Legszélesebb körű nemzeti konzultáció – de minek?

2011. július 29. 08:09 – Ténytár | Forrás: Szijjártó Péter
|

Orbán Viktor szóvivője szerint "a magyar emberek világosan és egyértelműen kifejezték az akaratukat tavaly tavasszal, amikor az ország megújítására és átszervezésére adtak világos felhatalmazást a kormánynak".
Szijjártó azt mondta, az új alaptörvény parlamenti elfogadását "minden idők legszélesebb körű nemzeti konzultációja" előzte meg, amely minden magyar ember számára megadta a lehetőséget, hogy elmondja, mit szeretne, és mit nem szeretne látni az új alaptörvényben. "Ennél átláthatóbb és demokratikusabb folyamat nem előzhette volna meg az alaptörvény parlamenti elfogadását" - tette hozzá,” Szijjártó Péter 2011. július 27-i reakciója az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkárának az alkotmányra vonatkozó kritikájára
 

Khm. Szijjártó Péter kétségkívül megérdemelte volna még a két millió forint feletti havi fizetést is, mert gyakorlatilag megfizethetetlen, hogy valaki hajlandó kiállni a nyilvánosság elé és csúsztatást hazugságra halmozni.

Majdnem elmenne még, hogy ez „minden idők legszélesebb körű nemzeti konzultációja”, hiszen mind a széles körű, mind a konzultáció több féle értelmezést tesz lehetővé. Ám emlékezetünk szerint volt már több népszavazás is Magyarországon, ami széleskörűségében aligha túlhaladható és minden bizonnyal nagyobb beleszólást tett lehetővé. Már csak azért is emlékezhetne a Fidesz, mert maga is kezdeményezett egy nagy sikerű konzultációt a „szociális népszavazás” keretében.

Nem kérdéses viszont, hogy az a konzultáció, ami az alkotmány kapcsán zajlott, az komolytalan volt. A Fidesz feltett egy néhány kérdést, amelyre a válaszok finoman szólva borítékolhatóak voltak, és amelyek az alkotmány vitatható, sarkalatos kérdéseit egyáltalán nem érintették.

Nem teljesen világos, hogy miért utal Szijjártó a tavalyi választásra ennek kapcsán, de ha netán azt akarta volna sugallni, hogy a Fidesszel együtt az új alkotmányt hagyták jóvá az emberek, akkor ennek kapcsán megint ki kell mondanunk: az alkotmány nem szerepelt sem írásban, sem szóban a választási programban. A Fidesz igyekezett elhallgatni alkotmányírási szándékát, sőt: legalább egy külföldi lapnak Navracsis Tibor le is tagadta, hogy lenne ilyen szándéka a Fidesznek. Persze ez őt sem gátolta abban, hogy később központi választási ígéretnek nevezze az alkotmányt.

Végül azt mondta Szijjártó, hogy nem tud elképzelni a lebonyolítottnál demokratikusabb folyamatot. Mi tudunk. Bár közjogilag lehetséges volt, az alkotmány elfogadása ebben a formában a demokratikus szellemiség követelményeinek nem tett eleget.

Ha valóban konzultálni és demokratikusan akart volna eljárni a Fidesz, akkor jóhiszemű kísérletet tett volna az ellenzék bevonására, sőt, legalább megadta volna annak lehetőségét, hogy az összes ellenzéki párt által elutasított kérdésekben enged. Ezután pedig elfogadta volna, hogy az alkotmányt vagy a nép közvetlenül, vagy pedig következő parlament (amelyet ennek tudatában választották volna a polgárok) megerősíti.

Status of !node_type

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA