KO vagy döntetlen? A miniszterelnök esete a médiatörvény módosításával (2)

2011. március 10. 15:42 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor a parlamentben
|

A miniszterelnök felidézte, a médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen, a magyarok demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelezték, figyelmen kívül hagyták a magyarok önbecsülését.

A kormány azonban ezt a támadást visszaverte, „a támadók érveit nevetségessé tettük, a magyaroknak járó tiszteletet meg- és kiköveteltük, önbecsülésünk sérthetetlenségét nyilvánvalóvá tettük. […] Egyetlen országtól sem fogadunk el kioktatást, egyetlen országot vagy országközösséget sem fogadunk el fölénk rendelt ellenőrnek vagy felügyelőnek” – jelentette ki, Orbán Viktor, 2011. február 14-én a parlementben, majd megjegyezve: Magyarországon nem azért van demokrácia, mert azt bárki elvárhatja tőlünk vagy kikövetelheti rajtunk. „Brüsszel nem Moszkva”.

Kevésbé volt szerencsés ennyire diadalittas megfogalmazást választani két nappal azelőtt, hogy a kormány megegyezett az Európai Bizottsággal (EB) a médiatörvény módosításában. Ennek lehetőségét Orbán eleinte teljesen elutasította, majd pedig azon feltételhez kötötte, hogy Magyarország csak akkor módosít a médiatörvényén, ha más országok is módosítanak sajátjukon. 

Ezzel szemben a magyar kormány „kompromisszuma” az EB-vel majdnem maradéktalanul eleget tesz az utóbbi elvárásainak, nemcsak annak eredeti kérései szerint módosítva a törvényt, hanem egy azóta felmerült aggálynak is helyt adva, hogy nem jó a ködös, és alkalmazását tekintve potenciálisan veszélyes megfogalmazás, amely szerint tilos a társadalmi többség vagy kisebbségek megsértése. 

Állításával szemben a kormány egyáltalán nem csak technikai kérdésekben kényszerült engedni: a fenti kérdés pontosítása mellett két másik sokat támadott és lényeges aggály kapcsán is elbukott a kormány érvelése. Nem lesz általános a kiegyensúlyozottság követelménye, hanem csak az országos sugárzású adókra vonatkozik, és enyhült a regisztrációs kötelezettség, mivel elegendő egy sajtótermék elindulása után regisztrálni. 

Abban mindazonáltal igaza lehet a kormánypárti diadalmaskodásnak is, hogy az EB kifogásai végeredményben nem tértek ki a médiatörvény összes problémás elemére, és így azokat nem is kényszerülnek módosítani a kormánypártok. Így például nem várta el végül az EB az ellenzéki képviselők bevonását a média-felügyeletbe, és nem került górcső alá a médiafelügyelet izmos felhatalmazása sem, amely szerint közigazgatási eljárás keretében jelentős bírságokat szabhat ki. 

Hogy ezek, illetve egyéb aggályos kérdések kimaradtak, az egy politikai döntés volt: az EB sem akarta túlvállalni magát a magyar kormánnyal folytatott vitában, ezért eltekintett néhány problémás pont felhánytorgatásától. Bár főleg az EP baloldali frakcióiban ezt sokan kudarcként élik meg, a Bizottság szempontjából politikailag racionális volt. Nem akart durva konfliktust az Orbán-kormánnyal és ezért tekintett el egyéb sarkalatos kérdések módosításától. Bár sokan vártak volna karakánabb kiállást például a fent említett kérdések kapcsán is, az EB sikere így is jelentős.  

Ezért a miniszterelnök hétfői csúsztatásán túl megható Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár hantája is, aki szerint olyan módosításokat kellett csak eszközölni, „amelyekkel egyértelművé lehetett tenni azt az eredeti szándékot, amelyet egyébként ilyen értelemben a Bizottság is elismert”. Ha ez így van, akkor kár volt indulatosan, olykor hisztérikusan elutasítani a változtatás lehetőségét, sőt: esetleg eleve Brüsszelben kellene íratni a törvényeket, mert a jelek szerint jobban tudnak ott a Fidesz szándékának megfelelően kodifikálni, mint a kormánypártoknál.

 

FRISSÍTÉS (2011. március 14.)

A Kormány - 2011. február 23-án - benyújtotta a médiatörvényeket módosító T/2471. számú törvényjavaslatot. Miként azt a Ténytár blogban korábban megírtuk, a korrekció célja, hogy (Neelie Kroes biztos észrevételeinek megfelelően) úgy változtassák meg a törvényt, hogy annak rendészeti jellegű szövege ne változzon. A javaslat vitája - a visszavont sürgősségi javaslat ellenére - már lezajlott, március 7-én már csak a módosítókról szavaznak. A parlamenti vita alapján egyértelmű, hogy a Kormány által benyújtott szövegben csak nagyon kicsi korrekciós módosításokat támogat a jobboldali többség, az uniós jogot közvetlenül nem érintő politikai aggályokat nem kívánja kezelni.

A Kormány és a kormánypárti többség abban bízik, hogy az Unió megelégszik kardinális észrevételeinek teljes-, egyéb észrevételeinek legalább részleges elfogadásával, s így elülhet a törvény körüli vita.

FRISSÍTÉS (2011. március 25.)

Úgy tűnik, hogy az Unió mégsem elégszik meg a Kormány által elfogadott módosítással. A 2010. március 10-én elfogadott határozatában az Európai Parlament a médiatörvényt kritizálja, és felszólítja a kormányt a jogszabály felülviszgálatára, illetve annak visszavonására, amennyiben rendelkezései ellent mondanak az európai jognak. Bár az ún. határozatnak jogi következménye nincs, az mindenesetre jelzésértékű, hogy Magyarország csatlakozása óta még nem kapott ilyen figyelmeztetést. Az is érdekes, hogy a szocialista, liberális, zöldpárti és a radikális baloldali frakció közös indítványára 316-an voksoltak igennel, 264-en nemmel, 33-an pedig tartózkodtak. A jegyzőkönyv még nem olvasható, de a számok alapján valószínűsíthető hogy a Fideszt is tagjának tudó néppárti tömörülés sok képviselője nem vett részt az ülésen, illetve, hogy volt olyan néppárti képviselő is, aki a frakció álláspontja ellenére a határozat elfogadására voksolt. Sőt, azt az alternatív állásfoglalás tervezetet, amelyet a konzervatívok nyújtottak be  (üdvözölte a magyar médiatörvény módosításait , és „sajnálattal veszi tudomásul a magyar kormány elleni idő előtti és indokolatlan támadásokat, amelyeket kifejezetten az Európai Unió magyar elnökségének kezdetére időzítettek." a frakció a plenáris ülésen, közvetlenül a szavazás előtt, visszavonta.

Úgy tűnik tehát, hogy az ügy még korántsem ért véget.

Status of !node_type

Médiatörvényünk nagyító alatt. Mely után kiderült nem makulátlan.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA