Ismét nagyot csúsztatott a kormány: nem is okoznak 6,5 milliárd dolláros veszteséget az oroszok elleni kereskedelmi szankciók

2017. február 10. 09:10 – Ténytár | Forrás: Nem hiszed el, mennyire ártanak nekünk az orosz szankciók
|

Számításaink szerint Magyarország elvesztett nyeresége az export területén három év alatt 6,5 milliárd dollár volt. Figyelembe véve, hogy a magyar éves kivitel 90 milliárd dollár, ez érzékeny veszteség” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a Kommerszant orosz napilapnak.

Putyin látogatása alkalmából Szijjártóék megpróbálták elmagyarázni, mennyire érzékenyen érinti a magyar kereskedelmi bevételeket az EU Oroszországra érvényes szankciói. A miniszter szerint évi 6,5 milliárddal rövidíti meg a magyar gazdaságot a kereskedelmi embargó, csakhogy a Portfolio számítása szerint a szám egy gigantikus blöff.

A kereskedelem mérlege ugyanis azért csökkent elsősorban, mert a világpiaci gáz- és olajárak csökkenésével párhuzamosan az Oroszországból származó import értéke is nagyot esett. Tehát valójában egyáltalán nem az EU-s szankciók felelősek a két ország közötti kereskedelem értékének visszaszorulásáért. Mivel a számok sehogy sem stimmeltek, a Portfolio kérdéseire a minisztérium első körben még azzal próbálta magyarázni a csúsztatását, hogy ők „figyelembe vették az elmaradt exportbővülésből adódó veszteséget is, magyarán bemondtak egy képzelt számot, hogy mi lett volna, ha nincsenek a szankciók, amely természetesen a vicc kategóriába esik.

Ám Szijjártóék nem adták fel.  Második nekifutásra a 6,5 milliárdos kereskedelmi hiány a következő módon jött ki a minisztériumnak: „Ha a 2013-as még szankciók nélküli évet vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy Oroszországba és a volt szovjet tagköztársaságokba 2016-tal bezárólag a KSH adatai alapján az áruexportunk 6,685,755,238 dollárral, a szolgáltatásexportunk 18,799,000 dollárral esett vissza, az összveszteség tehát 6,704,554,238 dollár".

Szóval Szijjártóék belevették a számításba a volt szovjet tagköztársaságokat is. Azt nem tudjuk, vajon a minisztérium dolgozói miért gondolkodnak még mindig egységes Szovjetunióban, ám így a kereskedelmi deficit fele egyébként a háború sújtotta Ukrajnából érkezik.

Status of !node_type

A 6,5 milliárdos kereskedelmi veszteség egy hatalmas blöff, amely valószínűleg Orbán EU-ellenes és Orosz-barát politikáját hivatott alátámasztani.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA