Orbán: a NER-ben nincsenek oligarchák

2012. május 9. 07:45 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor parlamenti felszólalása
|

„Oligarchák a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsenek és nem is lesznek. Szeretném önt egyúttal tájékoztatni arról, hogy a mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki politikai, közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé" – mondta Orbán Viktor 2012. május 7-én, a Parlamentben.

Orbán Viktor az Országgyűlés május 7-i ülésnapján Karácsony Gergely LMP-s képviselőnek, a Vannak-e oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében?” című kérdésére válaszolt.  A miniszterelnöki reakció – mint oly sokszor – retorikai bravúrnak is tekinthető, hiszen nem csak újradefiniálta az oligarcha szó jelentését, de még le is labancozta azokat, akik mindezt megkérdőjelezik.

A köznyelv és a szakértők szerint, az oligarcha azt a vagyonos embert jelenti, aki szisztematikusan képes eltéríteni az állam politikáját a közérdektől a saját magánérdeke irányába. A miniszterelnök ehhez képest, nagytőkésekről magyarázott, akik politikai hatalmat kívánnak szerezni. A valóságban azonban számos közérdekű adat és egy kormánypárti exállamtitkár, Ángyán József is bizonyítják Karácsony Gergely igazát. Május elején publikálták a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Publimont mérlegét, amelyen nagyon jól látható, hogy a vállalkozás állami megrendelései lélegzetelállító módon növekedtek, és 2011-ben 1,05 milliárd forintos adózott bevétele volt.

Nyergeséknek minden nagyon jól megy mostanság. A kormánypárti sorokban ülő, ámde ellentétes véleményt megfogalmazó Ángyán József a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt idézi, amikor Nyerges Zsolt érdekköréhez tartozó cégek 1,8 milliárdos pályázati nyereségéről, továbbá a szocialista érdekkörökhöz tartozó Leisztinger Tamás 669 millió forintos bevételéről mesél egy interjúban.

Mint látható, az oligarchák (és mi ezúttal a köznyelvben szereplő meghatározást értjük alatta) politikai oldaltól függyetlenül, nagyon jól érzik magukat. Miközben a jelenlegi miniszterelnök előszeretettel szűkíti a definíciót az elmúlt nyolc év gonosztevőire, a másik oldalon továbbra is botrányos mennyiségű pénzhez jutnak az államkasszából a Fideszhez lojális barátok cégei. Nevezhetjük őket nagytőkéseknek, de akkor a magánszektor milliárdos vállalkozóit is megbélyegezzük. Nagytőkés vagy oligarcha – igazából mindegy, amikor arról beszélünk, kinek csurran-cseppen a mézesbödönből a következő közbeszerzési pályázaton.

Status of !node_type

Orbán Viktor retorikai bravúrral kívánja az oligarchák létezését kétségbe vonni. Mi azonban tudjuk, mi a különbség a magánszektor nagytőkés vállalkozói és az állam pénzétől dagadó nagyvállalatok között.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA