Az LMP népszavazást kezdeményez a nyugdíjak védelmében (1)

2011. december 5. 16:34 – Ténytár | Forrás: Schiffer András sajtótájékoztató
|

„Az LMP jövőre népszavazáson fogja az emberek véleményét kérni, és egyben megvédeni a nyugdíjakat"jelentette be Schiffer András 2011. november 30-án, veszprémi sajtótájékoztatján.

Az LMP frakcióvezetője azt ígérte, hogy népszavazáson védik meg a korábban megszerzett nyugdíjjárandóságokat. Schiffer szerint nem azért kapott a Fidesz kétharmados felhatalmazást a választóktól, hogy most visszavonjon korábban törvényesen megszerzett jogosultságokat. Ezért nem fogják hagyni, hogy „visszazavarjanak" nyugdíjasokat a munkaerőpiacra, esetlegesen létbizonytalanságba taszítva őket. Valamint a referendummal az emberek véleményt mondhatnak a Fidesz „embertelen gazdaság- és társadalompolitikájáról”.

Az LMP már 2011 tavaszán és nyarán is népszavazási kezdeményezést indított ezügyben, azonban akkor az Országos Választási Bizottság még elutasította a kérelmet.

Az LMP ezután az Alkotmánybírósághoz fordult, s az új eljárásra utasította az OVB-t. Schiffer elmondta, hogy jelenleg is folyik a népszavazási kérdések feldolgozása. Továbbá, hogy négy hónapjuk van a szükséges aláírások összegyűjtésére. Ezután részben a Parlamenten és a köztársasági elnökön múlik, hogy mikor lehet megtartani a népszavazást.

 

FRISSÍTÉS (2012. március 5.)

Az LMP tavaly ősszel még csak a korábbi nyugdíjjogosultságokról kérte volna az emberek véleményét. Most azonban Vágó Gábor azt nyilatkozta, hogy másik négy kérdést bocsájtanak népszavazásra. A hitelesítéshez 200 ezer aláírás szükséges, de a párt 330 ezret akar összegyűjteni április 2-ig.

A tankötelezettség korhatárát visszaemelnék 18 évre, az álláskeresési járadék folyosítását 90 napról visszaállítanák 260-ra – maximum 100 napos próbaidőt szeretnének –, és végül, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kell kiadni. 

A népszavazási kampány elnevezése:  Elég a kiszolgáltatottságból. Vágó szerint így 2012. március 5-től mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy véleményt mondjon a kormány eddigi oktatással, munkával és a nyugdíjakkal kapcsolatos politikájáról.

A szóvivő megjegyezte: a népszavazás tétje, hogy kiszolgáltatott és alulképzett munkaerőre vagy hozzáadott értéket képviselő emberekre építjük-e a jövő társadalmát.

Az Alkotmánybíróságnál jelenleg is folyamatban vannak a megszerzett nyugdíjjogosultságokról szóló felvetéseik, így ha pozitívan döntenek erről, ötödik kérdésként ez is bekerül a referendumba.

Status of !node_type

Az LMP végülis tényleg népszavazást kezdeményez, de nem a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságok védelmében, hanem más kérdésekről.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA