Hol van az a százezer ukrajnai, akiket Orbán Viktor szerint befogadtunk?

2016. március 16. 11:04 – Ténytár | Forrás: Orbán kitalált százezer ukrajnai menekültet
|

„Lengyelországban a milliót közelíti az Ukrajnából odamentek száma és Magyarországon is elhagytuk már az 50-et és közeledünk a 100 ezerhez” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A miniszterelnök a február 19-i, menekültkvótáról szóló EU-csúcs után brüsszeli sajtótájékoztatóján, majd a német Bild című lapnak állította azt, hogy Magyarországra majdnem százezer menekült érkezett Ukrajnából.

Egyetlen probléma azonban, hogy semmit sem tudni ezekről az emberekről. A furcsaság először a 444.hu-nak tűnt fel. Oknyomozásuk végül sikerrel zárult.

Először a statisztikákban próbáltak a befogadott ukrajnaiak nyomára bukkanni. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 2014-2015-ös éveket összegző adatai szerint 47 ezer 35 olyan menekültet regisztráltak, akik Európából érkeztek, közülük 46 ezer 199-en voltak koszovóiak, így maximum csak a maradék 836 ember jöhetett Ukrajnából – ez azonban még csak a közelében sem jár annak a százezres számnak, amelyet Orbán Viktor említett.

A Központi Statisztikai Hivatal 10 évenkénti népszámlálásáról szóló adatok sem támasztották alá a miniszterelnök állítását. Az Ukrajnából befogadott menekültek lehetnek akár határon túli magyarok is, azonban az sem volt valószínű, hogy az ott élő kb. 150 ezer magyarból 100 ezer áttelepült volna országunkba, ráadásul mindez statisztikai adatokkal sem támasztható alá.

Az azonban igen, hogy hogyan alakul a magyarországi népesség - 2012 óta folyamatosan csökken, minden évben átlagban 20 ezer fővel. Hol lehet akkor az a 100 ezer fő? A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos, illetve Bakondi György, katasztrófavédelmi főigazgató szerint erről a kérdésről Orbán Viktort kell megkérdezni.

Nem sokkal később azonban fény derült a titokra: Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint „ebben a kérdésben jelenleg csak becslésekre hagyatkozhatunk. 50-80 ezer ukrán állampolgár érkezhetett Magyarországra, akik az ottani kaotikus viszonyok miatt hagyták el az országot. Magyarországon azonban nincsenek hivatalosan nyilvántartva például menekültként. De itt vannak, biztonságban vannak, itt élnek, dolgoznak, tanulnak.”

Tehát az eredeti szám is finomításon esett át. Azonban még ez a szám is túl nagy ahhoz, hogy ne legyen írásos bizonyíték a befogadásukról. Igazán nehéz elképzelni, hogy itt élnek, dolgoznak és tanulnak mindenféle papír nélkül, hiszen ez könnyen az állam instabilitásához vezetne. Valószínűbb, hogy talán nem is léteznek. Márpedig az ellenkezője még nem bizonyosodott be.

Status of !node_type

Orbán Viktor szerint befogadtunk százezer ukrajnai menekültet, azonban ennek a bizonyítása még nem történt meg.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA