Velencének világos, Martonyinak homályos

2012. április 23. 07:45 – Ténytár | Forrás: Martonyi János nyilatkozata
|

„Hivatalos álláspontját csak hivatalos formában lehet elfogadni, a bizottság egészének a részvételével. A non paper azonban csak egy közbenső, homályos dokumentum, amelyet a Velencei Bizottság (VB) titkára fogalmazott meg az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatban, s az nem a szervezet hivatalos álláspontja”mondta Martonyi János külügyminiszter 2012. április 15-én,az ATV Szabad szemmel című műsorában.

„A Velencei Bizottság eddig semmilyen formában nem értékelte azt az igazságügyi törvénymódosítási csomagot, amelyet a bizottság ajánlásait figyelembe véve terjesztett a kormány az Országgyűlés elé” – közölte a kormányszóvivői iroda, 2012. április 12-én.

Nézzük át, miről is van szó: az Európai Bizottsággal egyeztetve, öt pontban összegzett, egyértelmű és nem alkuképes feltételt fogalmazott meg az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatban a Velencei Bizottság. A kifogást egy úgynevezett non paper útján közölték. (A non paper olyan, fejléc nélküli jegyzék, amelyben az egyik ország – illetve jelen esetben az Európai Unió – kifejti az álláspontját a másik országnak.)

A külügyminiszter szerint, a megfogalmazott öt pont nem elég egyértelmű és homályos. Nézzük meg, mi is az a homályos öt pont:

1. Az OBH elnökének döntéseit indokolni kell, ellenük jogorvoslatot kell biztosítani.

2. Ki kell zárni az OBH elnökének a kilencéves mandátum lejártát követő újraválaszthatóságát, és egyidejűleg meg kell szüntetni annak lehetőségét, hogy a mandátuma lejártát követően, tovább folytathassa a tevékenységét.

3. Sem az OBH elnöke, sem más bírósági vezető nem kaphat jogot arra, hogy ügyeket más bírósághoz áttehessen, mert ez sérti – a törvényes bíróhoz való jogon keresztül – a tisztességes eljáráshoz való alapvető jogot. 

4. Meg kell szüntetni azt a lehetőséget, hogy a bírákat több alkalommal, határozott időre nevezhesse ki a köztársasági elnök. Sem a bírák, sem a bírósági titkárok esetében nem tartható fenn az „ismételt próbaidő” gyakorlata.

5. Emellett nem tartható fenn a bírák akaratuktól független áthelyezésének lehetősége, valamint a bírói szolgálati viszony ezzel összefüggő automatikus megszüntetésének lehetősége sem.

A Velencei Bizottság emellett cáfolta mind a külügyminiszter kijelentését, mind a kormányszóvivői iroda nyilatkozatát is: Az írásos közlés a Velencei Bizottságtól származik, és az Európa Tanács főtitkárának tudtával készült. (..) Thomas Markert úr a Velencei Bizottságot képviseli, ezért az írásos közlés nem a magánvéleménye, hanem a Velencei Bizottság közlése, amellyel a magyar kormánnyal való párbeszédhez kívánt hozzájárulni.”

Mi úgy látjuk, ez elég világos és egyértelmű. 

Status of !node_type

Világosak és egyértelműek a Velencei Bizottság feltételei – csak a külügyminiszter nem akarja látni.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA