500 milliárdos vállalati bürokráciavágás (1)

2011. június 27. 14:12 – Ténytár | Forrás: Matolcsy György bejelentése
|

A kormány két lépésben csökkenti a vállakozások bürokratikus terheit, ez összesen 500 milliárdos megtakarítást okoz majd a cégeknél - ígérte Matolcsy György 2011. április 20-i sajtótájékoztatóján.

A bejelentett intézkedés keretében június végéig 100 milliárddal csökkentik a vállalatok államilag megszabott adminisztratív terheit, augusztus végéig pedig újabb 400 milliárddal. Ennek járulékos előnye, hogy a fogadó oldalon, azaz az államnál, is kevesebbet kell költeni az adminisztrációra - feltehető, hogy ez is hozzájárul az egyidejűleg bejelentett, 5%-os leépítés a közszférában összefüggésben állhat a tervezett kormánycsomaggal.

Pozitív emellett, hogy az eddig jellemző eljárással szemben a kormány ezt az intézkedést nem mindenféle szakmai és egyeztetés nélkül alkotta meg, hanem 19 szervezet bevonásával és hatástanulmányok alapján. A program keretébe tartozik az adóbefizetések és bevallások módjának egyszerűsítése, illetve a KKV-k régi kívánsága, hogy 200 millió forintig nem kötelező könyvvizsgálót kérni. 

Matolcsy azt is kiemelte, hogy a vállalkozások bürokratikus terhei összességében 3000 milliárd forintot tesznek, ami a GDP 10% feletti arányát valósítja meg. A miniszter szerint ezzel a teherrel Magyarország 134. helyen áll az országok rangsorában, ami cseppet sem előkelő hely. Ezek a költségek hozzávetőlegesen 15%-kal csökkenek. Ez feltehetően még nagyobbat lendíthet a vállalkozás helyzetén, mint a társasági adó csökkentése

Ennek a bejelentésnek lényegében csak örülni lehet, bár a részletek nyilvánvalóan sokat számítanak - ezért is fontos, hogy az érintettek és szakértők bevonásával állították össze a programot. Egyetlen potenciális aggály merül fel, amely realitása szintén csak a részletek, illetve a tapasztalatok ismeretében eldönthető: sok adminisztratív tervnek nincs értelme, míg egyeseknek van. Ha olyanokat építenek le, amelyeknek van értelme, illetve az azokhoz való ellenőrzést, akkor következhetnek be például a West Balkán féle katasztrófák. És akkor szoktak a bürokratikus túlreagálások következni. 

FRISSÍTÉS (2011. június 23.)

A bürokrácia-csökkentés első lépése a kormány által ígért mértékben megtörtént, bár az előzőleg nem volt egyértelmű, hogy a megcélzott változtatásokat nem elhanyagolható mértékben a munkavállalók különböző módú megsarcolásával kívánja megvalósítani. Az intézkedések körébe számít az indokolás nélküli elbocsátások kiterjesztése KKV-ra (16 milliárd), az üzemi tanácsok létrehozásának korlátozása, a végkielégítések csökkentése, stb.

Persze a programnak van számos valódi „bürokrácia” csökkentő eleme is. Ilyen például, hogy nem kell 23 adatot beküldeni az új munkavállalóról, hanem elég egy, amivel azonosítható; hogy a kötelező könyvvizsgálat forgalmi határát 100 millióról 200 millióra emelik; hogy a különböző járulékok és adók befizetése egy utalással lehetséges legyen, ami kevésbé költséges, stb.

Hogy mennyi a valós megtakarítás a vállalkozóknál az inkább menetközben fog kiderülni, és akkor is csak becslést lehet adni erről – mint ahogy a kormány is becsülte a megtakarítások mértékét, de egyelőre előrevetítve. Jövőre visszamenőlegesen, adatokkal felvértezve is lehet becslést készíteni.

Időközben a kormány elkezdte a bürokrácia-csökkentés második részének előkészítését is, amelyhez a polgárok javaslatait is várja az egyszeruallam.hu honlapon.

Status of !node_type

Pozitív lépés a vállalati szféra irányába.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA