Magyarország agrárország? (1)

2011. november 29. 20:24 – Ténytár | Forrás: Hungexpo, OMÉK megnyitója
|

"Magyarország – minden ellenkező híreszteléssel szemben – mezőgazdasági ország" – mondta Orbán Viktor 2011. szeptember 28-án, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás megnyitóján.

Hazánk nem mezőgazdasági ország, ezzel – legalábbis bízunk benne – a kormányfő is tisztában van. Ez a mondat inkább a Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításnak szólhatott. Persze az is lehet, hogy csak valamiféle dualista nosztalgiáról van szó. Az ugyanis igaz, hogy a Monarchia idején valóban a magyar mezőgazdaság és feldolgozóipara volt fejlődésünk motorja. Meg is kezdtük ipari felzárkózásunkat a nyugat-európai országokhoz. A Fidesz-KDNP nosztalgiával tekint erre az időszakra, ahol az ország lakosságának több, mint fele élt a mezőgazdaságból. De már ekkor is sokkal inkább agráripari országnak mondhattuk magunkat.

Magyarország a rendszerváltás után a fejlett nyugati országokhoz hasonló foglalkoztatási arányokat mutat. Az Európai Bizottság adatai szerint az EU-ban az összes foglalkoztatott  5,6 százaléka dolgozik a mezőgazdasági (primér) szektorban. Magyarországon ez az arány 7,1 százalék. A különféle statisztikák eltérhetnek. Például abban, hogy egy mezőgazdasági termék feldolgozása meddig számít a primér szektorhoz és mi után válik ipari termeléssé. Ilyen eltérés mutatkozik abban, hogy például a CIA world factbook-ja szerint Magyarországon 4,7 százalék a foglalkoztatottak aránya. Az unióban Romániában és Bulgáriában élnek a legtöbben mezőgazdaságból. Az előbbiben 27,8, az utóbbiban pedig 19,9 százalék az EU Statisztikai Hivatala szerint az összes foglalkoztatotthoz viszonyított arányuk.

FRISSÍTÉS (2012. január 17.)

A miniszterelnök 2012. január 16-án megismételte szeptemberi kijelentését, miszerint Magyarország agrárország, s bár  erős iparra és stabil pénzügyi rendszerre is szükség van, utóbbiak megteremtését nem a mezőgazdaság háttérbe szorítása árán kell elérni.

Ennek megfelelően, a kormány elkészítette az úgynevezett Darányi-tervet , aminek fő célja a mezőgazdaság és a vidék életminőségének javítása. Többek között előkerült a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyának megőrzése, amit demográfiai földprogrammal érnének el. Az új földtörvénnyel, birtok- és tulajdonvédelemmel már a tavaszi ülésszakban foglalkozna az Országgyűlés.

A kormányfő szerint vidéken a hanyatlás jelei látszódnak. Elmondása alapján, a vidéki embereknek az általuk megtermelt zöldségeket kellene vásárolniuk és fogyasztaniuk, szemben az olcsó, gyakran rossz minőségű importtal. Fontosnak nevezte még az ivóvízellátás biztonságát, amiért már elkezdődtek a háborúk, de olyan eszközökkel, mint a leminősítés. A kormány a stratégiához megújuló szabályozásokkal, illetve uniós és költségcetési forrásokkal járul majd hozzá.

 

 

Status of !node_type

A foglalkoztatottsági adatok nem azt mutatják, hogy Magyarország mezőgazdasági ország lenne.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA