Vannak offshore-lovagok a Magyar Nemzeti Bankban?

2015. október 20. 08:55 – Ténytár | Forrás: Ki lettek söpörve az offshore-lovagok az MNB-ből?
|

„A Nemzeti Bank körüli ügyeket Önök mind jobban ismerik, mint én. Büszkék szeretnénk lenni arra az intézményre, beleértve a vezetőit is, az nem az offshore-lovagok szálláshelye” – mondta Orbán Viktor 2010. április 26-án.

2010 áprilisában, a Fidesz kétharmados győzelemének másnapján tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy az MNB „nem az offshore-lovagok szálláshelye. Az „offshore-lovag” jelzővel Orbán az akkori MNB elnökre, Simor Andrásra utalt.

Simor egy évvel korábban keveredett összeférhetetlenségi botrányba, mivel vagyonnyilatkozata szerint tulajdonában állt egy offshore-gyanús cég, a ciprusi bejegyzésű Trevisol Management Services Ltd. 2013-ban új vezetés állt a Nemzeti Bank élére, amelynek feje Matolcsy György lett. Felmerül tehát a kérdés, hogy a Matolcsy-féle Nemzeti Bankból vajon sikerült-e kisöpörni az offshore-lovagokat?

Az MNB új vezetésének intézkedései (például: kamatcsökkentés, devizatartalék forintosítása) az elmúlt bő két és fél évben jelentős nyereséget hoztak az intézmény számára. A bevételekből a Nemzeti Bank, pontosabban az általa létrehozott Pallas Athéné Alapítványok, őrült költekezésbe kezdtek. A megvásárolt tételek között szerepelnek műkincsek, hegedű, különleges zongora és számos nagy értékű ingatlan is. Az MNB közleménye szerint ezek a vásárlások „a nemzeti tulajdont gyarapítják”.

A szépséghiba ott van, hogy a Nemzeti Bank legalább két esetben is offshore hátterű cégekkel üzletelt. Először, amikor az MNB alapítványa a Svábhegyen 1,3 milliárd forintért vásárolt villát a Wakefield Kft.-től, amelynek tulajdonosa a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Hogarth Management nevű offshore cég.

Másodszor pedig, amikor az Eiffel Palace irodaházat vásárolta meg zavaros körülmények között az MNB 43,5 millió euróért. Az irodaház tulajdonosai a ciprusi offshore cég, a Qualmiston Ltd., valamint egy a Kis-Antillákra bejelentett cég, a Stringston Ltd. által tulajdonolt magyar EFPA Ingatlankezelő Kft. voltak. 

Status of !node_type

Összességében elmondható, hogy a jelenlegi MNB-vezetésből eddig senkiről sem derült ki, hogy Cipruson vagy máshol offshore gyanús cége volna. Ugyanakkor legalább két esetben előfordult, hogy a Nemzeti Bank nagy értékű ingatlanokkal, offshore cégekkel üzletelt. 

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA