Európa vagy nyugat-balkán?

2011. január 19. 08:21 – Ténytár
|

A közigazgatás mozgástere a szórakozóhelyek felügyelete kapcsán

 

A vonatkozó európai uniós szabályozással összhangban ma Magyarországon egy üzlet és szórakozóhely megnyitásához alapvetően csak a tevékenység megkezdésének bejelentésére van szükség. Az önkormányzatnak és a hatóságoknak azonban rendszeres ellenőrzésekkel kell(ett volna) vizsgálnia azt, hogy a tevékenység végzése szabályszerű-e. A kifogásolt helyeket akár be is lehetett volna zárni.

Mindenféle ígérete ellenére, a kormány nem fog tudni előzetes engedélyezést előírni a szórakozóhelyek esetében, hiszen az EU-s szabályozással ütközne.

Az ilyen esetek megelőzéséért kockázatelemzésen alapuló, célzott és arányos hatósági ellenőrzésekkel, illetve aktív civil és szakmai fellépéssel lehet a legtöbbet tenni.

Engedély helyett bejelentés

2009. október 1-jéig Magyarországon az üzletek működésének megkezdéséhez a kereskedelmi hatóság feladatait ellátó települési (fővárosban a fővárosi) jegyző által kiadott működési engedélyre volt szükség. Engedély hiányában az üzlet nem kezdhette meg működését. Az engedélyezési eljárásba a jegyző számos más hatóságot - például a közegészségügyi, a munkavédelmi, a tűzvédelmi stb. - is bevont, amelyek szakhatóságként az őket érintő kérdésben döntöttek.

2009. október 1-jétől ezt a szabályozást egy eltérő modell váltotta fel. A váltás oka az volt, hogy az Európai Unió ún. szolgáltatási irányelve szerint a tagállamok csak kivételesen köthetik a szolgáltatásokat engedélyhez. Hazánkban ezt részletesen a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szabályozza - ez az uniós szabály átültetett verziója.

Ez alapján az üzletek működéséhez - egyes, különösen érzékeny áruk (dohánytermékek - de az alkoholtermékek nem! - vegyi áruk, festékek stb.) kivételével - nem kell működési engedély, elég ha a tevékenység megkezdését bejelentik a települési jegyzőnek. A jegyző a bejelentés tudomásulvételét nem tagadhatja meg, azonban utólag ellenőrizheti a tevékenység szabályszerűségét.

Kelet-közép-európai üzleti kultúrára és közigazgatásra nyugati szabály

Az Európai Unió a szabályozás kialakítása során a nyugat-európai és a közép-európai államok üzleti kultúrájára volt tekintettel. Alapjában szabálykövető országokban az engedélyezés feleslegesen lassítja a gazdaságot, márpedig az Unió a versenyképesség növelése érdekében célul tűzte ki az adminisztratív terhek csökkentését. Ezt segíti elő ez a szabály is.

Gondoljunk bele: egy engedély kiadása - főleg, ha sok hatóság is érintett - legalább kettő, de akár több hónapig is eltarthat. Ennyi idő alatt az üzlet már elkészült, a tőkét befektették, de hasznot nem hozhat, hiszen nem működhet. A vállalkozások számára ez a rendszer felesleges adminisztratív terheket jelent. Különösen igaz ez a nyugati vállalkozásokra, amelyek szabálykövetése jóval erősebb a hazaiakénál. A jogszerűség vizsgálata azonban ezen keretek között, továbbra is fontos szempont: a fogyasztói jogok védelme érdekében egyáltalán nem szűnt meg a közigazgatás ellenőrző szerepe: bejelentés alapján utólagosan ellenőriznie kell a tevékenység szabályosságát.

Magyarország az Európai Unió tagja, ezért az irányelvek ránk is vonatkoznak. A kereskedelmi kormányrendelet ezt a modellt vette át. Itthon azonban a vállalkozói kultúrában a nyugatinál jóval nagyobb teret kap a szabályok kijátszása, megkerülése - az “okosítás” -  valamint a hazai közigazgatás szemléletében is mélyen benne él az engedélyezési módszertan. A szemlélet változása pedig hosszú folyamat.

A közigazgatás mozgástere

Mit lehetett volna tenni?

wb_mit_lehetett_volna_tenni.PNG

A napokban történt tragikus eseményekkel kapcsolatban az illetékes kereskedelmi hatóság, a VI. kerületi jegyző és helyettese, az aljegyző azt jelezte, hogy a bejelentést neki tudomásul kellett vennie, annak megtagadására-, miként az üzlet bezárására sem volt lehetősége.

Ez az állítás csak részben fedi a valóságot: bár a bejelentés megtagadása valóban nem lehetséges, az üzlet működésének ellenőrzése a jegyző kötelessége. Ha pedig ennek során azt tapasztalja, hogy az üzlet folyamatosan megpróbálja kikerülni a szabályozást, akkor arra fokozott figyelmet kell fordítania. Ráadásul a már többször hivatkozott kereskedelmi rendelet a szabályszerű állapot helyreállíthatatlansága miatt - végső esetben - lehetővé teszi az üzlet 90 napos ideiglenes bezárását is.

A jegyző és a nevében eljáró köztisztviselők az általuk feltárt, de más hatóság vizsgálati körébe tartozó szabályszegéseket jelezhették volna a társhatóságoknak. A társhatóságok - így a tűzoltóság, a közegészségügyi-, az adóhatóság - széles körű ellenőrzési jogosítványokkal rendelkeznek, amelyekkel élve ők is ideiglenesen bezárathatták volna a szórakozóhelyet.

A képlet sajnos mégsem ilyen egyszerű: egyrészről az “olcsóbb állam” népszerű eszméje hatására a közigazgatás személyi állománya az elmúlt években folyamatosan szűkült és minőségileg is leromlott, másrészről nehéz megtalálni a szűk járható ösvényt az állampolgári jogvédelem és a gazdasági verseny támogatása között.

Mit lehet tenni?

 wb_mit_lehet_tenni.PNG

A legelső reakció a tragédiára jellemzően az volt, hogy változtassuk meg a rossz szabályozást; az azonban nem lesz egyszerű: a kereteket az Európai Unió adta meg.

Egy ilyen eset következtében - legyen az bármennyire is szörnyű -, nem valószínű, hogy az Unió elfogadna egy, a filizófiájával ellentétes, előzetes engedélyezési szabályozást, amilyet a Kormány jelenleg ki kíván alakítani. Ha pedig kérnék, hogy fogadja el, azzal azt ismernénk be, hogy üzleti és közigazgatási kultúránk nem európai. Ennek fényében kérdés, hogy mi a fontosabb: a hazai üzleti és közigazgatási kultúrához jobban illeszkedő szabály kialakítása, vagy üzleti életünk európaiságának (legalább látszatának) fenntartása.

Az eset mindenképpen jelzi, hogy a jelenlegi ellenőrzési módszertan és gyakorlat nem kielégítő. A hatóságoknak együttműködve, egymást kölcsönösen tájékoztatva, kockázatelemzés alapján fokozott és arányos ellenőrzéseket kellene tartaniuk. Az önkormányzatoknak az üzletek működésének engedélyezésében - a látszattal ellentétben - nincs direkt hatáskörük, ez a mai jogszabályi keretek között a Kormány által irányított államigazgatás feladata. Azonban az önkormányzatoknak feladatuk és kötelességünk, hogy javaslatokat fogalmazhatnak meg, illetve ellenőrzéseket kérjenek az érintett államigazgatási szervektől.

A civilek és a kamarák mozgástere

A közigazgatás kényszerítő eszközeivel nem, de a nyilvánosság erejével rendelkeznek a szakmai kamarák és a civil szervezetek. Ők elsősorban tájékoztatással tudják segíteni a felelősen szórakozni vágyó fiatalokat és szüleiket. A kamarák, civil szervezetekkel közösen esetleg - nyugati mintára - bejegyeztethetnek egy “Biztonságos szórakozóhely” védjegyet, amelyet az rakhat ki az üzletére, aki teljesíti a védjegyszabályzatban meghatározott feltételeket (hasonlóan a “környezetbarát termék” védjegyhez). Ez jelentős üzleti haszonnal is járhat. Márpedig az üzlet lényege a haszon, ezért adott esetben az ilyen eszközök hatékonyabb megoldást jelenthetnek, mint a közigazgatás fellépése.


|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Trackback-ek
Szigorúan ellenőrizetlen szórakozóhelyek
[A cikk változata a Magyar Narancs eheti számában!]Még nem telt el 24 óra a három halálos áldozattal járó, tömegpánik okozta, a West Balkánban bekövetkezett tragédia óta, de gyakorlatilag valamennyi érintett közzétette már felelősséghárító nyilatkozatá...
Alászolgája! | cs, 2011-01-20 18:02
Európa vagy nyugat-balkán?
A vonatkozó európai uniós szabályozással összhangban ma Magyarországon egy üzlet és szórakozóhely megnyitásához [...]
Propeller | sze, 2011-01-19 02:25

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA