A pálinka-szabadságharc győzelme (3)

2011. február 26. 13:16 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor a Parlamentben
|

„Kilencedik intézkedésként javasoljuk, hogy adjuk vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítéshez való jogot [...] ezzel egy 90 éves küzdelmet zárunk le. A vidéki magyar emberek, akik dolgoznak, gyümölcsfákat ültetnek, azokat gondozzák, nevelik, a termést összegyűjtik, 90 év óta hadakoznak a mindenkori magyar állammal, hogy a szabadságukat – amely a szomszédos államokban hasonló társaikat megilleti – a maguk számára megszerezhessék” – jelentette be Orbán Viktor 2010. június 8-án az országgyűlésben, a 29 pontos gazdasági akcióterv ismertetésekor.

Ez az ígéret volt az, amely vitathatatlanul a legnagyobb tetszést aratta a patkóban, még az ellenzéki pártok soraiban is tapsot kapott. A kormány szándékainak megfelelően 2010 szeptember 27-től lépett hatályba a jövedéki törvény módosítása, amely szerint minden magyar háztartásban évente 50 liter párlat főzhető ki – saját felhasználásra –, szabadon és szeszadómentesen, mégpedig úgy, hogy az ehhez használt gyümölcs eredetét sem vizsgálja senki.

Az ígéret tehát teljesítve, biztosan sokan örülnek neki.

Illusztráció

A probléma csak az, hogy úgy tűnik, a kormány nem számolt az intézkedéssel járó negatív következményekkel:

 • a módosítás miatt az állam elesik az úgynevezett „bérfőzési szeszadótól”, amely éves szinten hozzávetőleg 8 milliárd forint bevételt jelent
 • a pálinkafőzéshez megfelelő technológia és szakértelem kell, ezek hiányában a művelet kifejezetten veszélyes lehet (emlékezzünk csak a Barátok közt Vili bácsijára)
 • a törvény melegágya lehet a pálinka-feketegazdaságnak
 • a rossz minőségű, helytelenül készített pálinka akár mérgező is lehet
 • az elmúlt években az úgynevezett „bérfőzdékben” sokat költöttek a gépek fejlesztésére, az otthon előállított nedű azonban vissza fogja lökni az átlagos pálinka minőségét a '80-as, '90-es évek szintjére, és a pálinka, mint hungarikum, megszűnhet
 • az ezzel foglalkozó családi vállalkozások hátrányos helyzetbe kerülnek

Kérdéses, hogy érdemes-e egyáltalán otthon maszatolni, amikor a bérfőzdékben (a szeszadó eltörlésével) litereként nagyjából 500 forintért főzethető le a jó minőségű, megfelelő technológiával és szakértelemmel elkészített párlat.

FRISSÍTÉS (2012. június 22.)

Újabb kötelezettségszegési eljárások indulnak Magyarország ellen. Ezek közül egyik a házi pálinkafőzés nagyfokú liberalizációját lehetővé tévő törvény miatt. Az EU-ban ugyanis jogszabály rendelkezik az alkoholtartalmú italok jövedéki adójáról, az évenkénti 100 literes mennyiség pedig jóval meghaladja a jogszabály által eltűrt mértéket. A kötelezettségszegés miatt az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordul.

Az eljárás egyébként 2010 óta várható volt, ugyanis a Bizottság már ekkor jelezte a kormánynak a törvény ellentétességét az EU-s előírásokkal. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben reagált a hírre, amelyben ígéretet tettek a pálinkafőzés liberalizációjának megvédésére – akár az Európai Unió Bíróságán is. 

A pálinkafőzés nagyfokú liberalizációja azonban nem csak EU-s szinten okoz gondokat az országnak: 

Tulajdonképpen senki számára nem lehetett meglepetés, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentessé tétele – még ha az igen népszerű is a rurális térségekben élő lakosság körében – nem éppen a feketegazdaság kifehérítését szolgálja.  A NAV 2012-es irányelveiben – ennek megfelelően – helyet is kapott az illegális pálinkakereskedelem megfékezését szolgáló fokozott ellenőrzés szükségessége.

Az adóellenőrök idén különböző vendéglátóipari egységekben (kocsmákban, éttermekben), valamint piacokon és vásárcsarnokokban kutattak illegálisan árusított házi pálinka után, nem is eredménytelenül. 2215 ellenőrzésből ugyanis majdnem minden harmadik esetben találtak illegálisan forgalmazott szeszes italt, amelyből 700 litert le is foglaltak, valamint 26 millió forint bírságot szabtak ki. Tavalyhoz képest egyébként 15 százalékkal növekedett az ágazaton belüli jogsértések aránya. A feketekereskedelem egyébként nem csupán az áfától fosztja meg az államot, hatással van a pálinkafőzéssel-értékesítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások helyzetére is.

Kérdésessé vált tehát, hogy nyertesen kerül-e ki a kabinet a pálinka-szabadságharcból.

FRISSÍTÉS (2014. április 14.)

Az EU úgy döntött, hogy adókötelessé kell tenni Magyarországon a pálinkafőzést 50 liter alatt is. A döntést követően a kormány megkezdi a tárgyalásokat a Bizottsággal, és mindent elkövet azért, hogy a pálinkafőzés hagyományai az Unió engedte kereteken belül tovább élhessenek hazánkban.

A pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján a kulturális örökségünk része, így Magyarország más uniós államokhoz hasonlóan ragaszkodik a saját tradíciójához. A kormány részben ennek a hagyománynak a megőrzéséért teremtette meg - a bérfőzési szeszadó eltörlésével - a házi pálinkafőzés szabadságát 2010-ben a választások után - írja az NGM.

A pálinka szabadságharc dicsőséges hadjáratával és bukásával mi is foglalkozunk részletesen.

FRISSÍTÉS (2014. november 7.)

Korai volt 2010-ben a pálinka-szabadságharc győzelme feletti öröm. A kormány végül nem tudta átverni akaratát az egységes uniós jogszabályokon, mert alkoholtartalmú italt az EU-ban sehol nem lehet adómentesen előállítani.

Ráadásul az otthon főzött, nem ellenőrzött, gyakran rossz minőségű, de legalább olcsó pálinkatenger miatt negyedével csökkent a legális, adózó pálinkapiac, holott éppen arról kerültek ki az olyan minőségibb portékák, amelyek exportra is alkalmasak. Emellett a házi főzdék és az azok köré épülő illegális pálinkaivók hatására a vidéki kocsmáknak vagy forgalomcsökkenéssel kell számolniuk, vagy pedig maguk is olcsóbb, ellenőrizetlen házi főzésű pálinkával töltik fel a kiürült, drágább főzdei üvegeket.

Az öt évig tartó meglehetősen kontraproduktív, szabadságharcos pálinkamámor után jöhet tehát egy kiadós másnaposság és kijózanodás, amit néhány adózó főzde nem biztos, hogy ki tud majd heverni.

Status of !node_type

A pálinkafőzés liberalizációja 2010-ben megtörtént. Az EU most kötelezettségszegési eljárást indított az ügyben, itthon pedig kezdenek láthatóvá válni az intézkedés rövid- és középtávú negatív következményei.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

 • RSS feed
 • Twitter
 • Youtube
 • Deicio.us
 • Tumblr
 • iwiw
 • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA