Jávor: Sikeres volt a népszavazási kezdeményezés

2012. április 6. 14:11 – Ténytár | Forrás: Index interjú
|

"Sikeres volt az LMP, egy hónap alatt közel 170 ezer aláírást összegyűjtött, nem jött össze a 200 ezer aláírás, ami kötelezővé tenné az Országgyűlés számára, hogy ügydöntő népszavazást írjon ki ebben a kérdésben." - mondta Jávor Benedek 2012 április 2-án a Parlamentben.

Az LMP 330 ezer aláírást összegyűjtését tűzte ki célul a március 5-én indított akciójában, azonban ennek csak a felét sikerült elérni. Mivel a 100 ezer érvényes aláírás biztos megvan, a pralemnt köteles napirendjére venni a kérdést. A Fidesz 2/3-os többsségén múlik, hogy kiírják e a népszvazást. Vágó Gábor, az LMP kampányfőnöke szerint, ha a kormánypárt ezt nem teszi, akkor azt bizonyítja be, hogy a ciklus félidejében fél az állampolgároktól.

Az ívek leadása után az OVB elrendelte az aláírások hitelesítésének ellenőrzését, amelyre a határozat  után 45 nap áll rendelkezésre. Az OVB ezután az Országgyűlést tájékoztatja a népszavazási kezdeményezésről és annak eredményéről. Ezután vitatja meg a kérdést a Parlament, illetve dönt az esetleges kiírásról. (Ezt már az új köztársasági elnök teheti majd meg.)

Bár a szükséges aláírás mennyiséget nem sikerült elérni, abból a szempontból valóban sikeresnek tartják a kampányt a zöld pártnál, hogy az alapszervezeteik százszázalékon pörögtek és nagyon sok új emberrel kerültek kapcsolatba, ami később hasznukra válhat.

Való igaz - az ellenzéki együttműködés helyett - az LMP inkább az önálló politizálás útjára lépett. Bár Vágó Gábor a kampány vezetője arról beszélt, hogy nem zárták ki az együttműködést más ellenéki pártokkal, azonban hivatalos felkérésre végülis nem került sor.

Végső soron a feltett négy kérdés (az álláskeresési járadékról, a próbaidőről, az alapszabadságról, valamint a tankötelezettségről) az emberek ingerküszöbe alatt maradt. Ez pedig kétségtelen megfelelő érv arra, hogy a Fidesz ne álljon a népszavazás mellé, ahogy azt Kósa Lajos is nyilatkozta.

Status of !node_type

Az LMP frakcióvezetője annak ellenére is sikeresnek tartja a népszavazási kezdeményezést, hogy nem sikerült elérni a szükséges 200 ezer aláírást.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA