Selmeczi: biztonságban vannak a nyugdíj-megtakarítások (3)

2012. május 10. 14:29 – Ténytár | Forrás: Sajtótájékoztató a nyugdíjrendszert vizsgáló jelentés eredményeiről
|

„Biztonságba helyeztük a magánnyugdíjpénztárakba befizetett nyugdíjforintokat"fogalmazott Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja 2012. május 4-én, azon a sajtótájékoztatón, ahol  ismertették a nyugdíjrendszert vizsgáló jelentés eredményét.

Selmeczi kijelentését mi korántsem tartjuk megnyugtatónak. Miként már megírtuk, a nyugdíjvagyon közel 10 százalékát tőzsdézte el az állam – leginkább az árfolyamveszteségnek köszönhetően – 2011-ben. Ez az összeg még a legveszteségesebb magánnyugdíj-pénztári portfólió mértékétől is jó pár százalékkal elmarad, a pénztárak súlyozott hozamát pedig jócskán alulmúlja. Az adatok alapján úgy tűnik, a nyugdíjkasszák nem is bántak annyira rosszul az ott tartott megtakarításokkal, viszont az állami átvétellel mindenki szívhatja a fogát.

Az állam teljesítménye mindent felülmúlt – negatív értelemben. Közel 200 milliárd forintnyi megtakarítás párolgott el a megmaradt 1342 milliárd forintból. Ha a teljes államosított összeggel számolunk – ez körülbelül 2946 milliárd forint –, majd figyelembe vesszük a megsemmisült állampapírokat, a költségvetési befizetéseket és a reálhozamok kifizetéseket, akkor a KFI számításai alapján, közel 10 százalékos éves veszteség jön ki. Ezzel a kormány a teljes szektor teljesítményét 7 százalékkal múlja alul. Ez már tényleg eltőzsdézett pénznek számít. Merje bárki is azt mondani, hogy nincs rossz kézben a nyugdíjvagyon.

FRISSÍTÉS (2013. január 24.)

A talpon maradt nyolc pénztár kivétel nélkül komoly hozamot produkált 2012-ben. Sőt, a pénztárak jócskán túlteljesítették az 5 százalékos inflációt és a bankok hozamát is. A többségük bőven 15 százalék feletti hozamot produkált, a legjobb 18,8 százalékot, miközben a bankokban átlagosan 5,46 százalékos kamatot kaptak az ügyfelek - a kamatadó megfizetésével - a lekötött pénzük után.

Tavaly mintegy 509 ezer forinttal hízott egy átlagos, 2,65 millió forintos vagyon a legjobban teljesítő magánnyugdíjpénztárban, míg a leggyengébben szereplőnél is 211 ezer forinttal gyarapodhatott az átlagos tag pénze. A legtöbb hozamot az Aranykornál lehetett elérni, 18,83 százalékot, míg a legkevesebbet - 11,07 százalékot - a Budapest hozta.

Eközben az állami rendszerben továbbra sincs remény arra, hogy sor kerül a beígért egyéni számlák bevezetésére. Az einstandolt nyugdíjvagyon olvasztótégelyéről, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról pedig csak hozzávetőlegesen lehet tájékozódni. Mindössze annyit lehet tudni, hogy az államadósság csökkentésére fordított összegek mellett tavaly novemberben 172,4 milliárd forintot innen fizettek ki a Nemzetközi Valutaalap hitelének törlesztésére. Az államosított magánnyugdíj-pénztári vagyonnak így már csak a hatoda van meg, 10 százalékát ráadásul maga az állam tőzsdézte el.  

FRISSÍTÉS (2013. február 22.)

Összességében a nyugdíjpénztári visszalépések miatt 2954 milliárd forint került át az államhoz. A vagyon kezelésével megbízott alap ebből adósságcsökkentést, míg kisebb részben a nyugdíjak kifizetését és a központi költségvetés támogatását finanszírozta. A decemberi adatokra vonatkozó becslés szerint körülbelül 280 milliárd forint hiányzik a kifizetéseket követően, vagyis ennyivel csökkent az alap vagyona az átértékelődések miatt - olvasható a  portfolio.hu-n

A kötvények azonnali bevonása után egy óriási részvényportfólión ült az állam. A csökkenés oka, hogy a lehető legrosszabbkor vette át a vagyont, a régiós tőzsdék a csúcsukon voltak, ráadásul fokozatosan el kellett adni az eszközöket, így nem volt lehetőség kiülni a rosszabb időszakokat. A döntő többségében értékpapírokban (részvényekben és befektetési jegyekben) álló portfóliót nyomott áron kellett értékesíteni, ami láthatóan csökkentette a mozgásteret.

A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint a portfolio.hu számításai spekuláción alapulnak. Az NGM hangsúlyozza, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap az államhoz átkerült nyugdíjpénztári vagyonelemek legnagyobb részét a törvényi előírásoknak megfelelően, az ország érdekeivel összhangban, az államadósság csökkentésére fordította. 

FRISSÍTÉS (2013. november 14.)

Az államosított majdnem 3 ezer milliárd forintnyi nyugdíjvagyonból mindössze alig 218,7 milliárd maradt idén július végére. Ebből közvetlenül 1855 milliárd forint ment az államadósság csökkentésére, azonban ez sem hozott érdemi eredményt az államadósság elleni küzdelemben.

2011-ben viszont több mint 1400 milliárd forintnyi állampapírt vontak be ennek érdekében, és tavaly is 355 milliárd forintot fordítottak erre a célra, ebből 243 milliárd forint az IMF felé fennálló tartozásunkat csökkentette. 2011-ben az alap összesen 460 milliárd forinttal támogatta a központi költségvetést és a nyugdíjkasszát. Tavaly év végén pedig az csökkentette vagyonát, hogy a részvények egy részét átadták az MNV részére 136,2 milliárd forint értékben.

Tavaly 18,4 milliárd forintot bukott az állam a kényszerből eladott értékpapírokon, idén 5,8 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett.

Status of !node_type

Tavaly 18,4 milliárd forintot bukott az állam a kényszerből eladott értékpapírokon, idén 5,8 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA