megbeszélésen részt vett Székely László, az alapvető jogok biztosa is.

Hangsúlyozta, hogy 2011-ben Fülöp Sándor, aki akkor az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyetteseként dolgozott, egy hét pontból álló állásfoglalást készített a tervezett paksi bővítésről. A hét javaslatból a kormány ötnek eleget tett, de a legfontosabbnak tartottnak nem – folytatta az LMP társelnöke.

A képviselő ezt ismertetve kiemelte, Fülöp Sándor akkor javasolta, hogy a kormány tegyen új előterjesztést a paksi erőmű bővítése ügyében az országgyűlésnek, mivel álláspontja szerint a korábbi országgyűlési határozat nem volt kellőképpen előkészítve. A politikus közölte: információi szerint Fellegi Tamás, akkori nemzeti fejlesztési miniszter nem tartotta szükségesnek ezt a lépést, mert úgy látta, hogy Magyarország energiastratégiája rendezi ezt a kérdést.

Arra is kitért, hogy a kormánypártok az atomenergiáról szóló törvény 2011-es módosításával életbe léptetett egy olyan passzust, amely alapján az erőmű bővítéséhez nem kell országgyűlési felhatalmazás. Szél Bernadett elmondta, keddi látogatásán érdeklődött, de az ombudsmani hivatalban nem tudtak olyan dokumentumról, amely azt vizsgálta volna, hogy a paksi bővítésnek milyen alternatívái lehetnek.

FRISSÍTÉS (2014. május 15.)

Tovább folytatja a harcot az erőmű ellen az LMP. A párt honlapján olvasható közlemény szerint az LMP megkapta az MVM Paks II. Zrt.-től azt a 11 előkészítő tanulmányt, amelyeket a telephely-engedélyezést megelőző vizsgálatokhoz készítettek, és amelyeknek a létezéséről a múlt heti paksi közmeghallgatáson szereztünk tudomást. A dokumentumok áttekintése nyomán egyértelműen kiderült, hogy ezek a tanulmányok nem a Roszatom finanszírozásában felépíteni tervezett két új reaktorblokk előkészítését szolgálják: egy olyan időszakban készültek, amikor a legfontosabb kérdésekről – a leendő atomerőművi blokkok számáról, méretéről, technológiájáról, hűtési módjáról – még semmilyen információ nem állt rendelkezésre. 

Az LMP szerint fel kellene hagyni a közvélemény megtévesztésével: be kell vallani, hogy a bővítési projekt Orbán rögtönzése, amelyet semmilyen gazdaságossági vagy technológiai megalapozás nem előzött meg. Látni kell: továbbra sem látott senki egyetlen olyan tanulmányt sem, amely az Orbán-Putyin megállapodásban rögzített paksi bővítési beruházás előkészítésének tekinthető.

Status of !node_type

Az LMP az ombudsmanhoz fordul a paksi bővítés ügyében.

Frissítések
Kapcsolódó személy
LMP

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA