Kósa: mi soha nem szerettük a kétfordulós rendszert

2013. január 15. 08:45 – Ténytár | Forrás: Kósa Lajos regionális évértékelő
|

"Most nem látok arra esélyt, hogy az ellenzék megnyerje a 2014‑es választásokat. Mi soha nem szerettük a kétfordulós rendszert, mert ez alkalmas volt az emberek átverésére. Mindig a másodiknál vesztettünk, például 2002‑ben, amikor alapvetően megnyertük a választást, de a második fordulóra összeállt az MSZP és az SZDSZ, nyertek is" - mondta Kósa Lajos 2013. január 10-én.

Attól most tekintsünk el, hogy a Fidesz alelnöke rosszul emlékszik: 2002-ben nem az ellenzéki pártok második fordulós összefogása miatt vesztettek. A Fidesz akkor megnyerte a második fordulót, ám ez - szemben 1998-cal - nem volt elég a győzelemhez. Kósa tévedett azért is, mert közismert: a Fidesz 1998-ban éppen a második fordulóban nyerte meg a választást, mivel a kisgazdák sok körzetben visszaléptek a fideszes jelöltek javára.

A lényeg itt az, hogy végre valaki a kormánypárt vezetői közül beismerte: az országgyűlési választások egyfordulóssá tétele mögött nem az egyszerűség, az olcsóság (és így tovább) áll, hanem csupán annyi, hogy így nagyobb esélye van a FIdesznek nyerni.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a magyar választási törvény kezdetektől fogva sokkal inkább kedvezett a nagy pártoknak, mint a régióban általában elterjedt ún. arányos választási rendszerek. Ez jelentős mértékben hozzájárult az MSZP-Fidesz váltógazdaság kialakulásához, egyúttal a kis pártok parlamentből való fokozatos kiszorulásához. A Fidesz új választási rendszere a 2010 előtti rendszert nemhogy visszahozni szeretné, de egyúttal be is akarja betonozni.

2014-ben választójogot kapnak a határon túliak, kisebb lesz a parlament és növekedni fog az egyéni mandátumok aránya az országgyűlésben. A retorikával szemben ez nem a rendszer arányosítása, hanem ellenkezőleg, a többségi elem súlyának erősítése. Az új rendszer jelentősen jutalmazza a legerősebb pártot, és adott esetben akkor is győzelemre segítheti, ha az ellenzék sokkal erősebb nála. Ha például 1998-ban ez az új rendszer lett volna érvényben, akkor (feltételezve, hogy a választók az eltérő szabályok ismeretében ugyanúgy szavaztak volna, ami ugyan nem valószínű, de érdekes gondolatkísérlet), akkor az MSZP-SZDSZ koalíció nemhogy nem vesztette volna el a választást, hanem az MSZP a maga nem egész 33 százalékával abszolút többséget szerzett volna. 

Ez az új rendszer - az eddigi szigorú szabályozáson túl is - jelentősen nehezíti a jelöltállítást, gyakorlatilag garantálva, hogy az elmúlt húsz évhez hasonlóan a következő évtizedekben is gyakorlatilag esélytelenek legyenek az új erők, hiszen 2010 előtt mindössze egyszer sikerült új pártnak bejutnia az országgyűlésbe.

Két elem van, amely valóban az arányosabb képviseletet erősíti. Az egyik, hogy területi listák helyett csak országos lista lesz, ami a kis pártoknak nagyobb képviseletet biztosít. A másik elem, hogy marad a kompenzációs lista. Bár ez látszólag kedvez a rendszer által amúgy mostohán kezelt kis pártoknak, a kép mégis összetettebb ennél: a második forduló eltörlése miatt a kis pártok jelöltjeire voksolni kidobott szavazat. 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Fidesz nem legyőzhető, de azt igen, hogy sokkal nehezebben: mivel messze a legerősebb párt, az új rendszer alapján nem elég, ha az ellenzék összes pártjainak összeadott eredménye erősebb a Fideszénél.

Status of !node_type

Kósa beismerte: az egyfordulós választás valódi oka, hogy kedvezzen a Fidesznek.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA