Másfél százalékos gazdasági növekedés 2012-ben? (1)

2011. november 25. 19:44 – Ténytár | Forrás: MR1 - Kossuth Rádió 180 perc
|

„Már erre az évre is cél volt a három százalékos gazdasági növekedés [...] és 2012-ben is szeretett volna a kormány legalább ekkora növekedést, de a külső környezet változása miatt fokozatosan le kellett adni a célokból – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, 2011. november 18-án.

Szerencsére a kormányfő kezdi belátni, hogy az áprilisban közzétett konvergencia program 2012-es, 3 százalékos GDP növekedése a Matolcsy-féle gazdaságpolitikának csupán merő illúziója volt. Már az idei, szintén 3 százalékot megcélzó növekedést sem tudtuk elérni. Jövőre maga a kormány is csak 1,5 százalékos bővüléssel számol, és hajlandóak ezt tovább csökkenteni, amennyiben Németország a saját növekedését költségvetésében a magyar gazdaság számára alacsony szinten határozza meg. A kormányfő arról beszélt, hogy „a magyar gazdaság a német teljesítménnyel áll a legszorosabb összefüggésben".

Azonban míg a kormány a német gazdasági előrejelzésekre várt, az Európai Bizottság elkészítette a saját előrejelzését, amelyben 0,5 százalékos növekedést jósol Magyarországnak. A Világbank szintén fél százalékos bővülést jelez, és várhatóan Magyarországon lesz a legalacsonyabb a növekedés a  volt szocialista, uniós országok közül. Sőt, egyes hazai és külföldi elemzők továbbmennek: akár a recesszióra is felkészülhetünk. A GKI Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint, egy százalékos visszaesésre is számíthatunk. A legtöbb elemzés valahol fél százalék körüirel teszi a magyar gazdaság növekedését.

 

FRISSÍTÉS (2011. december 15.)

Ahogyan az várható volt, a kormány kénytelen volt csökkenti növekedési céljait. A miniszterelnök az MTV-ben tett nyilatkozatában arról beszélt, hogy legfeljebb fél százalékos bővüléssel lehet számolni. Ennek okait Orbán Viktor főleg a külső tényezőkkel magyarázza. Mi azonban belső tényezőket is feltételezünk.

Való igaz, hogy a német gazdaság csökkenő növekedési kilátásai közvetlen hatással vannak a magyar gazdaságéra is.  A jövő évi költségvetést is újra kell gondolni, mert a kormány 268 forintos euróárfolyammal számolt. A forint gyengesége nem csak külső tényezőknek, hanem a rossz gazdaságpolitikának is köszönhető.

A miniszterelnök hiába próbálja kizárólag a negatív külső körülményekre fogni a gazdasági növekedés csökkenését. Ez a Matolcsy-féle 'különutas' gazdaságpolitika kudarca. Az EU-ban ugyanis a válság ellenére is vannak kifejezetten jól teljesítő volt szocialista országok.

Status of !node_type

Végre a kormány is belátta, hogy tarthatatlan félszázalék feletti bővüléssel számolni 2012-re

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA