Lázár igazat mondott: brutálisan romlott a versenyképességünk

2016. november 28. 09:10 – Ténytár | Forrás: Lázár: beszéljünk őszintén Magyarország korruptságáról
|

A versenyképességi adatokra is figyelni kell, kétségtelen, hogy rossz a helyzet, a tendencia pedig egyértelműen rossz, ezt meg kell változtatni, mert a régióbeli országok is elhúztak mellettünk – mondta Lázár János a csütörtöki uniós fejlesztéspolitikai konferencia keretében.

A Miniszterelnökség által szervezett fejlesztéspolitikai konferenciát évente két alkalommal rendezik meg, hogy a fontos fejlesztésekről és uniós pénzekről széles körben elérhetőek legyenek a friss információk az érdeklődők számára. Lázár János szerint a transzparenciát ilyen formában is biztosítani fogják az EU-források felhasználásával kapcsolatban.
 
Lázár János több lényeges kérdést érintett a beszédében, ami a fejlesztéspolitika terén az elmúlt hónapokban lényeges volt, illetve az előttünk álló időszakban fontos lesz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem köntörfalazott az igazságról: ugyanis elmondta, hogy „Magyarország versenyképessége brutálisan romlott”, így tehát részben ezért is gyorsabb növekedésre van szükség. Állítása szerint a jelenlegi tendencia egyértelműen rossz, ezért ezt meg kell változtatni, mert már a régióbeli országok is lehagytak minket.
 
 
Ezt a kijelentést sajnos a versenyképességi ranglisták is alátámasztják: Magyarország hat helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága (138 országot összesítő versenyképességi listájában a tavalyi 63. helyről idén a 69-re esett Magyarország) és a 28 tagú Európai Unió 25. legversenyképesebb tagállama a World Economic Forum (WEF) felmérése szerint. Hazánk versenyképességi pontszáma 4,2 pont, ami minden idők legrosszabb eredménye. Kelet-európai versenytársaink közül Magyarország versenyképessége romlott a legjobban. Szerkezetileg a magyar versenyképesség leginkább a bolgár-román pároshoz hasonlít, de közel áll hozzánk a horvát struktúra is. Magyarország versenyképessége az oktatás és az egészségügy helyzete mellett az intézményi környezet és a korrupció miatt is romló tendenciát mutat.  Az intézet által megkérdezett hazai vállalatvezetők a két legsúlyosabb problémának a gazdaságpolitika döntéshozatal kiszámíthatatlanságát és a korrupciót tartották. (A harmadik az adózási rendszer volt – írja a Világgazdaság.)
 
A Kopint-Tárki, a WEF magyarországi együttműködő partnere a tanulmányuk kiadásakor azt írta: intézményrendszerünk és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek. „A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás, és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak” – olvasható az elemzésben.
 
Sajnálatos módon nemzetközi összehasonlításban a magyar közbeszerzések körében a versenyerősség kirívóan alacsony, viszont a korrupciós kockázatok kirívóan magas szinten vannak. Ezen túl mindkét mutató esetében negatív tendenciák figyelhetők meg a 2009–2015 közötti időszakban: a vizsgált hét év alatt a gyengülő versenyt erősödő korrupciós kockázatok kísérték.
 
Status of !node_type

Lázár igazat mondott: brutálisan romlott Magyarország versenyképessége - már a régióbeli országok is lehagytak minket.

 

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA