Az év végéig eltűnik az összes veszélyes hulladék az Illatos úti telepről? (2)

2015. november 5. 08:55 – Ténytár | Forrás: Áldatlan állapotok az Illatos úti vegyiművek telepén
|

Tarnai Richárd kormánymegbízott és a Pest megyei Kormányhivatal környezetvédelmi szakemberei ma délután kiszállnak a telepre és előzetes véleményt mondanak. Ha igazak a sajtóhírek, hogy közvetlen veszélyt jelentő hulladék van a helyszínen, annak az elszállítását azonnal elrendeli a kormányhivatal. Ha azonban olyan hulladék is van, amelynek az azonnali elszállítására nincs szükség, ezt is sürgősen megkezdi a kormánymondta Lázár János 2015. április 20-i sajtótájékoztatóján

A közbeszerzési eljárás eredményeként egy-két napon, reményeim szerint egy-két héten belül eredményről tudunk beszámolni és megkezdődhet az itt lévő összes vegyi anyagot tartalmazó hordónak az elszállítása, és reményeink szerint, bár kicsit talán merészek voltunk, az év végéig ez meg is tud történni mondta Tarnai Richárd Pest megyei kormánybiztos 2015 június elején.

Tavasszal kisebb pánik tört ki, amikor több sajtóorgánum is beszámolt a Vegyiművek Illatos úti telepén uralkodó állapotokról. A telepen körülbelül 2300 tonna veszélyes hulladék van, amelynek egy jelentős része sérült, szétmállott, szétrohadt tárolókban található, így azoknak tartalma folyamatosan szivárog a talajba és a levegőbe. Ez komoly egészségügyi kockázatot jelent a környéken élők számára.

forrás: 444.hu

Áprilisban Lázár János bejelentette, hogy a kormány megoldja a kialakult helyzetet. A feladattal Tarnai Richárd Pest megyei kormánybiztost bízta meg a Miniszterelnökség. Májusban nagy sajtójelenlét közepette, egy kamion elvitt 100 tonna veszélyes anyagot tartalmazó hordót a telepről. A kormánybiztos júniusban már azt ígérte, hogy az év végéig elszállítatják az összes veszélyes hulladékot tartalmazó hordót. Augusztus végéig nagyjából 300 tonna anyagot sikerült elszállítani a dorogi megsemmisítőbe.

Közben szeptemberben a ferencvárosi önkormányzat nyilvánosságra hozta a telepről készült szakértői jelentést. Ez az a jelentés, amelyet a kerület sokáig azért nem akart közzétenni, mert: azzal pánikot lehet kelteni. A dokumentum szerint az Illatos úti talajvízben a benzol a határérték 7300-szorosa, a klór-benzol a határérték 19 000-szerese, az a mino-benzol-trifluorid a határérték 212 000-szerese, diklórprop a határérték 22 000-szerese, a klór-fenolok a határérték 42-szerese volt. A DDT-nél és bomlástermékeinél 56-szoros volt a határérték-túllépés a talajvízben a József Attila-lakótelepnél, a termelői piacnál, a lakóházak felőli oldalon. 

FRISSÍTÉS (2015. november 18.)

Lázár János  bejelentette, hogy januárban az Illatos úti telepet a felszámolási eljárás keretében államosíthatják. Ezt követően kezdődhet meg a káros anyag elszállítása, a telep kármentesítése. A káros anyagok elszállítására 2,1 milliárd forintot költ az állam, mivel erre a felszámolónak nincsen pénze, a tulajdonos pedig csődbe ment.

FRISSÍTÉS (2016. január 6.)

Úgy tűnik, Lázár János beváltotta ígéretét az Illatos úti telep felszámolásával kapcsolatban. Sajtóinformációk szerint december 18-ig a telepen található veszélyes vegyi anyagok nagy részét határ időre elszállították. Már csak a két hivatalos veszélyeshulladék-tároló összefolyóinak szivattyúzása, valamint egyéb kisebb utómunkálatok folynak. Az állam ezzel a lépéssel egy sok éve tartó súlyos környezetszennyezést szüntetett meg.

Status of !node_type

Felszámolták a veszélyes hulladékot az illatos úti telepről.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA