Orbán ígéretet tett a népszavazásra: ha az emberek úgy akarják, azonban már nincs miről dönteni... (1)

2017. február 24. 09:10 – Ténytár | Forrás: Orbán három hete azt ígérte, ha akarnak, akkor az emberek dönteni is fognak az olimpiáról, erre most csendben visszavonja a pályázatot
|

„Ha az emberek akarnak dönteni róla, akkor majd dönteni is fognak”mondta Orbán Viktor szegedi sajtótájékoztatóján január 30-án.

Az olimpia-elleni népszavazásról szóló kérdésekre a miniszterelnök tőmondatokban válaszolt, annyit azonban elárult, hogy a népszavazásról csak az aláírásgyűjtés után fog nyilatkozni, de „a kormány tudomásul veszi, hogy olyan formában hozza meg a döntést, amilyen formában az emberek ezt akarják”.

Ezt azonban nem sikerült betartani, ugyanis Magyarország visszalép a budapesti olimpiai pályázattól, mert „a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak”. A miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének találkozóján született a közös elhatározás, amelyet a köztévé M1-es csatornája jelentette be. Így azonban az embereknek még csak esélyük sem lehetett arra, hogy szavazzanak a kormányzati gigaberuházásról.

FRISSÍTÉS (2017. február 28.)

Hát, a referendum még nem kezdődött el, tehát még aláírásgyűjtés sem volt, én azt gondolom, hogy egy kérdésnek a komolyságát az dönti el, hogy mennyire égető társadalmi problémával foglalkozik az. A vizitdíjat meg a tandíjat, mondjuk a tandíjon sok ezer tehetséges ám szegénysorú fiatalembernek, hölgynek a sorsa függhet. Ezeket nem keverném össze azzal, hogy nem is tudom, valóban bohózatba illő valamely kérdéssel. A másik szempont, amit érdemes mérlegelni, attól, hogy az OVB valamit jóváhagy, attól még nem lesz népszavazás. Össze kell gyűjteni legalább 200 ezer aláírást. Miután általában az aláírások egy része pontatlan szokott lenni, ezért inkább 250 ezret kell összegyűjteni, ami nagyon komoly munka, tehát ahhoz azért mégis csak szervezett társadalmi erő vagy elementáris népi igény, népakarat kell. Ha valami elér 250 ezernyi aláírási támogatást, akkor szerintem érdemes népszavazásra bocsátani mondta Orbán Viktor még 2007 júliusában az MTV Este című műsorának adott interjújában. Akkor a riporter arról kérdezte, mi a véleménye arról, hogy valaki a sziesztáról szeretne referendumot.

Tíz év távolából  úgy tűnik, ellenzékben politizálva  még másféleképpen gondolkodott a népakarat fontosságáról a miniszterelnök. Habár a Momentum Mozgalom által leadott 266 ezer aláírás eléri a kormányfő által korábban hangsúlyozott 250 ezret, ezek szerint ez mégsem tartozik abba kategóriába, hogy érdemes legyen népszavazást kezdeményezni róla.

Status of !node_type

Orbán Viktor három hete azt ígérte, ha akarnak, akkor az emberek dönteni is fognak az olimpiáról. Most azonban nincs miről, hiszen a pályázatot visszavonták.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA