A diákok a felsőoktatási rendszer átalakításának nyertesei lesznek?

2012. december 12. 08:45 – Ténytár | Forrás: Selmeczi Gabriella interjú
|

A felsőoktatási rendszer átalakításának a diákok a nyertesei és nem a vesztesei lesznek - mondta Selmeczi Gabriella 2012. december 11-én az M1 Ma reggel című műsorában.

A Fidesz szóvívője a hallgatók hétfői tiltakozására reagált  kedd reggel. Selmeczi azt mondta, a legfontosabbnak azt tartják, hogy a kormány képviselői a szakemberekkel és a diákok képviselőivel le tudjanak ülni vitázni, érvelni, hogy a hallgatók is megértsék, milyen átalakítás zajlik a felsőoktatásban. Ennek az átalakításnak a nagyobbik kormánypárt szerint a diákok a nyertesei lesznek.

A kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatti hallgatói tiltakozó akciókra utalva a szóvivő közölte: a jobboldal gyenge pontja, hogy egyszerűen megértesse az emberekkel, hogy a folyamatban lévő átalakítás miként érinti őket, és annak mi  az előnye.

Selmeczi Gabriella azt mondta, a szakértői anyagok, előterjesztések kiszivárogtatásával, az információk „idő előtti kiadásával” szemben védtelenek, mert ilyen esetekben a kormányzati kommunikáció még nincs arra felkészülve, hogy kivédje, elmagyarázza, megértesse, mit akarnak és az miért jó a társadalomnak, és ilyenkor a hétfői tiltakozó akciókhoz hasonló helyzetek alakulnak ki.

Úgy tűnik a hallgatók nem így látják. A keretszámok drasztikus csökkentése be is indította az első komolyabb diáktüntetéseket ebben a ciklusban.

Az idei jelentős keretszámcsökkentés után a mostani döntés jövőre harmadára csökkentette az államilag finanszírozott helyek számát. Összességében a 2011-es 53 ezer  ingyenes helyből 2013-ra csak 10 ezer 480  marad. Ráadásul mindez úgy történt, hogy a kormány november 21-ülésén még ennél jóval magasabb, 31 ezer 340 fős létszámkeretről tárgyalt. Erről tudott a rektori konferencia és a hallgatói önkormányzat, és ez ellen tiltakoztak (nem túl vehemensen) . A kormány akkor nem fogadta el a tárca előterjesztését, helyette született meg a mostani radikális döntés - az érintettek megkérdezése nélkül.

Az átalakítás nemcsak a hallgatók esélyeire jelent súlyos csapást, de a felsőoktatás egészének működését is veszélyezteti. Az egyetemek és főiskolák már most a csőd határán táncolnak az eddigi elvonások és zárolások miatt, és teljesen esélytelen, hogy a kieső bevételek a fizetős hallgatók számának növelésével ellensúlyozzák.

A változás következtében egész intézmények szűnhetnek meg, illetve tudományterületek tűnhetnek el a felsőoktatásból, és mindenütt jelentős megszorításokra lesz szükség. A növekvő költségek és a szűkölő választék, a romló feltételek miatt egyre több fiatal választja majd a külföldi tanulást, és utána gyakran a kivándorlást. Hiányuk újabb súlyos gazdasági és társadalmi bajokat okoz majd. 

Status of !node_type

Selmeczi szerint a felsőoktatási rendszer átalakításának a diákok a nyertesei és nem a vesztesei lesznek - az érintettek nem így látják.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA