Cáfolják Kovács Zoltán memóriáját

2017. január 27. 09:10 – Ténytár | Forrás: Kovács Zoltán szerint „érdekes”, hogy a Transparency 2010 előtt nem kritizálta a magyarországi korrupciót
|

„Érdekes, hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban” - reagált Kovács Zoltán a Transparency International 2016-os korrupcióérzékelési indexére.

A Transparency International 2016-os korrupcióérzékelési indexében kifejtette, hogy annyit romlott a magyarországi korrupciós helyzet, hogy a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszva már csak az 57. helyen, – Dél-Korea, Namíbia, Szlovákia, Horvátország és Malajzia mögött – Jordánia és Románia szintjén vagyunk a vizsgált 176 országból.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint „érdekes, hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket, és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban, hiszen akkor volt az ország igazán rossz helyzetben, akkor voltak alapvető problémák a közpénzek kezelésével, mégis elmaradt ez a kritika. Másrészről pedig 2010 óta új tendencia figyelhető meg - nincsen olyan jelzés, ami alapján Magyarországon nagyobb aggodalomra lenne ok a korrupcióval kapcsolatban, sőt a kormány elkötelezett a korrupció elleni harcban, zéró tolerancia van ebben a tekintetben. Ezért „minimum furcsa azzal vádolni Magyarországot, hogy most, az Orbán-kormány alatt van probléma a korrupcióval”.Ez a kijelentés már csak azért sem állja meg a helyét, mert a Transparency International az elmúlt években sokszor rámutatott arra, hogy korrupciós szempontból Magyarországon nem jó irányba haladnak a dolgok, illetve azt is sokszor hangsúlyozták, hogy a bajok nem 2010-ben kezdődtek - már 2008-ban, a baloldali kormányzás idején felhívták a figyelmet arra, hogy intézményesült a korrupció Magyarországon, 2010-től kezdve viszont a korrupció a rendszer jellemzőjévé vált.

Másrészről pedig a mostani kormány több embere is többször hivatkozott a Transparency International akkori jelentéseire, ám akkor még ellenzékben. Varga Mihály például 2008 szeptemberében a korrupcióérzékelési index akkori eredményeire hivatkozva interpellálta a szocialista–szabad demokrata kormányt a Magyarországon már akkor is nagyon súlyos korrupciós problémák miatt. Két hónappal később, 2008 novemberében pedig Orbán Viktor nyilatkozta a Heves Megyei Hírlapnak: „A Transparency International jelentésében azt olvastam, hogy Magyarország minden évben elveszít kettőszáz milliárd forintot a közbeszerzések körül uralkodó korrupció miatt”.

Status of !node_type

Kovács Zoltán reagált a Transparency International 2016-os korrupcióérzékelési indexére, ám kijelentését a korábbi jelentések és a kormánynyilatkozatok is kétségbe vonják.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA