Kövér: Nem volt alkotmányozási kényszer

2011. december 2. 15:08 – Ténytár | Forrás: Kövér Lászlót idézi az Index
|

Kövér elismerte, hogy 2011-ben nem volt alkotmányozási kényszer, az ország a '89-es alkotmány alapján továbbra is működőképes lenne. Mint mondta, azért volt szükség az új alaptörvényre, mert "megadatott a lehetőség, hogy húszéves vitákat végre eldöntsünk". A konszenzus lehetősége megvolt, az ellenzék megkapta a lehetőséget a részvételre, ám ők nem akartak részt venni a folyamatban, ami Kövér szerint „nem is annyira őket, mint a közállapotokat tükrözi” - mondta a Fidesz egykori alelnöke, az Országgyűlés jelenlegi elnöke egy budapesti könyvbemutatón 2011. novemberében.

Már korábban felvetettük, hogy az alkotmányozási kényszer kérdésében sem a Fidesz, sem az új alaptörvény gondolatát is élesen elutasító MSZP nem volt teljesen következetes. A Fidesz korábban több ízben megerősítette, hogy elégedett az alkotmányos renddel, Gulyás Gergely például 2008-ban még azt írta a Magyar Nemzetben, hogy: „Véleményem szerint a súlyos politikai, társadalmi és erkölcsi válságra a lehető legrosszabb válasz lenne az alaptörvény módosítása, mert a magyar alkotmányos berendezkedés összességében jó, és a legkisebb mértékben sem okozója a válságtüneteknek”. Az alaptörvény szükségességét tagadó MSZP-ben viszont felmerült a változtatás, amikor nála volt a kezdeményezés lehetősége.

Azonban mindig meglepő  olyan mértékű cinizmussal szembesülni, mint amilyet a Fidesz „őszinte” embere, Kövér László engedett most meg magának, miután a Fidesz politikusai lassan másfél éve folyamatosan azt hangoztatják, hogy a magyar alkotmányos rendszer csődöt mondott és átfogó megújításra szorul. 

Számos kritikus – többek között az ellenzék – tagadta ezt. Egy részük azt állította, hogy egyáltalán nem kell új alkotmány, egy másik rész pedig úgy vélte, hogy ugyan jót tenne egy új alkotmány, de a kormánypártoknak nem egyedül kellene az új alaptörvényt elfogadnia, hanem szélesebb politikai és társadalmi konszenzus alapján kellene új alkotmányt kidolgozni.

Erre kiáll – pontosabb ül – Kövér László, és lényegében elismeri, hogy valóban nem volt szükség új alkotmányra, mindössze arról volt szó, hogy a Fidesznek megvolt az ereje hozzá, oszt jó napot. A „konszenzust” illetően, egy erős csúsztatással tetézi a házelnök azon beismerését, hogy pártja eddig hazudott az alkotmányos kényszer kérdését illetően: azt mondja, hogy a „konszenzus” lehetősége megvolt, csak az ellenzék nem akart élni vele.

A gond ezzel pusztán az, hogy figyelembe véve a Fidesz „konszenzus”-felfogását, az ellenzék képviselői teljes joggal vélték úgy, hogy a kormánypárt a részvételük alapján konszenzusos alkotmánynak fogja hívni az új dokumentumot, miközben valójában nem fogad el lényeges ellenzéki javaslatot. Az Alaptörvény elfogadását megelőző egy év alapján, a Fideszen volt annak a terhe, hogy a konszenzus kérdésben hiteles gesztust gyakoroljon. Erre nem került sor. 

Status of !node_type

Valóban nem volt alkotmányozási kényszer, tényleg csak az alapdokumentum egyoldali meghatározásának lehetősége vonzotta a Fideszt. Viszont ha ez így van, akkor a Fidesz eddig hazudott. 

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA