62 év a nyugdíjkorhatár a bírák és az ügyészek esetében is? (2)

2012. szeptember 19. 07:52 – Ténytár | Forrás: Magyarország Alaptörvényének második módosítása
|

„A Kúria elnöke kivételével 2022. január 1-jéig a bíró szolgálati jogviszonyát a hatvanötödik életévének betöltésével kell felmentéssel megszüntetni" - áll a 2012. szeptember 17-én megszavazott Alaptörvény-módosításban.  „(...) A legfőbb ügyész kivételével 2022. január 1-jéig az ügyész szolgálati jogviszonya a hatvanötödik életévének betöltésekor szűnik meg."

Bár a kormánypártok az új Alaptörvény elfogadásakor az addigi 70 évről 62 évre szállították le a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárát, az Alkotmánybíróság döntésének következtében kénytelenek  valamelyest változtatni az álláspontjukon.

Ennek megfelelően 2012. szeptember 7-én nyújtotta be Navracsics Tibor a bírák kényszernyugdíjazása miatti alkotmánybírósági határozatra ( amely megállapította az alkotmányellenességet)  reagáló, az Alaptörvény második módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az új szabályok szerint nem 62, hanem 65 év lesz a nyugdíjkorhatár a bírák és ügyészek esetében. Így néhányan visszakerülhetnek a rendszerbe, igaz csak három évre. Ugyanakkor a bírósági és ügyészségi vezetőket illetően szigorít az új szabály, az ő megbízatásuk 62 éves korban szűnik majd meg. 

Ami viszont kifejezetten „érdekes”, hogy a 65 éves korhatár csak 2022. január 1-jéig marad fenn, miközben a nyugdíj melletti munka tilalmánál és a korhatárnál nem javasol ilyen megkötést a kormány. Így aztán a ma 55 év alatti bírói és ügyészi kar esetében megnyílik majd a lehetőség egy magasabb korhatár törvényi meghatározására.

Mint oly sokszor, ez esetbe is kilóg a lóláb: a kormány az éppen hivatalban lévő idősebb bírói kar minden tagjától - közülük is különösen a bírósági vezetőktől  - kíván mindenáron megszabadulni, de nem gondolja azt, hogy a korhatárt tíz év múlva is alkalmazni kellene.

 
FRISSÍTÉS (2012. október 11.)

Újabb fejlemények a bírák kényszernyugdíjazása ügyében: átdolgozásra visszavonta a kormány kedden a bírák felső korhatárával kapcsolatos alkotmánymódosítást és a kapcsolódó igazságügyi tárgyú törvényeket. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az MTI-nek elmondta: a kormány mérlegelni szeretné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a legfőbb ügyész észrevételeit.

Az [origo] a hivatalos indoklással szemben viszont úgy értesült, hogy a valós ok az időhúzás. A kormány meg akarja várni az Európai Bíróság (EB) ítéletét a kényszernyugdíjazás ügyében.  (Az uniós igazságszolgáltatási szerv gyorsított eljárásban kezdte el tárgyalni az ügyet még szeptemberben.) Az internetes portálnak nyilatkozó kormányzati forrás szerint ugyanis „erős sansz" van rá, hogy a testület elmeszelje Magyarországot a szerinte diszkriminatív intézkedés ügyében, és megfogalmazhat olyan elvárásokat is, amelyeket a szeptemberi módosítás nem oldott volna meg.  Ezen felül félnek attól is, hogy az új jogszabályra is kiterjedhet  az Európai Bíróság figyelme, de ha egy időre visszavonják, azt legalább nem kaszálhatja el az EB.

FRISSÍTÉS (2012. november 7.)

Miként az várható volt, az Európai Bíróság is elkaszálta a bírák kényszernyugdíjazását. Indoklásuk szerint  a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása  életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent, és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik. Az elmarasztalás nem von maga után pénzbüntetést.

Az ítélet szerint a bíróság által "radikálisnak" nevezett intézkedés nem áll arányban a közszolgálatban dolgozókra vonatkozó nyugdíjkorhatár egységesítésére és az igazságszolgáltatáson belüli kiegyensúlyozottabb korstruktúra kialakítására irányuló célokkal, amelyekre a magyar kormány képviselője az októberi tárgyalás folyamán hivatkozott.

A kormány tudomásul veszi az ítéletet, amely az Alkotmánybíróság által ez év júliusában már megsemmisített szabályozásra vonatkozik - közölte az ítéletre reagálva a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. 

Az ítélet már csak azért sem volt meglepő, mivel a magyar Alkotmánybíróság még júliusban alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette a törvényt. A döntés példátlanul szoros szavazatarányokkal született: a megsemmisítést támogató hét alkotmánybíró mellett ugyancsak hét ellenezte azt, így a testület végül Paczolay Péter elnöki voksával minősítette alaptörvény-ellenesnek a jogszabályt. Mi ezt akkor a taláros testület megosztottságának rögzüléseként értékeltük.

A labda most ismét az Európai Bizottság oldalán pattog. "Általában egy uniós bírósági ítélet után az Európai Bizottság megvizsgálja, hogyan reagál a tagállam az ítéletre. Ha a bizottság szerint az adott tagállam nem elégítette ki az ítéletet, akkor javasolhatja a bíróságnak a pénzbüntetés kiszabását" - mondta az [origo]-nak Hajdú Márton, a brüsszeli magyar képviselet sajtósa.

Status of !node_type

Miként az várható volt, az Európai Bíróság is elkaszálta a bírák kényszernyugdíjazását. A labda most ismét az Európai Bizottság térfelén pattog.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA