2014-re megszűnik a banki különadó (7)

2012. május 11. 13:45 – Ténytár | Forrás: Kormány és a Bankszövetség megállapodása
|

„A kormány kijelenti, hogy a banki különadó mértéke és alapja 2012-ben a hatályos szabályozáshoz képest nem változik, 2013-ban a mértéke 50 százalékkal csökken, míg 2014-ben csak az Európai Unió jogrendjében elfogadott bankadónak megfelelő, vagy az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott bankadó-alapok és kulcsok átlagos mértékét meg nem haladó banki különadó kivetésére kerülhet sor” – olvashatjuk a kormány és a Bankszövetség 2011.december 15-én kötött megállapodásában.

„A nemzetgazdasági miniszter a mai napon a sajtót arról tájékoztatta, hogy a pénzügyi tranzakciós adó a tranzakciót lebonyolító pénzügyi intézményeknél jelenik meg többlet-ráfordításként, ami ellentmond a kormány megállapodásba foglalt fenti ígéretének” – közölte a Bankszövetség közleményben Matolcsy György legújabb adóbejelentéseire utalva.

A 2011. decemberében megkötött megállapodásban a kormány kijelentette, hogy a banki különadó mértéke és alapja a hatályos szabályozáshoz képest 2012-ben nem változik. Továbbá 2014-ben csak az Európai Unió jogrendjében elfogadott bankadónak megfelelő, vagy az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott bankadó alapok és kulcsok átlagos mértékét meg nem haladó banki különadó kivetésére kerülhet sor.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arra a felvetésre, hogy az elemzők szerint az új adónemekkel csak átnevezik a krízisadókat és véglegesítik azokat, a kormányfő azt válaszolta, hogy ha ez így van, és az mindenképpen nagy siker az ország szempontjából. Mert így sikerül bevonni a bankokat, a pénztőkét és a multikat is a közös teherviselésbe. Ha egyszer már sikerült őket bevonni a közös terhek viselésébe, miért ne sikerülhetne most is, válaszolta arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az új adókat a lakosságra fogják ráterhelni a bankok és a multik.

Márpedig a tranzakciós adó képében megújuló/átalakuló bankadót a kormányzat már meg sem próbálja a cégekre, s így indirekt a lakosságra kivetni. Az átutalásokat és egyéb tranzakciókat terhelő adót nyíltan a lakosságnak kell vállalnia – de persze az államkasszába a bankok fizetik be azt.

FRISSÍTÉS (2012. október 24.)

Újabb „kiigazító” csomagot jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2012. október 17-én, mindössze két héttel az előző után. Az újabb megszorítások (akár tetszik, akár nem azok) az oka, hogy a gonosz, kettős mércével mérő Európai Unió nem találta elégségesnek az október 5-én ismertetett csomagot arra, hogy egyensúlyba hozza a jövő évi költségvetést. (Mi is így láttuk egyébként.) A hazánk ellen folyó túlzott deficit-eljárás megszüntetése érdekében tehát a kormány kénytelen újabb „egyenlegjavító” lépéseket tenni.

Az újabb 7 pontos csomag egyik eleme, hogy a bankadó 2013-ban nem feleződik meg, a kormány felrúgja a Bankszövetséggel kötött megállapodást. Ennek köszönhetően a kormány 72 milliárd forinttal több adót szed majd be 2013-ban.

A Bankszövetség a bejelentésre így reagált:

"A Magyar Bankszövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a magyar kormány a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat egyoldalúan megszegi. A mai kormányzati bejelentésekben szereplő intézkedések - parlamenti elfogadásuk esetén - veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét. Mindez nagy mértékben visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, egyúttal akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást. A Bankszövetség ezúton is felhívja a kormány és  a közvélemény figyelmét a bejelentések elfogadásának rendkívül negatív gazdasági és társadalmi hatásaira." 

Így bármennyire is népszerű a bankokat okolni mondjuk a devizahitelek elterjedésért (ami persze az ő óriási felelősségük is volt a PSZÁF, az akkori kormány és persze a lakosság mellett), vagy a pénzvilágot állítani be bűnbaknak, az egyenlő az öngyilkossággal egy kicsi és nyitott export-orientált tőkehiányos gazdaság esetében

FRISSÍTÉS (2012. november 27.)

Nem valószínű, hogy az érintettek között bárkit meglepetésként ért  Giró-Szász András bejelentése: a kormány döntése alapján örökre marad a bankadó.

A válságadóként nevezett bankadó mértékét a korábbi ígéretek szerint jövőre meg kellett volna felezni, majd 2014-től kivezetni.

A november 17-én ismertetett Matolcsy-csomag bejelentése után - ez rendelkezett arról, hogy mégsem feleződik meg 2013-ban a bankadó - lemondott Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke. A testület megkezdte a rendkívüli közgyűlés előkészítését, amelyen elnököt és az időközben megüresedett kis banki képviseleti pozícióra új elnökségi tagot választ. Az alapszabály értelmében az átmeneti időszakra az elnöki feladatokat a szövetség alelnöke, Gyuris Dániel látja el.

FRISSÍTÉS (2013. július 22.)

A kormányfő a The Wall Street Journal Europe-ben adott interjújában világossá tette, hogy a különadók hosszú ideig maradnak. Orbán Viktor szerint a nagy cégek általános, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak, de erre válságkezelés idején nincs mód. A miniszterelnök világossá tette, egyhamar nem tervezik a különadókkal célzott adórendszer megváltoztatását. 

Az 50 százalék alatti államadósság eléréséig a kormány változtatni fog a teherviselés megváltoztatásán. A kormányfő szerint amíg pedig az adósság erre a szintre csökken, egy évtizedig is eltarthat. Persze mára régen bebizonyosodott, hogy a különadókat végső soron a lakossággal fizettetik meg.

FRISSÍTÉS (2015. január 21.)

Marad, de csökkenhet a banki különadó - mondta Varga Mihály a Napi Gazdaságnak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a lapnak adott interjúban elmondta: folyamatosan egyeztetnek a bankszövetséggel, látják, hogy a mostani növekedés egy alacsony hitelezési szintnél alakult ki.

„Ha ezen tudunk segíteni, akkor az idei tervezettnél magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság. A kormány érdeke egybeesik a pénzintézetek érdekével, ezért ha meg tudjuk találni azt a pontot, ahol a bankadó korrekciójával, de nem kivezetésével, ösztönözni tudjuk a kereskedelmi banki hitelezést, akkor szerintem ilyen megállapodás már a közeljövőben létrejöhet” – fogalmazott Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter a lapnak arról is beszélt, ha a hitelminősítők objektíven értékelik Magyarország teljesítményét, akkor kijárna már egy felminősítés.

FRISSÍTÉS (2015. február 13.)

Idén ősszel, az adócsomaggal együtt fogadhatják el a bankadó csökkentését, amelyről hétfőn írt alá szándéknyilatkozatot a kormány és az Erste Bank - mondta Varga Mihány nemzetgazdasági miniszter február 10-én, olvasható a kormany.hu-n.

A magyar állam 15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt-ben, a bankadó pedig a megállapodás szerint 2016-ban 60 milliárddal csökken, az adó mérséklése pedig 2019-ig folytatódik.

Mintha a Fidesz végre belátta volna, hogy a bankadó erőltetése inkább árt, mint használ a gazdaságnak. Azért Varga megnyugtatta a bankokat gyűlölő táborukat is azzal, hogy a magyar bankadó azért még mindig jelentősnek számít.

FRISSÍTÉS (2015. május 18.)
Magyarország teljes mértékben elkötelezett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) idén februárban megkötött együttműködési megállapodás betartása mellett, különös tekintettel a bankadó 2016. január 1-jétől kezdődő fokozatos csökkentéséreerősítette meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank elnökével folytatott tárgyalásán Tbilisziben a nemzetgazdasági tárca csütörtöki tájékoztatása szerint.
 
Felszólalásában Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a bank jövőbeli stratégiájában Magyarország számára a prioritást az energiabiztonság és a pénzügyi szektor erősítése mellett a mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozó szektor újbóli előtérbe helyezése jelentené – olvasható a közleményben.
 
FRISSÍTÉS (2016. április 26.)
A kormány kiszámíthatósággal és bizalommal segíti a bankrendszer működését, és elkötelezett a bankadó további csökkentése mellett, amely 2017-ben a bankrendszer egészét tekintve 20 milliárd forinttal mérséklődikmondta Varga Mihály az OTP Bank éves rendes közgyűlésén. Bár azt ígértek még 2011 decemberében, hogy 2014-re megszüntetik a banki különadót, jelenleg még mindig csak az adónem csökkentése valósulhat meg.
 
A nemzetgazdasági miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány lépéseket tesz az elektronikus fizetési módok elterjedése és a készpénzforgalom visszaszorítása érdekében, egyebek mellett a bankkártya-elfogadóhelyek száma növelésének ösztönzésével.
 
Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság növekedési pályára került, most már azzal a kérdéssel is lehet foglalkozni, hogy a többletbevételeket mire fordítsa a kormány. A kabinet négy fő irányt jelölt ki. A költségvetésnek támogatnia kell az államadósság további csökkentését, ennek érdekében a kormány úgy állította össze a büdzsét, hogy az állam működése nullszaldós legyen.
Status of !node_type

Marad, de csökken a banki különadó.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA