Az érdekegyeztetés új rendszere? (1)

2011. július 6. 08:09 – Ténytár | Forrás: NGM közlemény
|

Újjászervezi a kormány az érdekegyeztetés elavult rendszerét. Egy hatékonyabb,  a gazdaság és a társadalom teljes egészét lefedő új szervezetet - Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács – hoz létre, amely három, eddig egymással párhuzamosan működő fórumot egyesít. - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium 2011. május 27-i közleményében.

Matolcsy György - aki éves meghallgatásán vett részt az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának ülésén - három nappal később kifejtette, hogy a kormány tervei szerint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot 2012-ben "üzemelik be". Tagjai a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleteken túl a gazdasági kamarák, a civil társadalom és a tudományos élet, valamint a történelmi egyházak képviselői lesznek. A második, vagyis ágazati érdekegyeztető szinten egy kétoldalú, a munkáltatók és munkaadók közötti egyeztető rendszer működik majd. Itt az állam mint munkáltató vehet majd részt. A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy Magyarország jó úton halad afelé, hogy a jelenlegi kormányzati ciklus végére teljesüljön a 300.000 új munkahelyre vonatkozó vállalás. Ehhez azonban új gazdaságpolitika, új közmunkaprogramok, és új érdekegyeztetés szükséges.

Matolcsy már tavaly májusban is - ugyanezen bizottság előtt - kifejtette, hogy felül kell vizsgálni az OÉT működését. Akkor azzal érvelt, hogy nagyobb súllyal kell hogy latba essen a munkavállalók és az érdekszervezetek véleménye. Ez csak azért érdekes, mert az olyan fontos szervezetek, mint például az MSZOSZ vagy a LIGA is csak a sajtóból értesültek arról, hogy a kormány megszünteti az OÉT-et. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy már hónapok óta semmilyen kapcsolatuk nincs a kormánnyal. Borsik szerint “a tűzzel játszik a kormány, mert ebből konfliktusok származhatnak, lelassul a rendszer, sérül a demokrácia, és minden hazai, és európai normát a miniszterelnök, illetve a kormány ezzel megsért.”
 
A szakszervezetek tehát elég indulatosan fogadták a mindenfajta előzetes egyeztetést nélkülöző bejelentéseket, közleményükben azt állítva, hogy a kormány ezzel - többek között - nemzetközi kötelezettségeket is sért. Az biztos, hogy furcsa kezdete ez egy, a munkavállalók és az érdekszervezetek véleményét hangsúlyosabban képviselni kívánó rendszer létrehozásának.
 
 
FRISSÍTÉS (2011. július 6.)

2011. július 4-én az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatot. Az NGTT 2012-ben kezdi majd meg működését. Az új testület - a megszűnő OÉT-tel szemben - csupán konzultatív funkciókat lát majd el. Ezzel a lépéssel - ahogy azt részletes elemzésünkben megírtuk - végleg eltűnik az érdekegyeztetés régi rendszere.

Status of !node_type

Új érdekegyeztetés - nemzeti konzultáció.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA