A kínaiaknak Magyarország jut először eszükbe?

2016. december 16. 09:10 – Ténytár | Forrás: A keleti nyitás ellenére stagnál a kínai kapcsolat
|

Ha a kínaiak gazdaságról és Európáról gondolkodnak, akkor most már leginkább Magyarország jut az eszükbe. Legalábbis Szijjártó Péter szerint.

A két ország közötti kereskedelem ugyanis a korábbi fellendülést követően az elmúlt években hanyatlásnak indult.

Ahogyan arra az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának adatbázisa rámutat, a távol-keleti országba irányuló magyar export 2014 és 2015 között 11 százalékkal esett vissza, s bár a visegrádi országok között egyelőre miénk a legnagyobb piac Kínában, ezt a státust éppen a térségünk kínálata iránt csökkenő kínai érdeklődésnek köszönhetjük. A 2014-ben még vezető Szlovákia ugyanis a régió exportjának visszaesésével többet veszített, mint hazánk, s északi szomszédunkat éppen ezért sikerült megelőznünk.

Magyarország korábbi, 3,26 milliárd dolláros részesedése a kínai piacon azonban így is 2,9 milliárd dollárra csökkent, ráadásul hosszú távon a többi visegrádi országhoz képest elfoglalt vezető pozíciónk sem garantált. Jön fel ugyanis Lengyelország. Míg 2014 és 2015 között exportjuk 188 millió dollárral csökkent, addig ugyanezen időszak alatt Magyarország több mint 388 millió dolláros piacot veszített el Kínában. Európa egészét illetően pedig Szijjártó kijelentése kiváltképp félrevezető. Németország kereskedelme Kínával évről évre nő, a német statisztikai hivatal összeállítsa szerint exportjuk tavaly több mint 71 milliárdra rúgott.

– A magyar kivitel esetében meg kell jegyezni, hogy annak több mint 92 százalékát valójában a hazánkba telepedett multik kezében lévő piac adja – mondta az MNO megkeresésére Matura Tamás, a Corvinus-egyetem oktatója. A Kína-szakértő szerint a statisztikák ezért félrevezetek.

Nem érkezett 2010 óta nagyobb horderejű kínai beruházás hazánkba – szögezte le Matura Tamás. Szerinte nem Magyarország a kínai befektetők célországa, az elmúlt másfél évben Csehország aratta le a babérokat.

Szijjártó Péter kijelentéseit megkérdőjelezi továbbá, hogy az exporthoz hasonlóan a működő tőke tekintetében sem jó a regionális helyzetünk. Az elmúlt két évben Lengyelországban, Romániában és Csehországban is megvalósultak nagy horderejű beruházások kínai pénzből.

A magyar–kínai gazdasági kapcsolatokat a nyugat-európai országokéhoz hasonlítani pedig a beruházások tekintetében végképp túlzás. Az Európai Bizottság egy friss jelentése szerint ugyanis az Unióba érkező kínai tőke nagy léptékben nő, csakhogy nem hazánkat veszi célba. A dokumentum szerint Németországba 4,8 milliárd, Luxemburgba 730 millió, Görögországba pedig 403 millió dollár kínai működő tőke áramlott 2016-ban, s ez csak a kontinens három legnagyobb beruházása.

Status of !node_type

Szijjártó állításával ellentétben Magyarország egyáltalán nem a kínai befektetők elsődleges célpontja.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA