Tényleg létezik a Bajnai-gárda?

1 hozzászólás | 2013. április 9. 07:50 – Ténytár | Forrás: Kocsis Máté satjtótájékoztatója
|

„(…) a Bajnai-gárda tagjai ismét a Fidesz Lendvay utcai székházát választották célpontjuknak. Ugyanazok, akik március 7-én erőszakosan és törvénytelenül betörtek a Fidesz pártszékházába, törtek-zúztak, megfélemlítették az ott dolgozókat, és most úgy tűnik, hogy ismét ilyen sajátos eszközökkel próbálnak élni” – mondta Kocsis Máté 2013. március 28-án.

A kormányzati kommunikáció és a jobboldali média az elmúlt egy évben sokat dolgozott azon, hogy a különböző diákmegmozdulásokat közvetve, vagy közvetlenül összekösse a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-gyel. Ezt a kapcsolatot sejteti a Heti Válasz is a HaHa és Bajnai kapcsán, és ennek fényében utasította Kocsis Máté is rendre a volt miniszterelnököt. Bár a háttérben meghúzódó politikai célok érthetőek, ezek az állítások jóindulattal is egy tévedésen, és egy hazugságon alapulnak.

Annak ellenére, hogy a kormányzat általánosságban Bajnai-gárda néven hivatkozik a többségében diákok által szervezett kormányellenes megmozdulásokra, az átfedések ellenére a HaHa nem egyenlő a Lendvay utcai székházfoglalókkal. Az előbbi egy decentralizált országos szervezet, amely kizárólag az egyetemi hallgatók alternatív érdekképviseletére jött létre. A székházfoglalást viszont egy politikailag is aktív közösség szervezte (videó, 32:30-tól). A tévedés a két csoport összemosából fakad: az utóbbi közösség szervezi a Sirály Közösségi Tér néven elhíresült kulturális intézményt, amely az új-generációs liberális értelmiség szellemi bázisává nőtte ki magát, és a hely többek közt a HaHa és más szervezetek kedvelt tanácskozási helye.

forrás: www.origo.hu

A HaHa, mint érdekvédelmi képviselet, már a kezdetektől fogva tudatosan tartotta távol magát a pártoktól, amelyek  későbbi rendezvényeikre sem tudtak betolakodni. A mondanivalójukban pedig sosem a kormány céljait kritizálták, hanem kizárólag azok megvalósítási módját. Ezen nem változtat az a tény sem, hogy az ELTE BTK-s hallgatói fórumokon főként ellenzéki értékrendű előadók vesznek részt, miután a jobboldali oktatási szakemberek közül valószínűleg még Pokorni Zoltán sem engedhetné meg magának, hogy ott fejtse ki a kritikáit a jelenlegi felsőoktatási koncepció kapcsán. A pártokhoz, vagy éppen Bajnaihoz fűződő viszonyukat jól reprezentálja az, ahogy a minap nemes egyszerűséggel kiröhögték a HírTv riporterét is ez ügyben.

Ezzel szemben a Sirály közösség tagjai, az értékrendjükön túl az ellenkultúra aktív képviselői, akik mindvégig ebben a szellemiségben szervezték a közéleti rendezvényeiket, és ugyanúgy ezt képviselték a székházfoglalás kapcsán is. Azonban ahogy a HaHa esetében sem, úgy náluk sem a pártpolitikai preferencia a mozgató elv. Még ha van is a tagságukban olyan, aki rendelkezik pártidentitással is, annak a valóságtartalma, hogy a megmozdulásaik mögött Bajnai, vagy bármely más politikai erő áll, olyan mintha azt állítanánk, hogy a Mandiner vagy a Konzervatórium nem érték alapon, hanem kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz miatt jött létre.

Nyilvánvalóan az ellenzék sokat profitál ezeknek a szervezeteknek a tevékenységéből, de a tények alapján ez csak a vélemények közös nevezőjéből fakad. Következésképpen a Fidesz és a jobboldali média kommunikációja kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a választóik szemében jelenleg pont Bajnai Gordonnal próbáljanak csorbítani a tüntetők civil hitelességén.

 
Status of !node_type

Ha észérvekkel nem lehet vitatni a civilek megmozdulásait, akkor a legegyszerűbb a hitelüket rontani.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Írjon kommentárt!
Összes komment(1)
Ne tudom, de azt gondolom nem létezik. Ellentétben a Fidesz Gárda CÖF-Békemenet, alias "civil honvédőkkel", akik meg biztosan léteznek ...
#75
Zoltan Patai
28.8   
4  
3  
0  
0  

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA