Az egészségügyben hamarosan minden jó lesz? (7)

2015. július 14. 08:10 – Ténytár | Forrás: Az egészségügyben hamarosan minden jó lesz
|

„Magyarországon az egészségügyi dolgozók eltérő feltételek mellett végzik munkájukat, de az intézményi fejlesztéseknek köszönhetően ezek kiegyenlítődnek a jövőben” – mondta Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára korábban Balassagyarmaton.

„Magyarországnak jelentős elmaradása van az egészségügyre fordított közkiadásoknál és az egészségügyi béreknél” – mondta az egészségügyért felelős államtitkár az M1 hétfő esti műsorában.

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára azt mondta az M1 műsorában, hogy Magyarországnak jelentős elmaradása van az egészségügyre fordított közkiadásoknál és az egészségügyi béreknél. Zombor hozzátette viszont, hogy július elsejétől történt egy béremelés az egészségügyben, és azon dolgoznak, hogy ez jövőre is folytatódjon.

Az államtitkár máshol azt is elmondta, bízik abban, hogy a rövidesen kiegyenlítődnek a régiós különbségek, a hivatásukat nehéz körülmények között végző egészségügyi dolgozók azonos feltételek mellett dolgozhatnak az emberekért.

FRISSÍTÉS (2016. február 9.)
Hiába ígérte a kormány, nem kapták meg a béremelést a szakorvosok – írja közleményében az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport a hvg.hu tudósításában. A kormány tavaly év végén azzal próbálta megnyugtatni az egészségügy kritikus helyzete miatt Balog Zoltánnak nyílt levelet író 781 orvost, hogy megígérték, januártól a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik. Az orvosok azonban jelezték, hogy a kormány nem tartotta be a szavát, s egyáltalán nem teljesült a beígért béremelés.
 
Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport kiadott egy közleményt, amelyben jelezték: mivel nem kaptak béremelést, a hálapénz továbbra is mérgezi a rendszert, a szaktárca, vagyis a Balog Zoltán vezette Emmi pedig nem működtet széles körű kerekasztalt. 
 
FRISSÍTÉS (2016. február 22.)
Elmaradt idén a szakorvosok fizetésemelése, noha a kormány a 270 ezer forintos minimálbér ígéretét lengette be többször is. Az orvosok hitegetése tavaly egész évben zajlott: júniusban például az akkori szakállamtitkár, Zombor Gábor nettó 270 ezer forintos szakorvosi minimálbérről beszélt, a Fidesz-frakció pedig ki is adott egy közleményt a Semmelweis-nap alkalmából, amely szerint: „A kormánypárt köszönetet mond az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért, és biztosítja őket, mindent megtesz annak érdekében, hogy munkakörülményeik, anyagi és erkölcsi megbecsülésük érezhetően tovább javuljon”.
 
Egyik napról a másikra azonban eltűnt a fideszes ígéret a párt honlapjáról. Már csak lementett képpel lehet bizonyítani, hogy a kormány megint egy olyan felelőtlen ígéretet tett, amelyet nem tudott betartani.  
 
FRISSÍTÉS (2016. február 29.)
Noha a kormány a 270 ezer forintos minimálbér ígéretét lengette be többször is a szakorvosok számára, a béremelés most január elsején elmaradt, az orvosok jelezték is, hogy egyáltalán nem teljesült a beígért fizetésemelés. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azonban pénteken közölte: A pénz nem januárban, hanem júniustól érkezik, és a 10 milliárdból csak 6 milliárd jut a háziorvosoknak, a fennmaradó pénzt a fogorvosok és a védőnők kapják. A kötelező rendelési időt 15-ről 20 órára emelik, ráadásul a háziorvosoknak 3 év alatt egy kérdőíves felmérést kell elvégezniük az összes betegüknél.
 
A szövetség elnöke, Selmeczi Kamill szerint az orvosok csalódottak, mert kevesebb pénzt kapnak több munkáért. A háziorvosok meglepődve tapasztalták a változtatásokat, mivel mindenki számolt már a pluszpénzzel januártól.  A támogatásra azért is van szükség, mert a mostani keretből annyi fizetést sem tudnak kigazdálkodni maguknak, amennyit a kórházi szakorvosok kapnak.
FRISSÍTÉS (2016. április 15.)
A Nemzetgazdasági Minisztériummal még tartanak a tárgyalások az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelésről, de az emberi erőforrások minisztere azt szeretné, ha már 2016-ban elkezdődne a folyamat. Balog Zoltán az M1 csütörtök reggeli műsorában azt mondta, a költségvetésben most van egy olyan többlet, amelyet béremelésre szeretnének fordítani.
 
A miniszter közlése szerint felkérte Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, hogy az ágazat szereplőivel – köztük az orvosi kamarával, a kórházszövetséggel és a szakszervezetekkel – üljön le tárgyalni arról, milyen ütemben és mértékben valósulhat meg a tervezett többlépcsős béremelés az ágazatban.
 
Balog Zoltán azt mondta: azt szeretné, ha már az idén megkezdhetnék a béremelést, amely aztán 2017-ben és 2018-ban folytatódhatna, és talán egy negyedik lépcsőt is hozzá tudnak tenni, ahogy korábban a tanárok négylépcsős béremelésénél.
FRISSÍTÉS (2016. június 3.)
Négyéves béremelési program keretében növelnék az egészségügyi szakdolgozók bérét, amely így 2019-re megduplázódnaígérte Balog Zoltán miniszter Győrben, az egészségügyi szakdolgozók országos kongresszusán.
 
Az emberierőforrás-miniszter azt mondta: még nem fejeződtek be a tárgyalások a szakszervezettel és a szakdolgozói kamarával, de a bérfejlesztés első lépéseként még az idén 25 százalékkal emelkedne a szakdolgozók fizetése.
 
A 2017-es költségvetési javaslat alapján a kormány mintegy 167 milliárd forinttal többet fordítana az egészségügyre – mondta Balog. Az ágazatban dolgozók fizetésének emelésére 80,6 milliárd forint állna rendelkezésre.
FRISSÍTÉS (2016. szeptember 20.)

„A kormány minden eddiginél nagyobb béremelési programot indított szeptembertől az egészségügyi szakdolgozóknak, annak eredményeként az ágazatban 65 százalékkal növekedhetnek a jövedelmek 2019-re” mondta a Fidesz-frakció szóvivője szeptember 10-én Budapesten.

Véleménye szerint ez pedig azt bizonyítja, hogy a Fidesz megbecsüli és támogatja az egészségügyet és az abban dolgozókat, nem úgy, mint annak idején a baloldal kórházbezárásokkal, elbocsátásokkal, pénzelvonással.

Halász János kiemelte, az egészségügyi szakdolgozók jövedelme négy lépésben növekedhet: a bérek idén szeptemberben átlagosan 26,5 százalékkal, majd 2017 novemberében 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékkal.
 
 
FRISSÍTÉS (2016. november 30.)

45 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságaik rendezésére. Ónodi-Szűcs Zoltán bejelentette: a kormány döntése értelmében a 45 milliárdot a harminc napon túli beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják az intézmények, további 15 milliárd forintra pedig a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhatnak. További 10 milliárd forinttal emelik a kórházak finanszírozására szolgáló gyógyító-megelőző kasszát.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta: a 15 milliárd forintos pályázatnál nem lesz megkötés, hogy az intézmény energetikai korszerűsítéssel, betegút-átszervezéssel, vagy a háttérfunkciók gazdaságossá tételével jelentkezik-e a pályázatra.

A lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére szánt 45 milliárd forintot, legkésőbb november 30-án utalják az intézményeknek. A 15 milliárd forint keretösszegű pályázatokról, december 9-én dönt a miniszter, és még karácsony előtt megkapják a pénzt a kórházak. Egyébként a kórházak teljes adósságállománya 60 milliárd forint volt a szeptember végi adatok szerint, ebből a 30 napon túli lejárt tartozás 45 milliárd forintot tett ki.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: ebben az évben a tervhez képest 151 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százaléka.

Status of !node_type

Rövidesen kiegyenlítődnek a régiós különbségek, a hivatásukat nehéz körülmények között végző egészségügyi dolgozók azonos feltételek mellett dolgozhatnak az emberekért.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA